Terugblik op het mooie zaalseizoen van ons vlaggenschip

Nu het zaalseizoen ten einde is kunnen we terug kijken op een geslaagd debuut voor ons vlaggenschip in de hoofdklasse. Vorig seizoen werden we verwend met louter overwinningen en werd Valto 1 met overmacht kampioen in de zaal en op het veld. In beide competities viel al drie wedstrijden voor het einde de beslissing en konden we ontspannen naar het einde werken. Dit betekende dat Valto 1 door de nieuwe competitie opzet van het veld promoveerde naar de ereklasse waar er in kleine poules gestreden moest worden om niet al voor de zaal te degraderen naar de veldhoofdklasse. In een poule met KCC, HKC en Die Haghe een pittige opgave, maar waar ons vlaggenschip zich prima staande heeft gehouden. Dit was een mooie voorbereiding op een zaalseizoen in de hoofdklasse, waar het afwachten zou zijn hoe het ons zou vergaan.

Meerdere tegenstanders in de poule waren wel oude bekenden uit voorgaande jaren of door oefenwedstrijden. KVS en de Meervogels kennen we vooral van de oefenwedstrijden en de ploeg uit Zoetermeer natuurlijk ook nog van vorig zaalseizoen. Zij promoveerden toen al naar de hoofdklasse ten koste van Valto na het tussenvoegen van de Korfbal League 2 en er dus meer ploegen konden promoveren naar de hoofdklasse. Swift komen we al meerdere seizoenen op rij tegen op het veld en nog niet zo lang geleden ook in de zaal. Zij hebben hun spitsen zien vertrekken, waardoor er door de Zeeuwse formatie nu wel harder gewerkt moet worden voor de overwinningen. In het voorgaande veldseizoen was Valto 2x de bovenliggende partij en wist de afscheid nemende coach Dennis Plantinga hen maar ternauwernood uit de degradatiezone te houden. Ook GKV uit Gorinchem was geen onbekende voor ons vlaggenschip. Met deze tegenstander had Valto nog wel een appeltje te schillen, want zij waren de enige tegenstander die vorig seizoen op het veld Valto punten wist af te snoepen. Zij waren net als Valto compleet gebleven, maar begonnen het zaalseizoen wel met wat spelers met blessures. Hierdoor hadden zij een wat moeizame start, maar wisten zij zich nog voor het kerstreces op te werken naar het linker rijtje.

Sporting Delta was net als Valto debutant dit seizoen, maar hebben in het verleden vaker op dit niveau geacteerd. De laatste tegenstander is ook al langer op dit niveau actief, maar zag de hele selectie vertrekken of stoppen na het vertrek van Leon Simons naar DeetosSnel. Onder leiding van Mady Tims werd er vorig seizoen een nieuwe ploeg klaar gestoomd voor de competitie en wisten zij zich knap te handhaven in de hoofdklasse. Mady Tims was al vastgelegd voor dit seizoen om de ingezette lijn door te trekken, maar zij kreeg een aanbod van Korfbal League club Groen/Geel uit Wormer om daar als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Hierdoor moest ckv Nieuwerkerk nog laat op zoek naar een nieuwe coach. Na drie wedstrijden in de zaal bleek er toch niet de juiste match te zijn met de selectie en wat men in Nieuwerkerk voor ogen had. Daarbij vielen ook de resultaten tegen, dus werd er besloten om niet langer met elkaar door te gaan. De interimcoaches hebben de groep hierna opgepakt en duidelijke doelen gesteld voor de rest van het zaalseizoen. Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ckv Nieuwerkerk uit de degradatie zone kwam en zich in de één na laatste wedstrijd veilig speelde dankzij het gelijkspel tegen KVS.

