VALTO beleeft een moeilijke zaterdag

Op deze mooie zaterdagmiddag was er veel publiek aangelopen naar het VALTO veld om van een mooie middag te genieten. Van de wedstrijden die ik vorige week tipte dat ze het bekijken waard zouden zijn, werden er twee gewonnen. VALTO C1 wist in Maassluis makkelijk te winnen van CKC Maassluis C1 en ook onze B1 pakte een degelijke overwinning op het Zeeuwse Fortis B1. VALTO A1 ging in ’s Gravenzande ten onder in het beladen duel tegen ONDO A1. Op de wedstrijden tussen deze kemphanen staat altijd de bekende derby druk van het persé willen winnen. Vandaag zat het er helaas niet in voor onze junioren, maar in het voorjaar is er de kans voor revanche. Volgende week gaan jullie er weer gewoon tegenaan in Vleuten tegen Fiducia A1, wat weer als een gewone wedstrijd om de punten kan worden benaderd.

VALTO A2 speelde in het voorprogramma op veld 1 ook een derby tegen ODO A1 uit Maasland. Toen ik bij het veld arriveerde stond er een gelijke stand op het bord, maar hoorde dat VALTO deze stand pas net had bereikt en dat het er nu om ging spannen wie de overwinning uit het vuur zou slepen. VALTO A2 kwam aan de goede kant van de score, maar ODO pareerde en hield het spannend. In de dying seconds wist VALTO dan toch de korf weer als eerste te vinden en boekte zo hun tweede overwinning van dit seizoen.

VALTO 2 en 1 speelden een wedstrijd tegen het Leidse Pernix en hadden op voorhand de beste papieren in handen. Zowel Pernix 2 als 1 staan lager geklasseerd in de poule en ik weet zeker dat hun concurrenten in de poule hun geld op VALTO gezet hadden. Helaas voor hen beleefde VALTO een meer dan grote off-day.

Onder leiding van scheidsrechter Eijke begon VALTO 2 niet scherp aan de wedstrijd. Nadat de gasten de scoren hadden geopend was het Mark die voor VALTO in de derde minuut de score opende. Zoals gezegd was het getoonde spel vandaag geen schim van wat we van de ploeg gewend zijn. Via Myrte kwamen we wel op voorsprong, maar halverwege de eerste helft waren de ploegen nog steeds in evenwicht bij een 3-3 tussenstand. Hierna zouden de gasten een 0-3 run nemen en zo stond er vier minuten later ineens een 3-6 tussenstand op het bord. VALTO wist dit gaatje in deze fase niet te dichten, want Pernix had op elk doelpunt direct een antwoord. Met nog tien minuten in de eerste helft nam Richard een time-out, waarna VALTO weer even op scherp gezet leek te zijn. Van 5-7 werd het in vlak voor rust weer gelijk, maar waren we niet genoeg bij de les om deze gelijke stand naar de rust te brengen. In minder dan twee minuten wisten de gasten de ruststand op 7-9 te zetten en zou VALTO nog een pittige tweede helft tegemoet kunnen zien.

Na de rust leek VALTO zich op te richten door in enkele minuten de stand weer gelijk te trekken. Pernix bleef echter aan de goede kant van de score, met VALTO steeds op één of twee punten erachter. Toen er nog tien minuten te  gaan waren kwam VALTO weer op gelijke hoogte bij de 13-13 tussenstand en nam niet veel later het initiatief. Toen de wedstrijd klok werd stilgezet stond er 15-15 op het bord en was het billenknijpen of dit wel zo zou blijven. Het wanhoopsschot wat Pernix nam trof zowaar ook doel en leek VALTO in mineur achter te blijven. Er bleek meer tijd te zijn dan iedereen dacht, zodat ook VALTO nog een aanval uit kon spelen. Wouter wist de gelijkmaker door de korf te krijgen, waarna Pernix de laatste aanval te spelen kreeg. Terwijl zij in een alles of niets poging nog voor een doorbraak gingen, werd deze aanval door scheidsrechter Eijke bruut onderbroken door voor het einde van de wedstrijd te fluiten en het VALTO publiek opgelucht was met het behaalde gelijkspel. Een erg moeizaam punt gewonnen voor VALTO 2 dat volgende week toch wel scherper aan de wedstrijd tegen ckv Nieuwerker 3 zal moeten beginnen. Deze ploeg deelt samen met VALTO de tweede plaats in de poule en gaan dus samen uitmaken wie hier het meeste aanspraak op maakt.

