Eerste ronde play-offs zit er op…

Als toetje zijn er dit bijzondere zaalseizoen nog de play-off-wedstrijden om te bepalen wie er gaan promoveren en wie er degraderen. Bij VALTO resulteerde dit in een mini All Day VALTO met wedstrijden van A1, A2, V3, V4, V1 en V2. VALTO A1 mocht het spits afbijten vandaag en wist met minimaal verschil de wedstrijd tegen REFLEKS A1 te winnen. Zij moeten dus volgende week in Rijswijk ook minimaal gelijkspelen om degradatie te voorkomen. Helaas zijn zij door blessures en zieken zo’n beetje het hele zaalseizoen niet compleet geweest, waardoor zij in deze positie terecht gekomen zijn.

Hierna speelde de A2 tegen KCR A1, wat om het kampioenschap gaat. Zij wisten hun goede start van de wedstrijd niet vol te houden en verloren uiteindelijk met ruime cijfers. Willen zij nog kampioen willen worden, dan zullen zij volgende week in Ridderkerk met meer dan acht doelpunten verschil moeten winnen. Support is dus van harte welkom in Ridderkerk. VALTO 3 wat hierna het veld betrad had geen kind aan KOAG 4 en lijkt al met één been in de reserve tweede klasse te staan. Als zij ook volgende week zo scherp zijn zou er zo maar weer een feestje gevierd kunnen worden. VALTO 4 trok de goede lijn door en haakte KVS 6 ook aan de zegekar. Met de 18-13 overwinning moeten zij volgende week in de Blinkerd dus een voorsprong van vijf doelpunten verdedigen om ook volgend seizoen in de reserve derde klasse uit te komen.

Genoeg goede voorbeelden voor ons vlaggenschip hoe je een wedstrijd naar je toe kan trekken. Zij betraden hierna het veld met als tegenstander De Meervogels 1 uit Zoetermeer. Een tegenstander waar nog nooit in competitie verband tegen gespeeld is, maar waar we op het veld wel een oefentoernooi gespeeld hebben. Niet helemaal vreemd dus, maar een competitie en zeker een beslissingswedstrijd, is toch anders. Dit bleek ook al gauw na de start van de wedstrijd. Het sfeerteam had nog een leuke verrassing in de vorm van confetti-kanonnen, waardoor de wedstrijd direct weer gestopt kon worden. Jammer dat enkelen van jullie net te hoog richtte waardoor de slingers aan de lampen kwamen te hangen. Dit is hartstikke leuk bij een feestje, maar niet handig tijdens een korfbalwedstrijd. Gelukkig werd later bij de start van het 2e duidelijk dat jullie snelle leerlingen zijn. Nadat de slingers opgeruimd waren door Ruben en Twan kon de wedstrijd dan echt van start. Frank startte met Laurens, Nikki en Romee de jacht op het eerste doelpunt, terwijl Thom met Bart, weer van de partij met een goed vastgeplakte duim, Maaike en Sheila hun tegenstanders van scoren moesten houden. Dit deden zij met verve, maar ook de verdediging van de gasten was niet makkelijk te passeren. Na drie minuten werd Nikki met een overtreding van het scoren gehouden, waardoor zij VALTO vanaf de strafworpstip op 1-0 kon zetten. Vervolgens lukte het in de volgende acht minuten niet om hier een vervolg aan te geven. Dan kun je er op wachten dat je tegenstander een keer raak gaat schieten en zo gebeurde. Na de gelijkmaker die na ruim tien minuten viel wisten de gasten ook gelijk via een strafworp en een afstandsschot ook direct een klein gaatje te slaan. VALTO hield echter de aansluiting en door de doelpunten van Laurens en Sheila werd het 3-4 bereikt, maar daarna leek De Meervogels toch weg te lopen. Met nog acht minuten te gaan tot de thee stond het ineens 3-6 en moest VALTO het weer even goed gaan neerzetten om de achterstand niet verder op te laten lopen. Ons vlaggenschip toonde veerkracht en wist het gat weer te dichten door een score van Nikki en daarna Thom die met zijn twee treffers ons bij 6-6 weer op gelijke hoogte bracht. Met nog vier minuten tot de rust was het nu zaak om er  voor te zorgen dat we een voorsprong konden pakken. Hoewel het lastig was om onder de druk van de Zoetermeerse verdediging uit te komen, waren het Laurens en Romee die ons voor de rust een 8-6 voorsprong bezorgden.

