Promovendus KCR weet VALTO twintig minuten bij te benen.

Sponsors: Martin Stolze b.v. en Van Wensen Elektrotechniek B.V..

Het derde competitie weekend had op papier weer een aantal interessante wedstrijden op het programma staan. Bij de jeugd heeft VALTO B1, wat bijna helemaal vernieuwd aan het seizoen begon, het nog lastig met het niveau. Vandaag waren ze wel dicht bij de eerste punten in de derby tegen CKC Maassluis B1, maar werd er met 11-12 nipt verloren. Moed houden jongelui en fanatiek blijven trainen dan komt het vast allemaal wel goed. VALTO A1 gaat het tot dusver prima af en staan zij na drie overwinningen nog ongeslagen op kop in de junioren overgangsklasse. Nog steeds zonder de geblesseerde Koert wisten zij ook HKV/ Ons Eibernest A1 met ruime cijfers te verslaan. VALTO 2 had vorige week vooral een sterke 1e helft en beleefden bij de start na de rust een dipje. Dit kwamen zij weer op tijd te boven en de eerste overwinning was een feit. Dit smaakte natuurlijk naar meer, maar in de eerste helft in Oegstgeest wilde er vandaag maar weinig lukken tegen FIKS 2. Bij de rust leek de wedstrijd dan ook al gespeeld, maar VALTO 2 wist zich in het tweede deel prima te herstellen en de tweede helft winnend af te sluiten. Het was echter niet genoeg om de achterstand weg te werken, maar geeft in ieder geval wel moed voor de volgende wedstrijden.

Dan ons vlaggenschip wat afgereisd was naar Ridderkerk om het op te nemen tegen het onbekende KCR. Zij zijn na het kampioenschap van vorig seizoen weer terug in de overgangsklasse, waar zij enkele jaren geleden ook uitkwamen. Na een hoopvolle start met een overwinning op het totaal vernieuwde CKC Nieuwerkerk wisten zij het vorige week in Middelburg  blijkbaar niet erg moeilijk te maken en verloren met 17-11 van, het voor ons niet onbekende, Swift. In tegenstelling tot thuis was het onderweg naar Ridderkerk toch nog nodig om de ruitenwissers in te schakelen. Gelukkig bleek bij aankomst het meeste water wel gevallen te zijn en voor scheidsrechter De Boer met zijn assistent S. Hoppel de wedstrijd startte, was het helemaal droog geworden. Hoewel de omstandigheden vele malen beter waren dan vorige week, was het wel te merken dat de herfst begonnen is. Voor de toeschouwers misschien wat fris, maar onder prima korfbal omstandigheden werd de jacht op doelpunten gestart door de thuisploeg. Het eerste verdedigingsvak met Sheila, Maaike, Frank en Bart moest KCR van het scoren zien te houden, terwijl Mirthe, Laura, Thijs en Laurens voor ons op jacht gingen naar doelpunten. De eerste aanvallen werden afgeslagen, maar onze aanval kreeg net als vorige week te maken met stevig achter verdedigen. Dit werkte erg vertragend en helaas wilde de ballen nog even niet vallen. Zo keek VALTO na vijf minuten tegen een 2-0 achterstand aan en mocht het andere vak het gaan proberen. Frank was al snel trefzeker, maar de thuisploeg diende die treffer direct van repliek. Het aanval vak kreeg nu meer grip op het achterverdedigen en wist de juiste mensen vrij te spelen. Laurens zorgde vrij snel de aansluitingstreffer en hierna kreeg de aanval alle tijd van hun ploeggenoten in de verdediging om de gelijkmaker te scoren. De verdediging hield maar liefst acht minuten stand, waardoor Thijs uiteindelijk halverwege de eerste helft de gelijkmaker binnen schoot. De thuisploeg kreeg het steeds moeilijker met de druk die hen door VALTO werd opgelegd, maar wist nog één keer op voorsprong te komen uit een toegekende vrije bal. In de volgende aanval wist Sheila direct de gelijkmaker te scoren, waarna Thijs ons niet veel later voor het eerst op voorsprong zette. Met nog vijf minuten tot de rust kwam KCR voor het laatst langszij, waarna Frank, Bart en Mirthe de ruststand op 5-8 bepaalden.

