Historische kampioenswedstrijden voor Valto A1 en 1

De voorjaarsveldcompetitie wordt ook dit jaar weer met veel onderbrekingen gespeeld. Het Pinksterweekend wordt door veel verenigingen gebruikt voor een kamp, waardoor er vorige week maar een heel summier programma werd afgewerkt. Zaterdag alleen Valto D3 en op donderdagavond zette Valto A1 de eerste stap naar het kampioenschap door HKV/Ons Eibernest A1 op een 23-7 nederlaag te trakteren. Zaterdag 3 juni 2023 is een dag geworden waarop Valto weer een nieuw hoofdstuk aan de geschiedenis heeft toegevoegd. In de week voorafgaande van deze historische dag gonsde het door de hele vereniging en hoorde je overal in de wandelgangen “wat, als” en “hoe zullen we het volgend jaar gaan doen?”. Iedereen was er mee bezig. Zelfs de shirtsponsors Martin Stolze b.v. en Van Wensen Elektrotechniek B.V. van de selectie roerde zich in de gekte rond een mogelijk kampioenschap door de hele vereniging op een kampioensshirt te trakteren. Geweldig mooi gezicht langs de lijn in Nieuwerkerk a/d IJssel al die Valto shirts.

Bij Refleks in Rijswijk stond de eerste kampioenswedstrijd op het programma. Er was ook een flink aantal supporters naar Rijswijk gekomen om onze A1 te steunen in deze wedstrijd. Valto A1 had in oktober de wedstrijd tegen Refleks A1 met 20-12 gewonnen, maar Refleks leek na de zaal in betere doen geraakt te zijn. Tel hierbij de zenuwen van onze A1 op en het zou zo maar een spannende wedstrijd kunnen worden. Het begin van de wedstrijd was het dan ook vooral zoeken naar de juiste posities voor het schot te nemen. Verdedigend werden er weinig kansen weggegeven door de druk die er gegeven werd door onze A1. Na ca vijf minuten werd de score door Koert geopend vanaf de stip, nadat hij was gehinderd in zijn scoringspoging. Hierna zou het weer minuten duren voor de korf werd gevonden. Deze keer werd ook de nul van Refleks van het scorebord gepoetst. De volgende acht minuten waren voor Valto A1, waarin het eerste gat geslagen werd door doelpunten van Tim, Jasper, Koert en Sanne. Bij de 1-5 tussenstand besloot de coach van Refleks een time-out te nemen in een poging het tij te keren. Het had echter weinig effect, want het was Jasper die onze voorsprong verder uitbreidde door te scoren uit een wegtrekkende beweging uit de korf. Na een doelpuntloze periode van tien minuten wist ook de thuisploeg dan toch de korf weer te vinden. Tot de rust wist Valto het weer dicht te houden, maar zelf wel drie doelpunten er bij zetten. Na de treffers van Koert, Sanne en Elize gingen we met bij 2-9 even pauzeren.

Maarten en Thom leken wel vrede te hebben met deze ruststand, maar het vertoonde spel kon nog wel wat beter. Met wat extra handvaten ging de 2e helft van start. Valto liet direct zien dat er vandaag niks te halen viel voor de thuisploeg. Valto was met een duidelijk missie naar Rijswijk gekomen en maakte dat pijnlijk duidelijk bij aanvang van het tweede bedrijf. Bij de eerste aanval werd Tim gehinderd in zijn doorloop en kreeg hiervoor een strafworp mee die hij koelbloedig afrondde. Niet veel later was het verschil naar tien gebracht door twee doelpunten van Koert. De tweede helft was tien minuten oud toen ook Refleks de korf weer wist te vinden, maar Mieke herstelde al snel weer onze voorsprong. De zenuwen waren intussen helemaal weg bij de Lierse spelers, waardoor zij zich vrijer gingen bewegen en dit leverden wel leuke acties op. Koert probeerde bij een doorloop om deze wel heel mooi af te ronden met een zgn. “under the bridge”, maar deze trof geen doel. Later scoorde wel een mooi jump shot, waarmee de voorsprong naar elf verschil was opgelopen. Valto zou hierna een korte mindere fase kennen, waarin te nonchalant werd verdedigd. Refleks maakte hier dankbaar gebruik van en wist in korte tijd driemaal de korf te vinden. De time-out van Maarten en Thom kwam dan ook niet onverwacht. De touwtjes werden in de verdediging weer aangetrokken en had Valto nog een kwartier om de eigen scoren wat op te krikken. Koert wist met zijn zevende treffer de doelpuntloze periode van ons te doorbreken, waarna de reserve spelers de laatste zes minuten van de wedstrijd minuten mochten maken. Jill maakte ook gelijk gebruik van deze kans om in een historische wedstrijd haar doelpuntje mee te pakken. Ook Mieke wist nog net voor haar wisselbeurt de korf te vinden en maakte plaats voor Romy. Zij is jaren van vaste waarde geweest van deze talentvolle groep, maar moest nu helaas vanaf de bank haar ploeg aanmoedigen. In de slotminuten dan toch nog even het veld in om even later weer het veld te verlaten met een bos bloemen. Zij zal zich moeten laten opereren aan haar knieblessure en daarna een lang revalidatie programma gaan doorlopen. Hopelijk vindt zij de kracht om weer volledig te herstellen en wellicht de korfbalschoenen weer aan te trekken. De wedstrijdklok was intussen stil gezet en niemand wist hoelang er nog te spelen was. Hierdoor werden er heen en weer de nodige afstandsschoten genomen, maar daarvan troffen alleen die van Tim en een Rijswijkse heer nog doel. Of het al het eindsignaal was weet ik niet, aan de reactie van de prima leidende scheidsrechter Van Beek te zien was er nog wat tijd te spelen, maar de Lierse aanhang en spelers waren niet meer te stoppen en betraden het veld om het feestje te vieren. Met een overduidelijke 7-18 overwinning is het kampioenschap en de promotie naar de junioren Hoofdklasse een feit. Met nog twee wedstrijden op het programma tegen KOAG A1 en Vitesse A1 kan het seizoen niet meer stuk en kunnen we ontspannen naar deze wedstrijden toeleven. De overwinning werd op gepaste wijze gevierd, maar bij de meeste mensen wel met de gedachte dat dit pas de halve buit was voor vandaag.

