Valto pakt de eerste overwinning in de ere klasse

Aan de verhalen te horen vandaag langs de lijn, heb ik vorige week heel wat gemist. De winst van de A1 en V2 in het voorprogramma van het vlaggenschip waren zeker verdiend. Valto 1 schoot ook uit de startblokken en had de koploper, HKC 1, in no time op een 7-1 achterstand gezet. Na ingrijpen van Marrien wisten zij deze achterstand langzaam maar zeker weg te werken. De verdedigende druk werd opgevoerd, waardoor Valto wat minder makkelijk tot scoren kwam. Tel daar een ontketende Mark Klop bij op en dan wordt het een lastig verhaal. De gasten kwamen echter nooit op voorsprong. Pas bij 20-20 waren de ploegen weer in evenwicht, maar nam Valto opnieuw een voorsprong. Dit gaatje van twee bleek helaas niet genoeg om het geloof bij de tegenstander weg te nemen. Hun slotoffensief leverde hen in de laatste seconden nog een puntendeling op. Vooraf had Valto hiervoor getekend, maar nu waren de druiven voor ons toch wel zuur.

Dit gaf echter wel genoeg vertrouwen voor de volgende wedstrijd. Hoewel Die Haghe verrassend wist te winnen van KCC 1, was het vertrouwen er wel dat wij deze pot zouden gaan winnen. In het voorprogramma weer de A1 en V2 om het publiek op te warmen. Dit lukte aardig want ook deze wedstrijden werden op het scherpst van de snede uitgevochten.

Onze A1 ontving ONDO A1 uit ’s Gravenzanden, een echte derby dus. Tot de rust hielden beide ploegen elkaar in evenwicht, wat resulteerde in een 4-4 ruststand. Geen doelpuntrijke 1e helft dus, maar wel twee ploegen die aan elkaar geen duimbreed toegaven.

Na de thee kreeg Valto A1 meer grip op de opponent en met gecontroleerde aanvallen uit te lopen naar een 8-4 voorsprong halverwege de 2e helft. Pas na twintig minuten wist ONDO via een strafworp voor het eerst de korf te vinden, maar dit bleek ook gelijk het startsein voor hun inhaal race. Niet snel hierna viel de 8-6 door de korf en was het weer een wedstrijd. Met nog vier minuten op de klok dachten we dat Tim de wedstrijd in het slot gooide toen hij er 10-7 van maakte, maar niets bleek minder waar. Zoals vaak in derby’s was de wedstrijd ook vandaag weer tot de laatste seconde spannend. ONDO wist nog tweemaal de korf te vinden en zo een 10-9 eindstand op het scorebord  te zetten. Een nipte, maar dik verdiende overwinning voor onze A1. Valto A1 nestelt zich met deze overwinning op de tweede plaats achter Fortuna A1, wat vandaag een makkelijke middag hadden tegen Die Haghe A1.

Valto 2 is dit veldseizoen gestart met een handicap. Al voor de eerste wedstrijd gespeeld was stond de teller op -1, wat het in deze korte competitie niet makkelijker maakt. Zeker niet nu halverwege de competitie blijkt dat de ploegen ook nog eens aan elkaar gewaagd zijn. Valto en Die Haghe hebben beiden een wedstrijd gewonnen en twee gelijk gespeeld, terwijl Top 4 en KVS 3 één maal verloren en tweemaal gelijk gespeeld hebben. Van te voren was al bekend dat er vandaag veel op het spel stond en het Valto er veel aan gelegen was de punten in eigen huis te houden. Dat dit een lastige opgave zou worden was ook wel bekend, gezien de wedstrijden vorig seizoen in de zaal tegen deze opponent.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter Peters schoot Valto uit de startblokken en wist Thijs ons al binnen enkele seconden op een 1-0 voorsprong te zetten. Deze voorsprong stond helaas maar heel kort op het bord, want in de volgende aanval viel direct de gelijkmaker. Het andere vak had het duidelijk even moeilijk om de juiste kansen te vinden, waar de Haagse ploeg wel de korf wist te vinden en zo een 1-3 voorsprong nam. Ron zorgde ervoor dat we de aansluiting behielden, maar de gelijkmaker zou nog even op zich laten wachten. Na de vakwissel was het Martijn die ons met twee treffer weer op gelijke hoogte bracht bij 4-4. Bij de 4-5 tussenstand kreeg Valto hun derde strafworp toegekend, maar deze waren vandaag niet aan de Lierse ploeg besteed. Mede hierdoor bleef het stil in het Lierse kamp totdat Lisette vier minuten voor de rust ons vijfde doelpunt maakte. Voor de rust zou zij dit kunstje nog een keer herhalen en de 6-10 ruststand op het bord zetten.

