Ook SDO/Fiable gaat bij VALTO aan de zegekar

Na een afwezigheid van twee weken, ook ik wil wel eens op vakantie, was ik vanmiddag weer aanwezig om de verrichtingen van de VALTO selectie te aanschouwen. In de voorbereidingen was ik bij de oefenwedstrijden in Scheveningen, waar V2 het onderspit delfde tegen KVS 2 maar V1 op z’n Duits wist te winnen na bijna een hele wedstrijd achter gestaan te hebben. Andere wedstrijden zijn aan mij voorbij gegaan, maar hoorde vanmiddag dat na KVS ook hoofdklassers Meervogels en Avanti hun hoofd moesten buigen voor de dadendrang van VALTO. Dat geeft vertrouwen voor de competitie, waar het weer om de punten gaat en wat vaak ook een ander gevoel geeft voor de spelers.

Vorige week ging Valto 1 op bezoek in Delft bij Excelsior 1 en wist daar na een moeizame start een achterstand om te buigen naar een klinkende 10-16 overwinning. Ook Valto 2 startte vorige week moeizaam op bezoek in Dordrecht bij Deetos/Snel 3, maar ook zij wonnen uiteindelijk met 14-19.

VALTO A1 had vandaag, net als vorige week, het goede voorbeeld gegeven door hun wedstrijd in Pijnacker met 14-15 te winnen van Avanti A1. VALTO B1, in het voorprogramma op veld 1, moest helaas hun meerdere herkennen in Albatros B1 en verloor na een prima wedstrijd met 16-21.

Vandaag dan de eerste thuiswedstrijden voor de selectie teams met als tegenstander SDO/Fiable. Deze tegenstander uit Kamerik kennen we nog van vorig seizoen, wat toen moeizame wedstrijden waren en we na Zané in deze wedstrijd ook Maaike geblesseerd uit zagen vallen. VALTO 1 was daar toen gelijk uit hun goede doen en zagen de gasten toen een 10-6 achterstand ombuigen naar een 13-23 overwinning. VALTO 2 was vorig jaar de betere van de twee ploegen, maar heeft dit seizoen de nodige mutaties ondergaan. Het was dus even afwachten hoe de bal dit keer zou rollen. Het duurde even voor het eerste doelpunt viel nadat scheidsrechter Sanderse de wedstrijd had gestart.

Beide ploegen hadden moeite om de korf te vinden, maar de gasten schoten dan toch na vier minuten de deksel van de korf. Het eerste Lierse doelpunt viel pas na tien minuten door de korf uit de handen van Pieter, die zijn strafworp benutte. Tot tien minuten voor de rust zouden de gasten een kleine voorsprong genieten, maar Laura en Wouter zorgden ervoor dat we de aansluiting hielden. In de twintigste minuut kwam VALTO met de 4-4 van Martijn weer op gelijke hoogte en nam gelijk het initiatief over. Met twee treffers van Wouter was daar het eerste gaatje aan Lierse zijde. Niet veel later vergrootte Pieter dit ook nog door zijn vrije bal binnen te schieten en leek VALTO het verschil te gaan maken. Helaas bleven de gasten aan het elastiek en wisten voor de rust nog wat terug te doen en de ruststand op 7-5 te zetten.

Met de nodige bagage in de rugzak, meegekregen van Richard, begon VALTO 2 aan het tweede bedrijf. Zoals altijd zijn er, zeker zo vroeg in het seizoen, verbeter punten voor de ploeg. De gasten lieten het na om uit de eerste aanval de aansluiting weer te maken, maar ook VALTO was niet direct scherp. Na drie minuten was het wel Vera E die voor ons de marge weer naar drie schoot, maar de gasten bleven aan het elastiek. Zij kwamen terug tot 8-7, waarna Myrte zich liet gelden. Weer maakte de gasten de aansluiting, maar nu was het Thijs die het verschil weer herstelde en Myrthe het verschil weer naar drie bracht. Met om en om scoren bleef dit verschil in stand tot Martijn ons vijf minuten voor tijd bij 14-10 voor het eerst naar een verschil van vier schoot. Mark was intussen binnen lijnen gekomen voor Wouter en wist in de slotfase met zijn tweede treffer de eindstand op 15-11 te zetten. Na wederom een moeizame start wist VALTO zich toch naar de goede kant van de score te spelen en de voorsprong niet meer uit handen te geven. Na twee wedstrijden is VALTO 2 nu als enige nog ongeslagen in de poule, wat geen slechte start van de competitie is. Volgende week speelt VALTO 2 al om 11:30 uur in Kapelle a.d. IJssel tegen KCC/CK kozijnen 3. Support is bij deze wedstrijd natuurlijk van harte welkom.

