Valto schudt Excelsior van zich af na een uitstekende 2e helft

Het wil nog maar geen mooi lente weer worden dit jaar. Na een regenachtig weekend bij de eerste wedstrijd zag het er heel mooi uit vorige week, maar was het voor de toeschouwers een koude bedoening langs de lijn. Gelukkig wist Valto het binnen de lijnen toen wel goed neer te zetten met de wind over het veld en werd KCR met lege handen naar huis gestuurd. Vandaag was het gelukkig een stuk beter te doen voor de toeschouwers, maar waaide het nog harder dan vorige week. Het zou dus belangrijk worden om weer meer ballen door de korf te laten waaien dan de tegenstander. Valto 2 moest het vandaag opnemen tegen het doorgewinterde Sporting Delta 2. Een ploeg die met al zijn ervaring binnen de lijnen dan ook de trotse koploper is in de reserve hoofdklasse B. Valto 2 is nog steeds de rode lantaarndrager, maar liet ook vandaag weer zien dat zij zich prima kunnen meten met de tegenstanders in deze poule. Ik kwam aan op het sportpark bij de 6-9 tussenstand met nog ca 8 minuten tot de rust. Valto kwam terug tot 8-10, maar Sporting Delta zette de ruststand op 8-11.

Na de rust mocht Valto gaan aanvallen op de korf die wat meer in de luwte stond. Het was eerder op de dag al gebleken dat de ballen wat makkelijker door de korf vielen voor de Villa dan bij het andere vak waar de wind vrij spel had. Het was Martijn dan ook die voor het eerste doelpunt zorgde na de thee. De tweede helft was al tien minuten oud toen Richard de nodige wissels binnen de lijnen bracht. Ron, JP en Vera moesten wat nieuw vuur in het spel brengen, maar helaas scoorden de gasten na dertien minuten droog gestaan te hebben. Ron deed in de volgende aanval waar hij voor gebracht was en scoorde de 10-12. Met nog een kwartier op de klok moest Valto nu aanzetten om een inhaalslag te kunnen maken. Dit werd iets te enthousiast opgepakt, waardoor de gasten hun marge weer konden vergroten vanaf de strafworpstip. De doelpunten leken nu wat makkelijker te vallen en binnen enkele seconden had Martijn weer de aansluitingstreffer door de korf liggen.

Ron had in de volgende aanvallen amper twee minuten nodig om ons weer op gelijke hoogte te brengen bij 13-13. Het zou nog tien minuten spannend worden op sportpark “de Zwet”, waar Valto vocht voor een stunt tegen de koploper. Een Dortse heer kwam even later door een gelukje vrij onder de korf te staan en verzilverde dit buitenkansje. Direct daarna een time-out van Sporting Delta, want het werd hen duidelijk toch te heet onder de voeten. Met nog een minuut of vijf op de klok wisten zij het verschil weer naar twee te brengen en leek de wedstrijd gespeeld. Valto rechtte nog één keer de rug en wist weer de aansluitingstreffer binnen te schieten. De gasten lieten zich echter niet verleiden tot de verkeerde schoten en speelden de wedstrijd vakkundig uit. Na een zorgvuldig opgezette aanval gooide zij de wedstrijd in het slot door het verschil weer twee te maken. De laatste minuten tikten weg en Valto vocht voor wat het waard was. Helaas wist Ron nog één kans te verzilveren, waarmee de eindstand op 15-16 kwam te staan en koploper Sporting Delta met de schrik vrij kwam in De Lier. Wederom een wedstrijd van net niet voor Valto 2, wat er in de laatste wedstrijden toch wel dicht bij zit. Volgende week weer een weekje rust en dan op 3 juni staat de reis naar Arnemuiden op het programma. De thuiswedstrijd werd in oktober nipt verloren, waarbij aangetekend moet worden dat Top toen de hulp van spelers uit hun 1e team inbrachten om een overwinning uit het vuur te slepen. Deze mogen nu niet meer ingezet worden en daarnaast heeft Top (A) inmiddels heel wat blessures binnen de selectie en is het maar afwachten wie er opgesteld staan bij de Zeeuwse ploeg op 3 juni. Het zou natuurlijk voor het team erg leuk zijn als er wat fanatiekelingen met hen meereizen om hen aan te moedigen. De wedstrijd start al om 12 uur, zodat er genoeg tijd is voor het team met de supporters om op tijd in Nieuwerkerk a/d IJssel te zijn voor de kraker van Valto 1.