Het begin van de tweede helft werd duidelijk dat Valto zich nog niet gewonnen wilde geven. Verdedigend werden de touwtjes strak aangetrokken, waardoor de gasten niet tot scoren wisten te komen. Met de doelpunten van Thijs en Ron werd de achterstand gehalveerd tot 8-10 na tien minuten spelen. Niet veel later viel helaas ook voor de gasten weer een bal door de korf, maar daar hadden Martijn en Thijs een antwoord op en was de aansluiting een feit bij 10-11. Die Haghe bracht verse spelers binnen de lijnen om het tij te keren, maar het was Thijs die ons halverwege de 2e helft weer op gelijke hoogte bracht bij 11-11. Zijn broer Martijn zat ook lekker in de wedstrijd en zette ons na de 1-0 weer eens op voorsprong. Valto had de opponent nu stevig in hun greep, maar wist zichzelf niet te belonen door tot doelpunten te komen. Meerdere schoten die ik al op wilde schrijven draaiden weer uit de korf, wat de tegenstander helaas in de kaart speelde. Zij wisten zeven minuten voor tijd de gelijkmaker weer door de korf te krijgen en Valto weer op jacht moest naar de voorsprong. Met nog zes minuten op de klok was wederom Thijs trefzeker, maar ook nu wilde het niet lukken om een gaatje te slaan. Met nog enkele minuten te gaan wisten de gasten weer op gelijke hoogte te komen en werd er ondanks alle inspanningen van beide ploegen niet meer gescoord. Door deze 13-13 uitslag blijven Valto en Die Haghe 2 gelijke tred volgen in de competitie, maar door het punt in mindering staat Valto op de 2e plaats met de hete adem in de nek van Top 4 en KVS 3 die beiden één punt minder hebben. In de returns zullen dus zullen we dus zeker nog de nodige punten bij elkaar moeten sprokkelen.

Voor Valto 1 geldt hetzelfde na de overwinning van gisteren op concurrent Die Haghe 1. Hoe mooi zou het geweest zijn als de wedstrijd vorige week een minuutje eerder afgelopen was. De opponent van vandaag speelden vorige week een prima pot en wist verrassend te winnen van een dolend KCC 1. Ik heb de tijd genomen om ook een stuk van deze wedstrijd terug te kijken en hoop dat KCC komende zaterdag ook in die vorm steekt. Dit is natuurlijk hopen tegen beter weten in, want zij zijn ook op scherp gezet na onze resultaten tegen HKC en Die Haghe.

