Veel oranje in competitieronde 5

Voor veel teams zit ronde 5 er al weer op. Voor best wat andere teams is dat ronde 4. Dit komt door het toch wel behoorlijk aantal verzoeken voor het verzetten van wedstrijden, omdat teams niet compleet gemaakt kunnen worden. Bij onszelf lukt dat overigens vooralsnog wel goed, met dank aan het regelwerk van Petra bij de senioren en junioren en het onderling regelen tussen de coaches van de jeugdteams. Blijf het dus vooral op tijd aangeven als je er een keer niet bent.

Hoe verging het deze zaterdag?
Deze competitieronde was er een om snel te vergeten voor de senioren. Alleen Valto 3 blijft stug doorgaan met winnen, de rest had het moeilijker deze mooie, zonnige zaterdag. Valto 1 had een offday en Valto 2 kwam na een spannende strijd met een gelijkspel over de finish. De A1 had het lastig, ondanks de aanwezige supporters. De A2 daarentegen trok de overwinning over de streep en hoewel de A3 het lastig had in deze ronde, zie ik bij de opvolgende uitslagen veel groene cijfers. En overwinningen zijn niet het doel, maar wel de resultante van leren, plezier en verbeteren. Dat zag ik goed terug bij enkele teams zaterdag.

De B2 liet met goed spel zien dat ze wel degelijk een prima wedstrijd kunnen spelen en hoewel de tegenstander geen makkelijke was, wisten ze het toch tot een goed einde te brengen. Ook de C4 die ik van dichtbij meemaak laat mooie stappen zien en de F1 doet voorkomen alsof ze al jaren korfballen, wat kunnen jullie al goed samenspelen en scoren zeg!

Speciale aandacht voor Valto 8 deze week. Zij hadden (denk ik) de primeur om hun wedstrijd (op zaterdag!) in het donker, met lichtmasten aan, af te werken. Het onderstreept nog maar eens het gebrek aan ruimte, waar we als bestuur mee bezig zijn een oplossing voor te vinden.

Het mooie is dan wel weer, dat de jeugd zich prima weet te vermaken, ook in het donker, op het andere veld. Van korfbal krijg je nooit genoeg. En hoe meer je met een bal bezig bent, hoe meer je je ontwikkeld. Dus dit zijn gewoon extra trainingen en ook nog eens ontzetten leuk!

TeamNL vs TeamNL
Naast het oranje van afgelopen zaterdag, ook veel oranje in de sporthal de dagen ervoor. TeamNL streek neer in De Lier en dat was echt heel gaaf! Super goed geregeld door Marleen en ik heb genoten van wat we weer kunnen. Een volle Vreeloohal met de beste korfballers van de wereld tegen de beste korfballers van de wereld. Een mooie wedstrijd voor de jeugd om te kijken en van te leren. Hopelijk een voorproefje van wat we in de zaal weer kunnen gaan doen met de wedstrijden van Valto. En ook een livestream die veel kijkers had (4.000+ tot nu toe) en met het hele team en hulp van buitenaf, de wedstrijd weer mooi een beeld heeft gebracht. En uiteraard Mieke bedankt voor de foto’s!

Naast het kijken naar en leren van de wedstrijd, was er ook de open training op woensdagmiddag. Geen volle tribunes maar best een aantal geïnteresseerde jeugdleden en ouders die kwamen kijken. De bondscoach en assistent gaven aan het einde een mooi inkijkje van hoe de trainingen worden opgebouwd en hoe iedere speler daar anders mee bezig is. Ze beantwoordden ook vragen van de aanwezigen en soms haalden ze daar een speler van TeamNL Korfbal erbij. Leuk en leerzaam dus.

Woensdagavond gingen Jan Niebeek en Ruben Boode veel dieper op de trainingsstof in, waarbij vooral de trainersbegeleiding centraal stond. Zes van onze trainers konden daarbij aanwezig zijn en hebben heel wat opgestoken, waarbij onder andere de inhoud, maar ook de didactiek en pedagogiek een rol speelde. Twee TC-leden hadden een in de Villa een onderonsje met hoofd opleidingen van het KNKV, Tineke Bosch en twee andere korfbalverenigingen over trainersbegeleiding en een technisch plan. Alledrie in vergelijkbare situaties en bij ons een goede aanmoediging om door te pakken op ons Technisch plan dat we nu aan het afronden zijn en op korte termijn willen uitrollen bij de de jeugdteams.