Vier uur was het moment voor Valto 1 aangebroken om in Nieuwerkerk a/d IJssel hun kampioenswedstrijd te spelen tegen ckv Nieuwerkerk 1, wat na een roerige week misschien wel getergd zou zijn om een goede prestatie neer te zetten voor hun onverwacht vertrekkende trainers duo Mady Tims en Chris Beuk. Zij kregen een aanbod wat zij niet konden weigeren gezien hun ambities, maar zadelen ckv Nieuwerkerk nu wel op met de moeilijke taak om nu nog op zoek te moeten naar een geschikte vervanger voor dit duo. Allemaal randzaken waarvan niet bekend was hoe en of dit de wedstrijd zou beïnvloeden. Voor Valto was het zaak om de zenuwen in bedwang te houden en gewoon te doen waar we goed in zijn. Zoals eerder vermeld was het in grote getale meegereisde Lierse publiek door onze shirtsponsors Martin Stolze b.v. en Van Wensen Elektrotechniek B.V. in een mooi kampioensshirt gestoken, waardoor het helemaal oranje kleurde rond het veld in Nieuwerkerk. Op de site van Nieuwerkerk was dit in de voorbeschouwen als voorbarig benoemd, maar ik vind het meer een staaltje van zelfvertrouwen. Onder leiding van het arbitrale duo Groen en Van Ieperen ging de wedstrijd van start met een door vakkie V verzorgd vuurwerkshowtje.

Al snel werd duidelijk dat de thuisploeg het vandaag weer niet cadeau zou doen. Ook in de thuiswedstrijd in oktober wist Nieuwerkerk lang in het spoor van ons te blijven en namen in de eerste helft toen zelfs even een voorsprong. Ook vandaag zou de wind weer een rol spelen in het score verloop en was Valto in de eerste helft vooral aangewezen op de achterkant van de korf om de kansen te nemen. Statistisch gezien de beste plek, maar niet als de wind om je oren waait en de zenuwen door je keel gieren. Na bijna vier minuten wist Frank voor ons de score te openen. Er werden wel aanvallen gespeeld met meerdere schoten, maar door de wind en de druk die Nieuwerkerk ons gaf viel er maar weinig te juichen voor het meegereisde publiek. Pas halverwege de eerste helft wist Maaike weer de korf te vinden. Dit was dan wel voor de gelijkmaker, want de thuisploeg had intussen een kleine voorsprong gepakt door tweemaal op rij te scoren. Enkele minuten later keken we alweer tegen een achterstand aan na twee treffers van Nieuwerkerk en moest Valto weer in de achtervolging. Het zou wel even duren, maar door het solide verdedigen kreeg onze aanval ruim de tijd om de stand weer gelijk te trekken. Maaike bleek vandaag belangrijk voor Valto en wist ons met twee treffer op rij weer op gelijke hoogte te zetten. Met nog zes minuten op de klok zette Laurens ons weer op voorsprong, maar deze werd niet veel later weer weggewerkt. Met nog drie minuten te gaan nam Nieuwerkerk een time-out en bracht ook gelijk een verse dame binnen de lijnen. Babette Blok is volgens mij de laatst overgebleven dame van de “oude” selectie zou het verschil moeten gaan maken voor de thuisploeg. Bart zorgde in de slotfase voor de rust dat we weer een twee punten voorsprong kregen, maar de ruststand werd door de thuisploeg op 6-7 gezet uit een snelle doorloop uit de ruimte in de dying seconds van de eerste helft.

