Valto aan de ketting gelegd door KCC

Weer een mooie korfbal zaterdag, waarop bij Valto extra aandacht was voor de week tegen het pesten, is weer voorbij. Niet met de behaalde resultaten, maar over het weer mogen we dit veldseizoen niet klagen. Door deze weersomstandigheden en het feit dat ik de volgende weekenden verhinderd ben om korfbal te kijken, besloot ik deze zaterdag wat meer wedstrijden te kijken. Het is natuurlijk ook leuk om de nieuwe lichting junioren te zien ballen op het hoogste niveau. Leuk om te zien dat deze nieuwe ploeg zich prima staande weet te houden in de hoofdklasse. Vandaag kregen zij bezoek van de enige tegenstander waar tot nu toe van verloren hadden. Fortuna A1 is de ongeslagen koploper in de poule en wordt getraind en gecoacht door “onze” Laurens Verbaan. In Delft werd er met 17-11 verloren, dus was ik wel benieuwt wie er de meeste groei had doorgemaakt de afgelopen weken. De start  van de wedstrijd was voor onze A1, waar zij brutaal een 1-0 en 2-1 voorsprong namen. Tot de 3-3 tussenstand wisten we gelijke tred te houden met de Delftse formatie, maar halverwege de eerste helft werd het eerste gaatje geslagen door Fortuna A1. Valto moest veel energie steken in het creëren van kansen, waardoor de schoten niet erg zuiver werden. David zorgde nog voor de 4-6, maar tot de rust zouden de gasten hun voorsprong verder uitbouwen naar 4-9.

Na de rust leken de tips en trics van Maarten en Maaike effect te hebben. Jill en Mieke wisten binnen enkele minuten wat van de achterstand goed te maken, maar dit bleek ook het sein voor de Fortuna coaches om in te grijpen. Het initiatief ging weer over naar de gasten en zij gingen weer verder waar zij in de eerste helft gebleven waren. Hun voorsprong werd vergroot naar 6-12 voordat Sanne voor ons de korf weer wist te vinden. Jonne en Jorn kwamen nog in de ploeg voor Mieke en Levi, maar ook zij konden het tij niet keren. Bij de gasten zou ook de scherpte er een beetje af gaan, waardoor zij het laatste kwartier ook nog maar driemaal de korf wisten te vinden. Valto wist daar alleen twee treffer van Emma tegenover te zetten, waarmee de eindstand op 9-16 kwam te staan. Onze A1 heeft nu nog twee uitwedstrijden voor de boeg bij Die Haghe en ONDO in ’s Gravenzande. De thuiswedstrijden wisten zij te winnen, maar dit ging beide keren niet vanzelf. Het worden dus nog twee spannende wedstrijden voor we de zaal ingaan, waarin hopelijk nog de nodige punten bij elkaar gesprokkeld worden voor behoud in de hoofdklasse. Zou wel mooi zijn als we de 2e plaats weten vast te houden om zo in het voorjaar in een kampioenspoule ingedeeld te worden. Dan kunnen we ons optrekken aan de topploegen zonder ons zorgen te maken over degradatie.

Na deze wedstrijd even tijd om de bloeddruk weet te laten zakken. Valto 2 doet het prima dit seizoen in de reserve hoofdklasse en staat na drie wedstrijden samen met Die Haghe 2 bovenaan de ranglijst, maar door de punt in mindering op de tweede plaats. Vandaag kregen zij in de laatste thuiswedstrijd KVS 3 op bezoek, waartegen in Scheveningen de wedstrijd eindigde in een puntendeling. Dit zou vandaag toch beter moeten kunnen met het thuisvoordeel en de steun van “vakkie V”. Nu is het niet altijd makkelijk om als jonge ploeg tegen een tegenstander te spelen die uit louter oud eerste spelers bestaat. Stuk voor stuk routiniers die geen stap te veel lopen en vaak met scherp schieten. Toch zou vandaag vanaf de eerste minuut het initiatief bij Valto liggen. Na tien minuten waren de ploegen nog in evenwicht door treffers van Mark en Ron, maar daarna zou Valto het eerste gaatje slaan met treffers van Mark en Lisette. KVS gaf zich natuurlijk nog niet gewonnen en wist even later weer op gelijke hoogte te komen. De laatste vijf minuten tot de rust zou bij Valto ook in het andere vak de doelpunten wat makkelijke gaan vallen, wat er in resulteerde dat nog voor de rust het verschil gemaakt werd en bij 8-5 het rustsignaal klonk.

In de begin fase van het tweede bedrijf vielen de doelpunten als rijpe appeltjes. Beide ploegen wisten de korf makkelijker te vinden wat na acht minuten spelen een 11-9 tussenstand opleverde. Mark was vandaag weer eens ouderwets op dreef en wist met zijn 5e en 6e van de middag onze marge te vergroten naar 13-9 en nam KVS een time-out om even de koppen bij elkaar te steken. Martijn zou na de hervatting echter als eerste de korf weer weten te vinden en leek de wedstrijd definitief onze kant op te kantelen. Met de inbreng van de nodige verse spelers wisten de gasten toch onze marge weer te verkleinen naar 14-12, maar het laatste kwartier wist Valto toch weer de controle te pakken. De voorsprong werd weer terug gebracht naar vier na twee treffers van Martijn en na deze 17-13 tussenstand zou het verschil door om en om scoren hetzelfde blijven. KVS had nog een laatste stuiptrekking door terug te komen tot 17-15, maar door de strafworp van Lisette en het schot van Thijs was dit in no-time weer recht gezet. Het eindsignaal klonk uiteindelijk bij 20-16, waarmee de punten in De Lier bleven vandaag. Door het gelijk spel van Die Haghe 2 tegen TOP 4 is Valto 2 nu de koploper in de poule. Nog twee spannende uitwedstrijden voor de boeg dus, waarin we hopelijk nog wat puntje bij elkaar sprokkelen om in de bovenste helft mee te blijven doen. Makkelijk zal het niet worden in deze poule waar iedereen erg aan elkaar gewaagt blijkt te zijn met vandaag alweer de vijfde wedstrijd in deze poule die in gelijkspel eindigt.