Rick op het EK in Polen
Rick Voskamp heeft afgelopen week zijn debuut gemaakt op een IKF toernooi. In Polen mocht hij aantreden als internationaal scheidsrechter en heeft daar diverse wedstrijden gefloten, waaronder de halve finale tussen Polen en Turkije, waar Polen won en uiteindelijk ook de finale wist te winnen. Dit EK was voor de B-divisie, hierbij doen de betere landen, zoals Nederland niet meer. Lees hier meer over het avontuur van Rick.

Technisch plan
Toch ook maar even kort aandacht voor het technisch plan. Dat is een document dat de basis moet zijn voor het nieuw leven inblazen van ons TC-beleid, met daarbij aandacht voor het stuk jeugd, maar ook senioren en arbitrage. Jeugd is hierbij wel het startpunt, maar de andere onderdelen zullen daarbij snel volgen. Dit moet Valto helpen om een volgende stap te zetten op TC gebied. En dat is nodig, want we zien uitdagingen op verschillende gebieden. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn.

Op korte termijn zullen de trainers en coaches dus ook meer betrokken gaan worden. Uitnodigingen voor bijvoorbeeld trainersbijeenkomsten zullen jullie dus ook snel kunnen verwachten. Verslagjes daarvan zullen hier te lezen zijn.

KT3-cursus
Het heeft een aantal keren hier gestaan, de aankondiging dat de KT3-cursussen weer gaan starten. En de oproep aan onze trainers om die volgende stap te zetten. Als vereniging investeren we maar wat graag in het verder opleiden van onze trainers. We zijn dan ook erg blij dat Bart, Vera, Martijn en Thomas dit gaan doen en wensen ze, samen met hun begeleiders Johan, Petra en Frank, veel succes! Een bredere groep trainers met KT3 (KorfbalTrainer 3) vergroot niet alleen de gezamenlijke kennis en ervaring, maar stelt ons in staat om vervolgens weer meer trainers bij een KT2-cursus te begeleiden. Die cursussen starten ook weer op en zodra we daar aan toe zijn, volgt de oproep voor die groep.

Nieuwe leden
Nu het lastige coronajaar achter ons ligt en we tegelijkertijd nog altijd hopen dat dit een ‘normaal’ seizoen wordt, zien we ook dat nieuwe leden zich aanmelden in verschillende leeftijdsgroepen. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee en we hopen ook daar weer stappen te kunnen zetten. Het is geen geheim dat we in sommige leeftijdsgroepen een verschil hebben in aantallen jongens en meisjes, vandaar dat we ook blijven zoeken naar (bij de jeugd) voldoende jongens.  Er komt ook weer een stoere clinic aan, dus mocht je iemand weten die het wel leuk zou vinden om korfbal eens te proberen, of wil laten weten hoe gaaf onze sport eigenlijk is, vraag of hij een keer wil meetrainen of houd de website en Bijblijver in de gaten voor de aankondiging van de stoere clinic! Uiteraard zijn meisjes ook welkom, als ze een jongen meenemen.

Een lang verhaal deze week, maar er gebeurt dan ook wat binnen de vereniging. Je merkt aan alles dat het weer leuk en gezellig is om samen te kunnen korfballen, napraten, eten, drinken en alles wat het verenigingsleven zo leuk maakt. Blijf dat vooral doen en mocht je als overig lid, als ouder of als andere betrokkene het leuk vinden om hier een bijdrage aan te leveren, dan hoor ik dat graag. Ook al heb je niet echt korfbalervaring, we helpen je daar graag bij. En onthoud, het stukje didactiek en pedagogiek is niet onbelangrijk, Daar kun je, bijvoorbeeld als ouder, een expert in zijn.

Met vriendelijke groet,
Jan Jaap Elenbaas, voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06- 2958 5387

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.