Voor Valto was het toen al duidelijk dat een verblijf op dit niveau al met een seizoen verlengt was na de ruime overwinning op Swift. Door deze nederlaag waren de Zeeuwen op de 9e plaats terecht gekomen met één puntje achterstand op de nummer 8 KVS. Voor de Scheveningers was het zaak om boven de Zeeuwse ploeg te blijven, want zij hadden een negatief onderling resultaat met Swift. In de wedstrijd tegen ckv Nieuwerkerk moest het gebeuren voor de Scheveningers, maar ook ckv Nieuwerkerk had de punten hard nodig. Zij stonden namelijk ook maar één puntje boven KVS en zouden bij verlies dus een plaatsje zakken. Zij hadden alles nog wel in eigen hand, want de laatste wedstrijd zouden zij afreizen naar Middelburg. Voor Valto was de spanning er toen al even af. Halverwege de competitie leek Valto al op rozen te zitten. Na de eerste return wedstrijd bij Sporting Delta waren er al elf punten verzameld met een gat van zes punten gaf naar de degradatie zone. Onderaan streden Swift, KVS, Sporting Delta en CKV Nieuwerkerk voor lijfsbehoud. KVS besloot wat oudgedienden te vragen hun steentje hierin bij te dragen. In de wedstrijd tegen DeetosSnel werden deze spelers voor het eerst ingezet, wat ook meteen zijn vruchten afwierp.

Ook de wedstrijd tegen Valto wisten zij naar zich toe te trekken. Voor Valto was dit de tweede nederlaag op rij en ook de volgende thuiswedstrijd tegen CKV Nieuwerkerk wist Valto niet te winnen. Gelukje hierbij was dat ook de andere ploegen uit de top vier punten lieten liggen. Hierdoor werd het gaatje naar de degradatie plaatsen echter steeds kleiner en werd het toch wel zaak om weer eens een wedstrijd te winnen. De spelers waren weer helemaal op scherp gezet in de voorjaarsvakantie en alle pijntjes waren ook verdwenen. Swift wat zich op de 8e plaats bevond had van te voren uitgesproken alles uit de kast te trekken om niet verder in de problemen te komen na het verlies bij GKV in Gorinchem. Valto schoot echter met scherp en maakte er een mooie wedstrijd van, waar de Zeeuwse ploeg het slachtoffer van werd. Swift werd met lege handen huiswaarts gestuurd en zakte hierdoor een plaats op de ranglijst en leek degradatie bijna niet meer te ontlopen. De laatste thuiswedstrijd speelde Valto tegen het reeds tot kampioen gekroonde DeetosSnel. In Dordrecht wist Valto lang aan het elastiek te blijven en vandaag bleef bij hen hun steun en toeverlaat Joost Hofman geblesseerd aan de kant.

Na de klinkende overwinning op Swift had ons vlaggenschip er nog veel zin in en hadden hun zinnen op de tweede plaats gezet. Deze plek werd nu ingenomen door GKV met twee punten verschil, dus moest er gestunt worden tegen de kampioen om minimaal de aansluiting te houden of op een gedeelde 2e plaats te komen. Het tactische plan van Mark en Thomas bleek te werken, waardoor de aanvallen van DeetosSnel goed ontregeld werden. Alleen is het dan nog wel zaak dat je zelf meer doelpunten weet te maken en dat wist Valto in de loop van de tweede helft te bewerkstelligen. Door deze overwinning kwam Valto op een gedeelde tweede plaats en kwam het dus op de laatste wedstrijd tegen GKV aan wie zich “the best of the rest” mocht noemen. In een gelijkopgaande wedstrijd bleef het tot het einde spannend in de Rapperdhal. Valto trok in de slotfase de wedstrijd naar zich toe en gaf GKV het nakijken. Hiermee eindigde Valto met vijf punten achterstand op de tweede plaats achter DeetosSnel, wat als promovendus natuurlijk een prima prestatie is van ons vlaggenschip. De andere promovendus in de poule heeft het een stuk minder gedaan. Sporting Delta zakt al na één seizoen weer terug naar de overgangsklasse en ook Swift degradeert na een verblijf van vier seizoenen in de hoofdklasse.

Er is de komende weken voldoende tijd om ons voor te bereiden op het veldseizoen. In de ereklasse degradatie poule moet Valto het opnemen tegen DeetosSnel, CKV Nieuwerkerk en KOAG. Wil Valto zich in september weer met de top van Nederland willen meten zal het er voor moeten zorgen dat we in juni als tweede eindigen in deze poule. Het zal er dus wel om gaan spannen met deze tegenstanders. De vorm van de dag zal zeker bepalend kunnen zijn bij enkele wedstrijden, want ik verwacht zeker weer gelijkopgaande wedstrijden.

We zullen het in juni wel zien. Hopelijk hebben we veel mooi weer bij de wedstrijden, zodat we naast de wedstrijden ook van het mooie weer kunnen genieten.

We zien u graag weer langs de lijn bij de Villa en bij de uitwedstrijden.

Arno van Leeuwen.