VALTO 2 klimt naar de 2e plaats; VALTO 1 blijft rode lantaarndrager

Het nazomeren is helaas voorbij, maar gelukkig was het weer zaterdag niet zo slecht als men voorspeld had. Had ik vorige week nog reclame gemaakt voor onze B1, bleken zij deze week door omstandigheden niet te spelen. Trof ik dus wederom een leeg veld 1 aan bij aankomst. Op veld 2 was de A2 aan het spelen, wat getraind wordt door van Leeuwen junior. Eens gaan kijken of hij met zijn ploeg de lijn van vorige week, na de winst op ALO A2, kon door trekken. Deze week was Fortuna/Delta Logistiek A3 de tegenstander, wat in de eerste helft steeds het initiatief had. In de rust heeft Bart de spelers nog eens de nodige tips meegegeven hoe het in het tweede deel beter kon. Hij kon er zelf niet meer bij zijn i.v.m. zijn verplichtingen op veld 1 en droeg het stokje over aan Marleen. Ook ik richtte mijn aandacht op veld 1 met af en toe een schuine blik richting A2. Hoewel ik de stand niet wist, was wel aan de houding van de spelers te zien dat het beter ging. Uiteindelijk wisten zij de achterstand om te buigen naar 16-14 winst. Prima gedaan A2!!

Op veld 1 was VALTO 2 ook begonnen aan de wedstrijd tegen een Delftse ploeg. Fortuna/Delta Logistiek 3 was hun tegenstander, dat met twee punten minder onder ons stond. Bij winst zouden zij dus goede zaken kunnen doen, maar VALTO 2 wilde aan het thuispubliek laten zien dat het verlies van vorige week in Nieuwekerk een incident was. Zij zouden bij winst de aansluiting houden bij de top. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Huisman duurde het maar liefst acht minuten voor de score door Thijs werd geopend. Even later tekende hij ook voor de 2-0 en wist Pieter de voorsprong uit te breiden naar 3-0. Het meegereisde Delftse publiek moest tot de 13e minuut wachten voor zij ingetogen konden juichen toen Fortuna voor het eerst de korf trof. Toen Thijs in de volgende aanval gelijk de 4-1 wist te scoren vond de Delftse coach het tijd voor de eerste time out. Na de time out waren zij ook gelijk weer trefzeker, maar VALTO wist de marge weer te herstellen. De ploegen scoorden om en om en vlak voor de rust leek het er even op dat Fortuna bij 6-5 en later bij 7-6 nog langszij zou komen. Wie anders dan Thijs wist VALTO weer wat lucht te geven in de slot fase van de eerste helft. Hij zette met zijn vijfde treffer de ruststand op 8-6.

Na de rust was het weer even wachten op de eerste treffer, maar gelukkig was het er weer eentje voor VALTO. Met twee doelpunten van Lisanne O en Martijn werd de voorsprong verdubbeld, maar Fortuna vond het te vroeg om al op te geven. Zij deden er fysiek nog maar eens een schepje bovenop en wisten hiermee met twee vrije ballen en een afstandsschot bij 10-9 weer de aansluiting te krijgen. In een poging meer rebound te pakken maakte eerste jaars junior Jasper zijn debuut in de selectie. Er kon echter niet voorkomen worden dat Fortuna na 42 minuten spelen weer op gelijke hoogte wist te komen. Dit was het moment dat Ron opstond en het initiatief aan Lierse zijde hield. Na de 11-10 nam Ronald toch een time out om de onrust uit de ploeg te halen. Dit wierp zijn vruchten af en door de treffers van Thijs en Pieter had VALTO met nog tien minuten te gaan weer een marge van drie. Er waren echter nog tien minuten te spelen en de Delftse ploeg gaf zich nog steeds niet gewonnen. Scheidsrechter Huisman zou nog een roerige laatste fase voor zijn kiezen krijgen, waarin het spel er niet mooier op werd. VALTO hield het hoofd koel en wist de voorsprong te behouden. Het was Thijs die het laatste VALTO doelpunt maakte in deze chaotische slotfase. De eindstand werd echter door de gasten op 14-12 gezet, waarmee VALTO 2 dankzij de andere uitslagen in de poule naar de 2e plaats is geklommen. Volgende week treft VALTO 2 de koploper in de poule Deetos Snel 3 in de strijd om de koppositie. Een mooie affiche voor een interessante wedstrijd welke om 13:00 uur zal beginnen op sportterrein “Vorrinklaan” aan de Vorrinklaan 202 in Dordrecht.