De wedstrijd was dus nog lang niet gespeeld. Er zou nog een lange en spannende tweede helft volgen voor het meegereisde publiek, waarbij ik me begon af te vragen of we met de kampioensshirts inderdaad te voorbarig waren geweest of dat het gewoon nog weer goed zou komen in de tweede helft. Het Lierse publiek ging onder aanvoering van Vakkie V nog maar eens flink achter de ploeg staan toen niet Valto maar Nieuwerkerk de score opende na de thee. Dat ons vlaggenschip hier gevoelig voor is bleek al snel. Maaike en Sheila, vandaag ook weer een goede wedstrijd spelend, zette ons weer op voorsprong bij 7-9, maar helaas wilde het bij het andere vak even niet lukken om deze voorsprong vast te houden. Acht minuten lang wist Valto de korf niet te vinden, waarin Nieuwerkerk hun achterstand weer egaliseerde. Tijd voor een time-out vond Mark om nog even de puntjes op de i te zetten. Niet veel later dan toch weer een kleine achterstand voor Valto na een treffer van Nieuwerker, maar deze diende Thom van repliek door zijn doorloop netjes af te ronden. Even leek dit voor ons erop en erover toen Romee ons even later weer op voorsprong zette en we steeds meer veld overwicht leken te krijgen. Nieuwerkerk had echter in Babette Blok nog een troef in handen die nu uitgespeeld werd. Met een afgeronde doorloop en bij een volgende doorbraak makkelijk gegeven strafworp wist zij haar ploeg weer op voorsprong te zetten. Mark besloot Jasper te brengen naast Frank, zodat daar meer rebound gepakt kon worden. Laurens zou al snel in het ander vak terugkomen om naast Bart het de tegenstander moeilijk te maken. Er stonden nog elf minuten op de klok toen Bart ons bij 12-12 weer langszij bracht, maar de thuisploeg had hier al snel weer een antwoord op en was er weer een kleine voorsprong voor Nieuwerkerk. Toen we een vrije bal meekregen was Mark scherp en handelde snel. Frank is normaal erg scherp met zijn vrije ballen en stelde ook vandaag zijn coach niet teleur. Hij zette ons weer op gelijke hoogte, waarmee we nog zes spannende minuten voor de boeg hadden. Valto kon intussen rekenen op de steun van het meegereisde publiek, wat luidruchtig achter de ploeg ging staan. Maaike zat vandaag lekker in de wedstrijd en wist met haar vijfde treffer ons weer op voorsprong te zetten. Niet veel later mocht Frank, die weer van vak gewisseld was, weer gaan staan voor een vrije bal die hij andermaal verzilverde en een marge van twee op het bord zette. Nieuwerkerk kreeg niet veel later wel de strafworp waar Valto een 100 % strafworp onthouden werd en kreeg weer aansluiting bij 14-15. De laatste drie minuten waren echter voor Valto. De ploeg stond op en liet in deze fase duidelijk merken klaar te zijn voor een niveautje hoger. Er werd zorgvuldig naar de juiste kansen gezocht, waaruit Romee uiteindelijk de 14-16 wist te scoren. Nieuwerkerk probeerde nog van alles om in het spoor te blijven, maar juist nu maakten zij kleine foutjes die ons in de kaart speelden. Met nog iets minder dan twee minuten op de klok gooide Sheila de wedstrijd in het slot door de eindstand 14-17 op het bord te zetten. Hierna zou er niet meer gescoord worden en was het feestje langs de lijn intussen al begonnen. Na het laatste fluitsignaal van het arbitrale duo bestormde de Lierse supporters het veld om het feestje met de spelers te vieren. Het kampioenschap en daarmee promotie naar het hoogste korfbalniveau op het veld is twee wedstrijden voor het einde al veilig gesteld. Een topprestatie van Valto 1 wat dit seizoen een heel goed seizoen draait. De volgende wedstrijd thuis tegen KOAG en op 17 juni in Middelburg tegen Swift kan Valto zonder druk tegemoet zien. Hoewel er natuurlijk door enkele tegenstander wel van Valto verwacht wordt dat zij ook deze wedstrijden gaan strijden voor de overwinning. Met name ckv Excelsior en KCR hopen dat we Swift en KOAG de punten afhandig maken in deze wedstrijden. Dat is echter latere zorg, want na deze overwinning bleef het nog lang onrustig in De Lier bij de Villa. De intocht op de vrachtwagen van Martin Stolze b.v. met daarop de selectie en de A1 zal in De Lier niet onopgemerkt gebleven zijn. Een nieuw hoofdstuk wordt weer geschreven in de historie van Valto wat zich volgend seizoen mag gaan bewijzen op het hoogste niveau in korfballand op het veld en in de Hoofdklasse in de zaal.

Voor nu nog even nagenieten van deze historische dag, waarvan we gelukkig nog de filmbeelden en mooie foto’s als herinnering hebben.

Uw trotse razende reporter, Arno van Leeuwen.

Alle foto’s bekijken van Nieuwerkerk 1 – Valto 1!