Na de pauze was het een gedreven VALTO wat direct liet weten dat er voor de thuisploeg weinig meer te halen was vanmiddag. Binnen vijf minuten liep de Lierse trots uit naar een comfortabele voorsprong van 5-12. Het waren vooral de dames die van zich lieten horen in deze fase. Mirte, Sheila en Maaike scoorden in rap tempo, waarna even later Laurens eigenlijk het lot van de thuisploeg al bezegelde. De tweede helft was al tien minuten oud toen KCR hun eerste doelpunt scoorde vanaf de strafworpstip. Maaike herstelde  het verschil weer, maar de thuisploeg leek nu wat meer ruimte te krijgen bij hun aanvallen. Na weer een tegentreffer geïncasseerd te hebben was het nu Laurens die het verschil weer herstelde naar 7-14. De KCR coach riep zijn spelers bij zich in de hoop het tij nog te keren. Er was al een wissel ingebracht, maar die gaf weinig effect. Met nog meer omzettingen ging de thuisploeg verder, maar het waren Mirthe en Maaike die onze voorsprong uitbreidde naar 7-16. KCR kreeg aan de andere kant een strafworp toegekend, wat de stand halverwege de tweede helft op 8-16 bracht. Het laatste kwart liet VALTO de touwtje een beetje vieren en ging ook zelf de nodige reserve spelers wat minuten gunnen. Mirthe en Laurens werden bedankt voor hun bewezen diensten en werden vervangen door Thom en Romee.  Thijs schoot vanmiddag voor de derde keer raak toen hij er 9-17 van maakte. KCR wist nog twee keer onder de Lierse druk uit te komen en doel te treffen, zodat ook zij boven de tien treffers konden eindigen. Het laatste doelpunt van VALTO was er eentje om je vingers weer bij af te likken. Thom ging naar binnen en maakte een beweging alsof hij de bal zou doorpassen op Thijs, maar in plaats daarvan de bal met één handje door de korf werkte en zijn tegenstander het nakijken gaf. Volgens het scorebord waren er nog vier minuten te gaan toen Jan Pieter mocht aantreden op de plaats van Thijs om ook hem zijn minuten in het vlaggenschip te geven. Er werd door VALTO nog gedreven gejaagd op meer doelpunten, maar deze wilden helaas niet meer vallen. De wedstrijd werd door het prima leidende arbitrale duo beëindigd toen er nog iets meer dan een minuut op de wedstrijdklok stond, maar het horloge van de heer De Boer is natuurlijk leidend. Met deze 11-18 overwinning blijft VALTO samen met Excelsior nog ongeslagen. Swift staat op één puntje derde en heeft zich na het onverwachte verlies in de openingswedstrijd herpakt en de volgende wedstrijden tegen GKV en KCR gewoon gewonnen. CKV Nieuwerkerk stal vandaag de overwinning in ’s Gravenzande door in de slotseconden een strafworp te verzilveren, waarna ONDO het nakijken had. Excelsior had vandaag in Delft geen kind aan KOAG en won met grote cijfers, waardoor zij nu op doelsaldo boven VALTO staan in de poule.

Dat wordt dus volgende week erop of eronder voor ons vlaggenschip. In de oefenwedstrijd hebben we de winst aan Excelsior gelaten, maar ik denk dat beide ploegen toen met het oog op de competitie niet het achterste van de tong hebben laten zien. Door de gescheiden competitie die V1 en V2 spelen, kunnen zij weinig voor elkaar betekenen bij de wedstrijden volgende week. VALTO 2 speelt om 14:00 uur in Dordrecht tegen Sporting Delta 2 en kan dus pas bij de start van de tweede helft in Delft zijn. VALTO A1, waarvan een aantal spelers al minuten in de selectie hebben gemaakt, is al in Delft op bezoek bij Fortuna A2 en kan dus wel bij aanvang van de wedstrijd van het vlaggenschip aan het Bieslandsepad aanwezig zijn. Met de nodige support heb ik er wel vertrouwen in dat het vlaggenschip naar de overwinning te schreeuwen is.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.

KCR fotoalbum: KCR 1 – Valto 1