Vandaag eerst Die Haghe maar eens zien te verslaan, want het is voor de spelers toch een andere mind set dat een wedstrijd gewonnen mag worden of dat deze gewonnen moet worden. Dit speelde vorige week zeker mee, want niemand had verwacht dat Valto het HKC zo lastig zou maken. Vandaag was het zaak de punten te pakken om van de laatste plaats in de poule af te komen. Gezien de resultaten van het laatste zaalseizoen tegen deze tegenstander zou het vandaag mogelijk moeten zijn om de punten in De Lier te houden. Onder leiding van het prima leidende arbitrale duo Klijn en Rijkaart van Cappellen werd de jacht op doelpunten geopend. Het was Maaike die binnen enkele seconden ons op voorsprong zette. Net als in de voorgaande wedstrijd lag ook nu de gelijkmaker al snel door de korf. Het verdedigingsvak van Valto had veel moeite om zich vrij te spelen en goede kansen te creëren. Hierdoor stond het andere vak verdedigend onder grote druk en wisten de gasten na vijf minuten toch op voorsprong te komen. Mirthe wist na veel zwoegen dan toch ook de korf te vinden, waardoor de ploegen weer in evenwicht waren. Met om en om scoren stond er halverwege de eerste helft een 3-4 voorsprong voor de gasten op het bord en wisten zij niet veel later het eerste gaatje te slaan door de 3-5 te scoren. Ook de 3-6 viel al snel door de korf, maar niet veel later werd de tomeloze inzet van Jasper beloond en maakte hij er 4-6 van. Het verdedigingsvak bleef echter moeite hebben met de druk die hen opgelegd werd en wist maar niet tot goede kansen te komen. Dit gaf de gasten een extra boost en dit resulteerde er uiteindelijk in dat we na twintig minuten spelen tegen een 4-8 achterstand aan keken. De tweede treffer van Jasper en de tweede van Mirthe zette de ruststand op 6-9, waarmee de schade nog enigszins beperkt was gehouden.

Bij aanvang van de tweede helft werden Frank en Laurens gewisseld en moesten Thom en Koert de kolen uit het vuur gaan proberen te halen. Thom had duidelijk een hoop opgekropte energie, want binnen enkele seconden liep hij zijn tegenstander voorbij en tekende met een afgeronde doorloop voor de 7-9. Jasper zat ook lekker in de wedstrijd en zorgde niet veel later voor de aansluiting en was het wachten op de gelijkmaker. Die zou helaas nog even op zich laten wachten, want de tegenstander ging vanaf dit punt weer mee scoren. Met om en om scoren stond het zo halverwege de 2e helft 10-12 toen Thom een vrije bal te nemen kreeg. Nadat hij deze had gescoord wist hij niet veel later Valto weer op gelijke hoogte te brengen en lag de wedstrijd weer helemaal open. Die Haghe zou nog één maal op voorsprong komen, maar hierna zou Valto met vijf treffers op rij orde op zaken stellen. Dankzij deze treffers leek met nog minder dan vijf minuten op de klok de buit binnen. Het werd echter toch nog onnodig spannend door misverstandjes binnen de ploeg en een paar slippertjes van het verder prima leidende arbitrale duo. Die Haghe wist in de laatste twee minuten nog sterk terug te komen door drie treffers op rij. Gelukkig hield Valto in de laatste aanvallen het hoofd koel en werd de overwinning naar veilige haven geloodst. Met deze 17-16 overwinning stijgt Valto naar de tweede plaats met hetzelfde punten totaal als HKC 1, wat gisteren toch wel een beetje verrassend werd overklast door KCC 1 en met een 21-14 nederlaag naar huis werd gestuurd. KCC 1 lijkt zich dus hersteld te hebben van het dieptepunt van vorige week in Den Haag en het vizier weer op scherp te hebben staan. Valto 1 kan dus de borst weer nat maken voor de wedstrijd van volgende week. Wederom een thuis wedstrijd voor onze selectie, maar ook direct de laatste van deze korte competitie. Ben benieuwt hoe Valto deze ploeg deze keer gaat bestrijden na de 23-20 nederlaag in het eerste treffen. KCC weet nu dat wij een niet te onderschatten ploeg zijn en zal dan ook met een sterke opstelling aan de wedstrijd beginnen. Ik verwacht ondanks dat dat ons vlaggenschip niet kansloos is tegen deze tegenstander als ons “Vakkie V” vanaf het begin enthousiast achter onze ploeg gaat staan. Vandaag had de ploeg ook jullie steun hard nodig en je zag het resultaat toen jullie van je lieten horen in het laatste kwartier. Net die extra aanmoediging zorgde ervoor dat er extra energie vrij kwam en de wedstrijd naar ons kantelde. De selectie rekent dus op jullie steun volgende week.

Een goede week iedereen en tot volgende week, Arno van Leeuwen.