VALTO 1 maakt een moeilijke periode door met nogal wat blessures in de ploeg. Zané wacht nog op haar knie operatie, dus die zien we voorlopig nog niet binnen de lijnen. Daarnaast is er ook nog de nodige tape nodig om wat enkels te stutten die in voorgaande wedstrijden voor uitvalbeurten zorgde. Het is dan ook nog steeds wachten op de eerste punten. Vandaag was CKV Excelsior 1 de tegenstander die vorige week met 23-11 een flink pak slaag had gekregen van HKC 1. VALTO had in de seizoensopener de schade meer weten te beperken, maar sindsdien zijn er wel wat dingen gebeurd. Ondanks dat Frank deze week aangepast getraind had na zijn opgelopen blessure vorige week, startte hij in de eerste aanval. Al in de eerste minuut had het arbitrale duo Fuchs en Berkhout een stip toegekend aan de gasten na een overtreding die alleen zij gezien hebben. De eerste aanval wist in de volgende minuten geen vuist te maken, waardoor de verdediging lang onder druk stond. Zij bezweken na zes minuten, waardoor VALTO al snel in de achtervolging moest. Bij de vakwisseling verliet Frank het veld en nam Ruben zijn plaats in. Het verdedigingsvak wist makkelijker de korf te vinden en wist door de treffers van Bart en Maaike de achterstand binnen drie minuten te egaliseren. De gasten wisten echter in de volgende vijf minuten hun voorsprong weer te herstellen door twee wel heel snel gegeven vrije ballen te scoren. Wederom was het de verdediging die deze achterstand wist te herstellen. Binnen een minuut stonden zij weer in de verdediging door treffers van Maaike en Romeé. Het thuis publiek moest echter wederom toezien dat de gasten weer aan de goede kant van de score kwamen en ging VALTO aan de laatste tien minuten tot de rust beginnen met een 4-6 achterstand. Deze keer zat het ook bij de verdediging even niet mee en konden de gasten met nog vijf minuten op de klok de 4-7 tussenstand op het bord zetten. Ook VALTO mocht zowaar een keer op de stip gaan staan en wel voor een strafworp, nadat Maaike met een overtreding gestopt was. Deze maakte zij natuurlijk gewoon en was het nog drie minuten spannend of VALTO nog voor de rust op gelijke hoogte kon komen. De aanval had het echter heel moeilijk vandaag en in de dying seconds was het zelfs Excelsior die van onder de korf nog een bal door de korf wist te wurmen.

Mark zal niet tevreden geweest zijn met deze 5-8 achterstand bij rust, dus moest het in de tweede helft beter. Frank kwam weer binnen de lijnen in de aanval en wist in de eerste minuut doel te treffen. Romeé zorgden niet veel later weer voor de aansluiting, maar de gasten wisten hun voorsprong weer te herstellen. Toen Frank en Bart weer voor de aansluiting zorgden bij 9-10 riep de Delftse coach zijn spelers naar de kant. Met nog iets meer dan een kwart te spelen moest VALTO toch in staat zijn om het tij te keren, maar helaas waren het weer de gasten die als eerste scoorden. Toch stond er halverwege de tweede helft door de treffers van Sheila en Frank ineens weer een gelijke stand op het bord. De duels werden nu pittiger en het arbitrale duo raakte af en toe toch wel  het overzicht kwijt. VALTO had in deze fase weinig geluk met het afronden van kansen. Veel doelpogingen die ik al wilde opschrijven draaide weer uit de korf. Gelukkig deed de verdediging wat er van hen verwacht werd, maar als je zoveel kansen onbenut laat geef je de tegenstander alleen maar zicht op een goed resultaat. Na zeven doelpuntloze minuten waren het dan ook de gasten die weer op voorsprong kwamen. Romeé wist dit in dezelfde minuut weer te egaliseren, maar toen stonden er nog zeven minuten op de klok. Zeven lange minuten en, gezien de moeite waarmee de korf gevonden werd, werd wel duidelijk dat de ploeg die als eerste scoorde wel eens de winst zou pakken. Dit begrepen beide ploegen, wat ook in deze wedstrijd voor een chaotische slotfase zorgde. Het waren uiteindelijk de gasten die twee minuten voor het einde weer op voorsprong kwamen. De laatste twee minuten zouden zij geen schot meer lossen op de korf, maar daar zag het arbitrale duo geen kwaad in. Door dan maar met een overtreding een vrije bal te forceren in een poging de bal te bemachtigen, hielp ons ook niet. De gasten gingen direct in discussie met de scheidsrechter die intussen zijn klokje gewoon liet doorlopen. Daarop nog eens een discussie over een wel of niet aangekondigde time out en de tijd was op. Excelsior mocht de vrije bal nog nemen, waarna de scheidsrechter floot voor einde wedstrijd. Komende week zal er hard gewerkt moeten worden om volgende week het vizier op scherp te hebben staan. Dan reist het vlaggenschip af naar St. Laurens bij Middelburg om het op te nemen tegen de mede rode lantaarndrager ONDO 1. Dit is al vroeg in het seizoen een degradatie kraker en ook nog eens ver van huis. Om 15:50 uur zal het startsein klinken van deze wedstrijd op Sportpark “De Brigge” aan de Leliendaalseweg 202 in Middelburg. Spelers van VALTO 2 kunnen, gezien het tijdstip van hun eigen wedstrijd, nooit bij aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn, dus zullen er weer keuzes gemaakt moeten worden. Vorig seizoen waren we met zes supporters aanwezig bij deze wedstrijd. Ik stel voor om dit seizoen de verdubbellaar in te zetten.