Dan de wedstrijd van het vlaggenschip, wat het klapstuk van de middag had moeten worden. De heenwedstrijd in Capelle tegen KCC was een leuke pot om te zien, maar ik had toen al de indruk dat de Capellenaren niet alles uit de kast trokken om het Valto heel lastig te maken. Zij hebben na de verloren wedstrijd tegen Die Haghe toch wel een andere benadering van de wedstrijden opgepakt blijkbaar. Zo stonden zij vorige week op scherp toen zij bezoek kregen van HKC en werd met duidelijke cijfers gewonnen om zo de koppositie in de poule op te eisen. Ik ging er dan ook van uit dat we vandaag een heel ander KCC zouden zien dan in de heenwedstrijd, waar we toen met 23-20 een voor ons acceptabele uitslag hadden neergezet. De wedstrijd stond onder leiding van het, op papier, beste scheidsrechter duo van het Nederlandse korfbal. Peter van der Terp en Stan de Groot, bekend van meerder Korfbal League finales, hadden vanmiddag de leiding in De Lier. Een wedstrijd die wel heel erg op het scherpst van de snede werd gespeeld en waarin KCC duidelijk de grens van het arbitrale duo opzocht. Er werd hard gestreden voor elke bal en de spelers gunden elkaar geen centimeter ruimte. Valto wist ondanks dat na zes minuten de score te openen met een doelpunt van Romee. Enkele minuten later viel aan de andere kant de gelijkmaker door de korf en mocht het andere vak het gaan proberen. De wedstrijd was al een kwartier oud toen Koert voor de 2-1 tekende, maar deze keer viel ook direct in de volgende aanval aan de andere kant de gelijkmaker weer door de korf. De doelpunten vielen nu even rap achter elkaar, waardoor het twee minuten later met om en om scoren 4-4 stond door de treffers van Maaike en Mirthe. Tijd voor een time-out vond de Capelse coach. Na de time-out werd de verdedigende druk waar mogelijk nog verder opgevoerd. Sanne Alsem zou de rest van de wedstrijd Maaike op de huid zitten en ook de heren kregen te maken met het nodige duw en trekwerk. In de resterende zes minuten van de 1e helft zou KCC het eerste gaatje weten te slaan en de ruststand op 4-6 zetten. Een magere score voor beide ploegen en was het wel duidelijk dat vandaag de best verdedigende ploeg als winnaar boven zou komen drijven.

De tweede helft startte met een snel doelpunt van de gasten, maar Valto wist met strak verdedigen het ook hen lastig te maken om tot goede kansen te komen. Vraag was wel hoelang we dit vol konden houden, want dit hebben we eerder gezien als er tegen topploegen gespeeld wordt. Bart wist uit een kort kansje ook de korf te vinden, maar langzaam maar zeker werd duidelijk dat KCC de beste kaarten had vanmiddag om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Capelse coach nam na twee treffers van hun kant toch nog maar eens een time-out om nog wat details door te spreken. Koert werd met een overtreding gestopt en mocht een strafworp nemen en deed weer wat aan schade beperking. Aan de andere kant weer vrij snel een tegen doelpunt, wat de tussenstand op 6-10 bracht. Met nog een kwartier te gaan brachten Mark en Thomas Frank en Laura voor Laurens en Romee in een poging het tij te keren. Thom wist zijn tegenstander na de time-out van Valto te verrassen en met een snelle doorloop zijn naam op het score formulier te zetten.

Valto vocht voor wat het waard was, maar het fysieke spel van de Capellenaren wist onze aanvallen dusdanig te ontregelen dat er geen fatsoenlijke kansen meer genomen konden worden. De gasten wisten in de slotfase de wedstrijd in het slot te gooien en weg te lopen naar een 7-14 tussenstand. Maaike had voor Valto het laatste wapenfeit, maar de eindstand werd door KCC op het bord gezet en klonk bij 8-15 het eindsignaal.

Een heel andere wedstrijd als vorige keer, waarin duidelijk te zien was dat KCC nu wel hun huiswerk gedaan had. Ook HKC deed tegen Die Haghe wat er van hen verwacht werd en won gewoon met 12-17, waardoor zij nu weer 2e staan in de poule en wij terug zakken naar de 3e plaats. Volgende week het treffen met HKC in Hardinxveld, wat ook gegarandeerd een andere wedstrijd zal worden dan in De Lier. Ook zij zullen alles uit de kast trekken om de punten thuis te houden en niet toe staan dat Valto weer hun eigen wedstrijd kan spelen. Support is dus wel gewenst voor ons vlaggenschip om mogelijk te kunnen stunten tegen deze ploeg. Vandaag heeft “vakkie-V” er alles aan gedaan om de ploeg te steunen in hun strijd, maar het heeft helaas niet zo mogen zijn. Het zal voor ons vlaggenschip tot het laatste fluitsignaal spannend lijken te zijn waar het gaat eindigen in deze veldcompetitie en kan daarbij alle steun gebruiken.

Zij zien u graag langs de lijn bij de komende wedstrijden!