Goed voor elkaar, de week tegen het pesten

Deze week is het de week tegen het pesten. Eigenlijk zou je iedere dag tegen pesten moeten zijn natuurlijk, maar deze week wordt er in Nederland, op scholen en ook bij ons, extra aandacht aan besteed. Pesten en gepest worden horen namelijk nergens thuis en ook niet op de sportvelden of in de sportkantine.

En ook bij Valto niet. Binnen de vereniging hebben we de (inmiddels) 6 G’s, daar heb je vast wel eens over gehoord:

  • De G van Goed (we presteren bovenin onze korfbalregio)
  • De G van Gezellig (we staan bekend als een goede en gezellige vereniging)
  • De G van Gaaf (we zijn trots op onze club en dat willen we blijven)
  • De G van Gezond (we zorgen goed voor onze leden en voor elkaar)
  • De G van Groen (we zijn duurzaam en gericht op de toekomst)
  • De G van Geld (we zijn een financieel gezonde vereniging)

De G van Gezond staat dus in dit lijstje voor het goed omgaan met elkaar. Niet alleen sporten zonder blessures, maar ook zonder pesten en zonder ander ongewenst gedrag.

Verschillende vormen van pesten
Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen dat pesten bij ons niet voorkomt. “Ik zie het niet, dus het bestaat niet.” of “Dat is geen pesten, je overdrijft nu wel een beetje.” zijn typisch van die uitspraken waarmee je eigenlijk zegt dat het je niet echt iets kan schelen. Want pesten is er en is overal. Het is alleen niet altijd zichtbaar, maar dat betekent niet dat je er niets mee zou moeten doen.

Iemand anders uitschelden of klappen geven zijn hele zichtbare vormen van pestgedrag, zowel mentaal als fysiek. Maar iemand uitsluiten is al minder goed te zien. En over een ander roddelen, iemand belachelijk maken, uitlachen achter iemands rug om is ook minder zichtbaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de online wereld, waar dit ook allemaal gebeurt, maar dan echt vaak buiten het zichtsveld van anderen. Het één is niet minder erg dan het ander. Het is allemaal even kwalijk en het is allemaal niet oké.

Binnen onze sport kan het ook zomaar gebeuren. In het veld, een nare opmerking maken naar je tegenstander over diens uiterlijk of in jouw ogen afwijkend gedrag bijvoorbeeld. Maar ook naar je eigen teamgenoten of andere leden. Altijd afspreken om samen te fietsen of bij elkaar te komen, behalve met die ene persoon. App-groepjes aanmaken waarbij één iemand wordt uitgesloten. Of altijd dezelfde persoon die alleen overblijft na het maken van groepjes op een training. Het zijn zomaar wat voorbeelden van wat zou kunnen.

Wat kun je er tegen doen?
Als club kunnen we onze leden er bewust van maken dat we pestgedrag niet willen hebben binnen onze vereniging, dat het heel veel met iemand kan doen als hij of zij gepest wordt en dat je je bij pestgedrag echt moet afvragen waarom je dat doet, welk nut het dient en of je het leuk zou vinden als anderen dat bij jou zouden doen.

En iedereen ervan bewust maken dat dit om hen heen zou kunnen spelen, dat ze best eens na kunnen gaan of dit gebeurt in hun team of in een groep en dat ze er iets van kunnen zeggen of iets kunnen doen, waardoor die ene persoon zich niet zo alleen voelt. We kunnen als Valto onze trainers en coaches tips meegeven over hoe ze situaties kunnen herkennen en hoe om te gaan als ze pestgedrag zien. En ook (team)ouders vragen om een oogje in het zeil te houden, omdat er toch ook veel jonge trainers en coaches rondlopen, waar we superblij mee zijn, maar die misschien niet altijd situaties herkennen of er iets aan durven te doen, wat weer heel begrijpelijk is.

Dus dat is iets wat we aan jullie willen vragen. Als lid van onze club. Als ouder, als verzorger, als supporter, als trainer, als coach en ieder ander die betrokken is. Laat de sport en alles wat er bij komt kijken, het hele sociale gebeuren, geweldig zijn voor iedereen. Laat het een plek zijn waar iedereen zichzelf kan zijn, gerespecteerd wordt en nog met veel plezier aan terugdenkt later.

Wat doen wij in deze week?
Ik hoop dat ik met dit stukje in de Bijblijver en op de website, namens het bestuur, een mooie aftrap heb gegeven van een stukje bewustwording en zichtbaarheid. Daarnaast zullen jullie op onze socialmedia-kanalen verschillende posts tegenkomen.

In de kantine hangen verschillende posters, met onder andere uitspraken en complimenten, want je kunt beter een compliment geven, dan iemand pesten. Of een compliment geven, om iemand goed te laten voelen. Daarom hebben we er strookjes onder gehangen, die kun je afscheuren en aan iemand geven. Leuk toch?

Op zaterdag zullen we ook nog wat uitdelen aan alle bezoekers die ons sportpark opkomen. Gewoon als leuk gebaar en om iedereen aan het denken te zetten. Want daar gaat het uiteindelijk om. Denk na voordat je iets doet. Denk na over wat het met een ander doet. En dan kan iedereen zich toch bedenken dat de wereld er veel leuker uitziet, als we leuke dingen tegen elkaar zeggen? Wij denken van wel!

Vertrouwenspersonen
Zit je ergens mee en wil je dat aan iemand kwijt? Of het nu gaat over pestgedrag of ander ongewenst gedrag binnen onze vereniging, dan kun je altijd terecht bij je trainer/coach of de coördinator van jouw lichting. Of bij mij, als je dat fijner vindt. Of bij iemand anders van de TC of het bestuur. Ook hebben we twee vertrouwenspersonen binnen onze club. Dat zijn Peter van Duin en Tamara van Muyen. Zij stellen zich hier voor en daar staan ook hun gegevens. Op die manier zou je altijd bij iemand terecht moeten kunnen om je verhaal te doen, als dat nodig is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.