Een prima eerste helft voor ons vlaggenschip, maar het was wel duidelijk dat de wedstrijd nog alle kanten op kon. Bij de gasten werden er bij aanvang van het tweede bedrijf via twee wissels twee heren van vak gewisseld, zodat Bart en Laurens een andere tegenstander voor zich kregen. De voorsprong uit de eerste helft was na vier minuten helaas weer verdwenen, maar VALTO zou de voorsprong binnen een minuut door de afgeronde vrije ballen van Frank weer herstellen. Mees nam daarna de verdediging over van Frank en wist Thom onze voorsprong verder uit te bouwen naar 11-8. Met alweer de vierde strafworp voor de gasten wisten zij de aansluiting te behouden. Hierna kreeg Laurens het even op zijn heupen en wist met twee treffers op rij een gaatje van vier te slaan en zorgde Maaike in de volgende aanval voor een 14-9 tussenstand. VALTO leek De Meervogels halverwege de tweede helft in de tang te hebben, maar de gasten gaven zich nog niet gewonnen. Na een time out zouden zij het over een andere boeg gooien en met de nodige inzet weer terug te komen tot 14-11. Mees mocht ook de nodige aanvallen spelen en wist onze marge weer te herstellen door een schitterende doorloop uit de ruimte op aangeven van Nikki of te ronden. Op inzet wisten de gasten weer een strafworp te forceren en dat cadeautje werd ook uitgepakt en toen even later ook weer een afstandsschot binnen viel kregen de gasten weer zicht op een resultaat. Met nog negen minuten op de klok gingen we een spannende slotfase tegemoet. Romee zorgde van ver weer voor wat lucht, maar hierna kregen de gasten de aansluitingstreffers op een presenteerblaadje aangeboden door het arbitrale duo. Met twee makkelijk gegeven strafworpen wisten de gasten weer de aansluiting te krijgen en werd het billenknijpen bij het in grote getale aanwezige VALTO publiek. Helaas wist ons vlaggenschip het niet dicht te houden en viel twee minuten voor tijd de gelijkmaker door de korf. Dit bleek ook de eindstand te worden, zodat we volgende week in Zoetermeer met deze 16-16 eindstand dus weer op nul beginnen. VALTO 1 zal daar moeten winnen om aanspraak te maken op promotie naar de hoofdklasse en kan daarbij uw steun heel goed gebruiken. De wedstrijd start om 20:00 uur in De Veur in Zoetermeer.

Dan als sluitstuk van de dag de wedstrijd van VALTO 2 tegen KCR 2 uit Ridderkerk. Beide ploegen zijn in de halve poule als vierde geëindigd en mogen het nu samen gaan uitmaken wie er behouden blijft in de reserve overgangsklasse. Zoals ik al eerder opmerkte had ook bij deze wedstrijd het sfeerteam confetti geregeld. Altijd leuk deze dingen en als je het dan niet over de lampen schiet is het ook weer zo opgeruimd. De sfeer zat er dus ook bij deze wedstrijd gelijk goed in op de tribunes. Thijs begon met Mark, Vera E en Mandy in de aanval, maar moesten de eerste aanval helaas zonder doelpunt laten gaan. Martijn lukte het niet met Wouter, Myrthe en Laura om de gasten van het eerste doelpunt af te houden. Met een afstandsschot opende zij de score, maar hun voorsprong wist Vera E in de volgende aanval weg te poetsen. Martijn bleek vandaag on fire en schoot ons naar een 3-1 voorsprong. KCR haakte in de volgende aanval wel weer aan, maar toen was het Thijs die het verschil weer herstelde. VALTO 2 schoot in de volgende fase met scherp. Martijn zou weer tweemaal achter elkaar de korf vinden en verdubbelde onze marge. Al na negen minuten moest de coach van KCR ingrijpen om VALTO uit de flow te halen door een time out te nemen. Hierna wisten de gasten ook weer de korf te vinden, maar Mark en, wie anders, Martijn zorgden voor een 8-3 tussenstand halverwege de eerste helft. KCR zou nog even aan het elastiek blijven en deed weer wat terug, wat door Mark weer van repliek gediend werd. Ook het volgende doelpunt van de gasten werd van repliek gediend door de derde Dijkstra in het veld. Wouter had het lastig tegen zijn boomlange tegenstander, maar wist deze kans prima af te ronden. Het elastiek waar de gasten aan hingen rekte steeds verder uit, maar zij pikte toch nog hun doelpunten mee. Thijs en Mark zorgden ervoor dat de gasten drie minuten voor de rust bij 12-6 werden gedubbeld. De coach van KCR zag zich genoodzaakt om twee heren van vak te wisselen in de hoop dat dit het tij zou keren. Het had echter geen resultaat voor hen en Martijn zou met zijn zesde treffer de ruststand op 13-6 zetten.