Hierna de wedstrijd van beide keurkorpsen van VALTO en SDO. Net als bij de voorgaande wedstrijd moest de scheidsrechter het ook nu weer doen zonder assistent. Dan blijft het toch altijd lastig voor een leidsman om alles te zien en hij zou het niet makkelijk krijgen vanmiddag met twee ploegen die tot het gaatje gingen. Het was Romeé die voor VALTO de score opende en na de gelijkmaker schoot Bart ons weer op voorsprong. Ook deze achterstand werd door de gasten weggepoetst. Beide ploegen zouden nu een fase de korf niet weten te vinden en waren het de verdedigingen die heersten. Toch wisten de gasten na tien minuten het eerste gaatje te slaan na een toegekende strafworp en twee afstandsschoten stond het twee minuten later ineens 2-5. VALTO moest in de achtervolging en deed dit met een afstandsschot van Sheila en een heerlijke one-hander van Frank. Na deze aansluitingstreffer zouden beide ploegen om en om scorend naar de ruststand van 7-8 toewerken.

Na de rust wisten de gasten het verschil lang in stand te houden. VALTO oogde verslagen en wist deze fase geen goede aanvallen neer te zetten. Er werd op verkeerde momenten geschoten of de bal draaide net uit de korf of stuiterde op de rand van de korf. De gasten wisten hier gelukkig geen goed gebruik van te maken, doordat de Lierse verdediging alle zeilen bijzette om het verschil zo klein mogelijk te houden. Dit zou dankzij de doelpunten van Romeé, Maaike en Laurens nooit groter worden dan drie punten verschil. Om VALTO door het dode punt heen te slepen kregen een paar supporters het brijante idee om de trommels uit de schuur te halen. Onder luide aanmoedigingen van een groep enthousiaste junioren en jonge senioren werd de achtervolging ingezet binnen de lijnen. Mees en Nikki werden ingebracht om een lans te breken voor VALTO. Na de 10-12 achterstand met nog tien minuten te gaan, waren het Nikki en Mees die ons weer op gelijke hoogte brachten. Zij zorgden voor het vuurwerk binnen de lijnen en de supporters voor het vuurwerk buiten de lijnen. De gasten begonnen te wankelen en wisten hun, al dan niet terecht, toegekende strafworpen niet te verzilveren. Zodoende kreeg VALTO de kans om dankzij het doelpunt van Zané vlak voor tijd weer op voorsprong te komen. Deze zou helaas niet lang stand houden. Wederom werd er weer erg makkelijk naar de stip gewezen, na een rommelige aktie onder de korf.

Het slotakkoord was echter voor VALTO, wat in de dying seconds vol voor het doelpunt ging. De eerste poging mislukte nog, maar ook de gasten vergooide hun kans op de overwinning door de bal over de zijlijn te gooien. De bal ging in één streep naar de VALTO aanval, waar de dames het duidelijk moesten gaan doen. Met Bart en Thom in de korfzone werden Nikki en Maaike in stelling gebracht. Het was uiteindelijk Nikki die voor VALTO met nog maar een paar seconden op de klok de winnende binnen schoot. De gasten mochten de bal nog uitnemen en wisten dat er directe geschoten moest worden voor het eindsignaal zou klinken, maar deze trof geen doel. Een beetje een gestolen overwinning van VALTO, zoals we het deden in de oefenwedstrijd tegen KVS, maar dit zijn wel de lekkerste overwinningen. Dankzij het publiek wat als één man in het laatste kwartier achter ons vlaggenschip ging staan, kwam het geloof bij de spelers weer terug. Zij toonden hun veerkracht en wisten de achterstand weg te poetsen en op z’n Duits de overwinning binnen te slepen. Een mooie revanche van het vorige seizoen, toen we in de tweede helft helemaal de weg kwijt waren en de wedstrijd uit handen gaven.

Voor het vlaggenschip staat er volgende week een late wedstrijd op het program. We gaan dan op bezoek bij KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam. Daar wordt voorafgaand aan de wedstrijd van het eerste team het kunstgras officieel in gebruik genomen door de burgemeester van Hardinxveld. Door deze feestelijkheden start de wedstrijd van VALTO 1 pas om 17:45 uur op sportcomplex “Sluisweg” aan de Sluisweg 135 in Hardinxveld-Giessendam. Zou het VALTO 1 lukken om deze altijd lastige tegenstander ook aan de zegekar te hangen. VALTO 1 heeft de laatste jaren, met de ene keer een flinke overwinning en een andere keer een oorwassing, erg verschillende resultaten tegen deze tegenstander behaald. Support is dan ook bij deze wedstrijd zeer welkom.