Valto geeft niet thuis in Zoetermeer

Vandaag de eerste uitwedstrijd voor ons vlaggenschip. Na de klinkende overwinning van vorige week werd er vol vertrouwen afgereisd naar Zoetermeer om het op te nemen tegen De Meervogels. Ook zij hadden vorige week hun eerste zaalwedstrijd gewonnen in Nieuwerkerk a.d. IJssel, wel nipt maar het leverde hen ook gewoon twee punten op. Na het voorstellen van de teams ging de wedstrijd van start. Het duurde even voor de eerste nul van het scorebord verdween. Het was de thuisploeg die dit het eerste voor elkaar had, maar in de daaropvolgende Valto aanval egaliseerde Romee deze achterstand weer. Er werden door beide ploegen rommelige aanvallen gespeeld, waarbij beide ploegen onder tijdsdruk van de schotklok niet altijd de juiste kansen moesten nemen. Hierbij had de thuisploeg wat meer geluk en wist een gaatje te slaan naar 4-1 na tien minuten spelen. Die ene treffer van ons was natuurlijk niet des Valto’s, dus moest daar wat aan gedaan worden. Met om en om scoren werd het 5-3 en leek Valto in een ritme te komen. Onze aanvallen bleven echter onrustig. Verdedigend lukte het wel om de tegenstanders naar buiten te dwingen, maar de Meervogels lijken te trainen op schieten vanaf de zijlijn. Via een makkelijk gegeven strafworp en weer een afstandsschot was het verschil ineens 7-3 en namen Mark en Thomas een time-out. Met nog maar vijf minuten op de klok tot de rust, moest Valto wat doen om het tij te keren. Met de nodige handvaten werden de spelers weer op pad gestuurd en het leek zijn vruchten af te werpen. Met de verzilverde strafworp die Mirthe verdiende en een schot van Koert, die na het harde blok in de openingsfase even pas op de plaats had gemaakt, werd het verschil gehalveerd. Na weer een afstandstreffer van de thuisploeg had Valto nog een kleine drie minuten om orde op zaken te stellen. In deze fase stonden onze dames weer op. Vorige week waren zij goed voor de helft van de doelpunten, wat tot nu ook vandaag weer het geval was. Met drie treffer op rij zetten Mirthe, Maaike en Sheila de ruststand op 8-8 en was de wedstrijd weer helemaal open.

Was dit de wederopstanding van Valto? De tweede helft begonnen we in ieder geval scherp. Binnen tien seconden zette Maaike ons voor het eerst op voorsprong, maar direct daarop weer een raak afstandsschot van de thuisploeg. Ook de volgende treffer voor de thuisploeg werd weer van grote afstand gemaakt en moest Valto weer in de achtervolging. Koert zat aanvallend niet lekker in de wedstrijd en maakte plaats voor Frank. Hij maakte ook direct waar wat er van hem verwacht werd en maakte de gelijkmaker. Bij de vakwisseling zou Koert de verdediging weer op zich nemen en mocht het andere vak weer gaan proberen door de Zoetermeerse verdediging te komen. Door twee doelpunten van Thom was daar het eerste gaatje voor Valto. Bijna vanaf de middenlijn werd weer de aansluitingstreffer gescoord door de thuisploeg, maar Frank wist onze marge weer te herstellen. Verdedigend lieten we hierna echter een steekje vallen. Een doorgebroken dame zorgde voor de aansluiting en niet veel laten werd de gelijkmaker door het arbitrale duo op een presenteerblaadje aangeboden. Zo was het halverwege de tweede helft weer gelijk bij 13-13 en leek er nog een spannend laatste kwart voor de boeg. Koert zette ons met een raak schot weer op voorsprong. Dit zou, na later bleek, onze laatste voorsprong zijn. Bij de thuisploeg kon het geluk niet op vanavond met de afstandsschoten. Zelfs een in paniek naar de korf gegooide bal om schotklokoverschrijding te voorkomen trof doel. Hiermee stond Valto wederom op achterstand, die we nog één keer weggewerkt kregen. Maaike scoorde tien minuten voor tijd het laatste Lierse doelpunt, waarna de Meervogels met twee afstandsschoten weer een gaatje wisten te slaan. Valto nam wederom een time-out en in de hoop het tij te keren werden er verse spelers binnen de lijnen gebracht. Eerder was Laura, weer terug van haar blessure, het veld betreden en nu kwamen Elise en Jasper binnen de lijnen. Het leverde echter niet het gehoopte resultaat op, want de aanvallen bleven onrustig en werden er te veel fouten gemaakt om aanspraak te maken op een beter resultaat. De schutters van de Meervogels hadden de avond van hun leven en wisten in de laatste acht minuten nog tweemaal van grote afstand de korf te vinden. Valto was het in deze fase helemaal kwijt en kwam dan ook niet eens meer in de buurt van een doelpunt. De eindstand kwam uiteindelijk op 20-15 te staan, wat een terechte nederlaag voor het dolende Valto betekende. In de andere hallen ook een verrassende uitslag voor mij. Swift wist thuis in de Sprong met 24-22 te winnen van KVS, waar ik toch KVS als winnaar verwacht had. In hun eigen hal maakte Sporting Delta gehakt van ckv Nieuwerkerk, door hen met een 22-12 nederlaag naar huis te sturen. Deetos Snel had ook geen moeilijke avond in Gorinchem en won met 14-27 ruim van GKV, wat nu samen met ckv Nieuwerkerk nog met lege handen staat.

Het was zo wie zo geen goed weekend voor de Valto selectie. Ook Valto 2 verloor hun wedstrijd in Dordrecht van Oranje Wit 3 en mag het volgende week in Delft opnemen tegen Fortuna 4, wat vandaag ruim verloor van Sporting Delta 3. Dat beloofd dus wat voor volgende week. Valto 1 heeft ook volgende week een lastige uitwedstrijd in de Kleine Vink tegen ckv Nieuwerkerk. Zij konden in hun eerste thuiswedstrijd de hele wedstrijd mee met de Meervogels, maar zagen de punten naar Zoetermeer gaan door een strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd. Valto zal zich dus moeten herpakken in deze week en volgende week uit een ander vaatje tappen wil het aanspraak maken op de punten. Hierbij kunnen zij natuurlijk wel wat steun gebruiken. Ik hoop dan ook dat er weer veel supporters achter de selectie aan zullen reizen om ons vlaggenschip te steunen in de strijd.

Deze wedstrijd start om 18:30 uur in de Kleine Vink in Nieuwerkerk a.d. IJssel. Voor de wedstrijd van Valto 2 bent u welkom in de Fortuna hal in Delft, waar om 14:15 uur het startsein klinkt.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.