Valto 1 lijkt het na het kampioenschap in de zaal een beetje kwijt te zijn. Nu treffen we het natuurlijk niet echt met het weer, maar daar hebben de tegenstanders ook mee te maken. Tegen GKV/Enomics was ons vlaggenschip duidelijk niet scherp genoeg en werd terecht tegen de eerste nederlaag aangelopen. Hierdoor was het weer belangrijk om niet nog meer averij op te lopen om de voorsprong in de poule niet kwijt te raken. Vorige week waren de spelers achteraf niet zo positief over hun prestatie, maar ik vond dat zij het er prima vanaf hadden gebracht gezien de omstandigheden. Natuurlijk zie ook ik liever een doelpuntrijke wedstrijd, maar dat zat er door de straffe wind vorige week niet in. Maar er werden prima lange aanvallen gespeeld en aan het eind van de rit had Valto toch een ruime overwinning geboekt.

Ook vandaag hadden we weer te maken met een stevige bries over het veld, maar deze keer bijna dwars over het veld. Hierdoor was het vooral in de eerste helft zaak om de kansen zorgvuldig te selecteren, want in de tweede helft zou Valto voor de Villa aanvallen en bij die korf werd er in voorgaande wedstrijden steeds net iets makkelijker gescoord. Frank was weer hersteld van zijn blessure, zodat we weer met de vertrouwde vakken van start gingen. Na het eerste fluitsignaal van het arbitrale duo Smits en De Groot gingen Maaike, Romee, Thom en Bart op jacht naar de openingstreffer. Tegenstander vandaag was Excelsior, de nummer twee in de poule, wat met een missie naar De Lier was gekomen. De wedstrijd van hun 2e team was naar een ander tijdstip verplaatst, zodat zij wel op de bank plaats konden nemen. Het eerste doelpunt liet even op zich wachten, maar werd na drie en halve minuut door Thom door de korf gewerkt. Hierna zou het lang duren voor er weer gescoord werd. Er werden net als vorige week wel prima aanvallen gespeeld, maar het geluk was niet aan onze zijde. Door de stevige wind waaiden er veel ballen over of langs de korf, waardoor Excelsior na negen minuten uiteindelijk ook de korf wist te vinden. Frank en Laurens wisten voor ons het eerste gaatje te slaan naar 3-1, maar halverwege de eerste helft was de stand weer gelijk. Zoals eerder opgemerkt speelde Valto de eerste helft op de korf waar de meeste hinder van de wind werd ondervonden. Dit zorgde ervoor dat de lange aanvallen vruchteloos bleven en de gasten een gaatje wisten te slaan naar 3-5. Valto draaide verdedigend de duimschroeven aan en wist de gasten weer lange tijd van het scoren te houden. Toen er nog een minuut of zes op de klok stond viel dan eindelijk de aansluitingstreffer van Maaike door de korf. Al snel werd het verschil weer hersteld door een kort schot van Excelsior. Valto wist in de laatste vijf minuten de korf niet meer te vinden, waar Excelsior dit nog wel deed en de ruststand op 4-7 bepaalde.

Met de vier doelpunten van ons vlaggenschip in de eerste helft kon de staf natuurlijk niet tevreden zijn, maar tegelijk was het verschil maar klein. Met de wetenschap dat de gasten nu te maken kregen met de wind in hun aanvalsvak straalden de Lierse trots dan ook nog veel vertrouwen uit bij aanvang van het tweede bedrijf. Verdedigend werden door Valto de lijntjes nog strakker aangetrokken. De gasten wisten nog maar sporadisch onder de druk uit te komen en werden ver naar buiten gedwongen, waardoor de schoten losse flodders werden. Valto ging zorgvuldiger de aanvallen opzetten en zou binnen vijf minuten de aansluiting krijgen door treffers van Mirthe en een doorbraak van Thom. Bart kreeg na een minuut of acht een strafworp toegekend, die hij twee keer mocht nemen. De coach van Excelsior deed de aanvraag voor een time-out nadat de strafworp al was ingefloten, maar de arbitrage draaide dit terug. Gelukkig ging ook de tweede poging van Bart er gewoon in en was de stand weer gelijk.