Beide vlaggenschepen kwamen hierna in actie. Ook voor VALTO 1 gold dat er op hen gerekend werd door poulegenoten die in de middenmoot strijden op het beste resultaat. VALTO 1, wat op een gedeelde tweede plaats stond, wist in het programma tot nu toe tegen SDO/Fiable en HKC met een beter resultaat van het veld te lopen dan de tegenstander van vandaag. Pernix 1 had met zes verschil verloren van SDO/Fiable en was met elf verschil bij HKC van het veld gelopen. Op papier dus een wedstrijd die door VALTO gewonnen zou moeten worden. Of het door de aanwezigheid van de televisieopnamen kwam weten we niet, maar ons vlaggenschip ging in mijn ogen vandaag wel door een ondergrens. Pernix profiteerde hier optimaal van en wist in het tweede bedrijf het verschil te maken en een ruime overwinning te pakken. Zané en Laurens begonnen vandaag op de bank en zagen hun ploeggenoten de eerste minuten worstelen om een bal door de korf te krijgen. Het eerste doelpunt van de wedstrijd werd door de gasten gescoord vanaf de strafworpstip. Pas in de zesde minuut wist Frank voor ons de score te openen. Na een 1-3 tussenstand wisten Nikki en Romeé de stand weer gelijk te trekken. Thom zette ons tien minuten voor de rust voor het eerste op voorsprong bij 6-5, waarna Sheila een strafworp mee kreeg. Tekenend voor deze wedstrijd werd dit zekerheidje gemist, maar niet veel later wist Sheila haar foutje goed te maken door er toch 7-5 van te maken. Deze voorsprong verdween echter weer als sneeuw voor de zon. Binnen enkele minuten was het weer omgekeerd en moest VALTO weer in de achtervolging. De 7-8 tussenstand die zes minuten voor de thee op het bord stond bleef daar staan tot de rust.

Na de rust zou Zané op de plaats van Maaike gaan proberen het vuurtje een beetje op te stoken bij VALTO. Het bleef helaas moeizaam. De gasten hadden vertrouwen getankt in het eerste deel en voelden dat er vandaag wat te halen viel voor hen. Het tweede bedrijf was al vijf minuten onderweg toen Thom de gelijkmaker binnen schoot. Penix kreeg in de volgende aanval een strafworp mee en kwam weer op voorsprong. Toen het verschil even later weer twee werd nam Mark een time-out. Hij besloot Bart en Thom te vervangen door Thijs en Mark, die in het tweede belangrijk waren geweest, in de hoop iets te forceren. Thijs maakte even later nog wel de aansluitingstreffer, maar daarna maakten de gasten het verschil door driemaal op rij te scoren. Wederom een time-out van Mark om in de laatste tien minuten dan nog te proberen het tij te keren. Maaike kwam terug op de plaats van Sheila en Laurens was eerder op de plaats van Mees gekomen. Maaike wist na de hervatting nog eens de korf te vinden, maar daar antwoordde de gasten weer op met twee rake schoten. Het verschil was intussen opgelopen naar 10-15 en met nog vijf minuten op de klok was het voor VALTO alleen nog aan schade beperking werken voor het onderling resultaat. Laurens was hierbij nuttig door er 11-15 van te maken, maar de gifbeker was nog niet leeg voor VALTO. De gasten zouden nog tweemaal de korf vinden en de eindstand op 11-17 zetten. Een verdiende overwinning voor Pernix, wat optimaal profiteerde van een slechte dag van VALTO, waar ook “Vakkie V” de ploeg niet door het dal gesleept kreeg.

Aan Mark om voor volgende week de neuzen weer allemaal de goede kant op te zetten, want dan komt ONDO 1 op bezoek uit St. Laurens. Zij hebben zaterdag hun eerste overwinning mogen vieren tegen Oranje Wit en zullen vol vertrouwen naar De Lier afreizen na dit resultaat.

Het is te hopen dat de weergoden ons nog even goed gezind zijn en dat we nog meer van die mooie herfstdagen krijgen om te korfballen en te kijken.