Een lekkere voorsprong voor VALTO 2 die zij in het tweede deel vast moesten zien te houden, omdat dat de wedstrijd van volgende week alleen maar makkelijker zou maken. Het gaat er tenslotte om wie er na de twee wedstrijden of tweemaal wint of wie er na het optellen van beide wedstrijden de meeste doelpunten heeft.

De eerste aanval van de gasten na de rust ging in rook op, waardoor Wouter bij aanvang van het tweede bedrijf ons op een riante voorsprong wist te zetten. Nadat Mandy de 15-6 tussenstand op het scorebord had gezet werd Myrthe vervangen voor Vera L en was het even later Mark die het gat vergrootte naar tien verschil. De tweede helft was al zeven minuten oud toen KCR de korf weer eens wist te vinden, maar VALTO 2 had er veel zin in vanavond en ging nog even vrolijk verder met scoren. Laura was in de aangeef haar dame te slim of en wist op een moment van onoplettendheid een omdraaibal te scoren. Even later zou Mark de 18-7 binnen schieten, waarna de coach van KCR maar weer eens naar een time out greep. Na de time out kwam er een verse dame binnen de lijnen bij KCR, maar het momentum lag helemaal bij de thuisploeg. Mark en Martijn wisten niet van ophouden en vergrootte de voorsprong naar 20-7 halverwege de tweede helft. In het laatste kwart kwam er toch wat zand in de motor bij VALTO en begonnen de aanvallen minder soepel te lopen. Ook de verdediging was niet meer zo scherp en hier maakte de gasten dankbaar gebruik van. Van de voorsprong van dertien doelpunten werd langzaam maar zeker wat afgeknabbeld. Na twee treffers van KCR scoorde Vera E weer voor ons, maar de gasten kregen steeds meer grip op het spel van VALTO. Wouter zou voor ons zeven minuten voor het einde het laatste Lierse doelpunt voor zijn rekening nemen door er 22-10 van te maken. De gasten waren echter nog niet klaar en besefte zich dat zij alle zeilen bij moesten zetten om de achterstand zo klein mogelijk te maken. Zij wisten in de laatste fase nog viermaal de korf te vinden en deden daarmee, tot grote ergernis van Richard, flink aan schadebeperking voor de wedstrijd van volgende week. Zij zullen hun lering getrokken hebben uit de slotfase van de wedstrijd, waarin zij hun achterstand terug konden brengen naar 22-14 en zij volgende week in de eigen sporthal De Fakkel in Ridderkerk dus maar een achterstand van acht doelpunten hoeven goed te maken. VALTO kan dan wel weer beschikken over de doelpunten van Pieter die vandaag de wedstrijd, na overleg met Richard, liet schieten om zijn sportieve droom op zijn bucketlist af te kunnen strepen door morgen de marathon van Rotterdam te lopen. Hij stond deze week voor de moeilijke keuze om voor het team te kiezen of voor hemzelf, maar koos uiteindelijk voor de marathon waar hij zo lang voor getraind heeft. Ik wil hem vanaf deze plaats veel succes wensen bij deze prestatie en heb er vertrouwen in dat hij het tot een goed einde gaat brengen. Volgende week kan hij dan zijn doelpuntjes gaan maken in de uitwedstrijd die om 18:15 uur van start zal gaan. Het zal volgende week een lastige keuze worden voor de supporters welke wedstrijden er bijgewoond gaan worden. VALTO 1 en 2 zijn te combineren, maar dan moet je wel vol gas van Ridderkerk naar Zoetermeer rijden. Ook VALTO A1 speelt hun wedstrijd rond dit tijdstip en moeten gesteund worden in hun strijd voor behoud. Hopelijk gaan er ook veel supporters richting Rijswijk naar de Altis hal om onze A1 naar de overwinning te schreeuwen.

Het wordt dus ook volgende week weer een VALTO dag voor de supporters en hopelijk zijn er een aantal bereid om meerdere wedstrijden bij te wonen om onze ploegen te steunen in de strijd.