Na de vakwisseling stoomde Valto door en nam een kleine voorsprong door doelpunten van Laurens en Frank. Excelsior stond intussen al een kwartier droog, maar gaf zich nog niet gewonnen. Zij toonde veerkracht en wisten tweemaal op rij te scoren uit een kort kansje en een strafworp. Valto was dus weer terug bij af, maar had nu wel duidelijk het veldoverwicht. Het waren weer Laurens en Frank die een gaatje wisten te slaan, maar Excelsior zou nog een laatste stuiptrekking hebben. Na het doelpunt van Maaike bleven zij aan het elastiek door ook direct weer te scoren. De laatste tien minuten waren inmiddels ingegaan, waarin Valto steeds meer grip op de wedstrijd kreeg. Laurens was vandaag on fire en vergrootte onze voorsprong weer naar 13-10, waarna Sheila binnen de lijnen kwam op de plaats van Romee. Ook Frank deed weer een duit in het zakje en maakte in de verdediging plaats voor Jasper, die met zijn lengte voor meer rebound moest zorgen. De gasten leken het spoor intussen steeds meer kwijt te raken en speelden steeds rommeliger aanvallen. Valto raakte juist in de flow en wist de marge verder uit te bouwen. Bart kreeg weer een strafworp toegekend die hij ook deze keer weer binnenschoot. Hiermee leek de wedstrijd gespeeld, maar ook bij deze wind is zeven minuten nog erg lang en kan er nog van alles mis gaan.

Scherp blijven dus, maar ondanks dat wist ook Excelsior hun vierde doelpunt te maken in de tweede helft. Mirthe gaf vijf minuten voor het einde wel de genade klap aan de gasten door tweemaal op rij te scoren en het verschil op zes te zetten bij 17-11. Van deze marge hadden de Delftenaren weer snel één puntje afgesnoept, maar Maaike wist onze marge nog sneller weer te herstellen. De eindstand werd door de gasten op het scorebord gezet uit een verdiende strafworp en klonk even later het eindsignaal. Met deze 18-13 overwinning vergroot Valto weer de voorsprong op de nummer twee in de poule en zet een flinke stap in de richting van de dubbel dit seizoen. Hiervoor heeft Valto, net als in de zaal, drie kansen om het af te maken. Op 3 juni is er de eerste gelegenheid om de klus te klaren in Nieuwekerk a/d IJssel tegen CKV Nieuwerkerk. Zij hebben zich dit weekend verrassend veilig gespeeld door van GKV/Enomics te winnen. Swift deed wat er van hen verwacht werd en wist ook, zij hen nipt, in Krimpen van KOAG te winnen en blijft hiermee nog in het spoor bij Valto. ONDO stijgt na de overwinning van vanmiddag weer een plaatsje ten koste van de tegenstander KCR. Volgende week is er weer een vrij weekend.

Op 3 juni staat de volgende ronde op de rol. Tegenstander is ckv Nieuwerkerk, wat goed uit de zaal lijkt gekomen te zijn. Er zijn enkele spelers bij de selectie teruggekeerd na zwangerschapsverlof of blessures en daardoor lijkt de ploeg nu beter te presteren. Zij zullen er alles aan willen doen om ons het vuur aan de schenen te leggen en een tweede nederlaag te bezorgen. Uw steun is dus weer van harte welkom.

Op 3 juni wordt u om 16:00 uur bij “de Kleine Vink” in Nieuwekerk a/d IJssel verwacht om ons vlaggenschip naar de overwinning te schreeuwen.

Graag tot ziens bij “de Kleine Vink”, Arno van Leeuwen.