Valto selectie speelt goede oefenwedstrijden tegen de Spirit

In tegenstelling tot wat er in het jaarschema staat, werd er dit weekend al volop geoefend door Valto teams. Valto heeft er dit seizoen weer voor gekozen om niet mee te doen aan de Haagse korfbaldagen, waardoor de selectie teams Valto A1, 2 en 1 vandaag hun wedstrijden tegen Spirit uit Voorthuizen speelden. Twee seizoenen terug was de Valto selectie afgereisd naar Voorthuizen, dus was het voor velen een weerzien van de ploeg. Valto 1 en 2 hebben afgelopen donderdag ook een oefenwedstrijd tegen het Delftse Excelsior gespeeld, dus hadden zij al wat wedstrijdritme opgedaan.

Valto 2 had gelijk goed de smaak te pakken. Ondanks dat zij zonder schotklok speelden hielden zij het tempo er goed in. Halverwege de eerste helft was er al een gat geslagen met 10-4 als tussenstand.

Via een 12-5 tussenstand werden de kleedkamers werden opgezocht bij 15-7.

Het tweede deel van de wedstijd zouden de ploegen gelijke tred houden. Waar ons tweede in de 1e helft heer en meester was bleek de tegenstander in de 2e helft meer onze aanvallen te kunnen verstoren. Wel hield Valto 2  steeds een voorsprong van acht punten en werd er via de tussenstanden 19-13 en 23-15, uiteindelijk gewonnen met 25-18. Een prima resultaat voor Valto 2 wat tegen Spirit 2, wat ook in de reserve 1e klasse uitkomt in de zaal, deze mooie overwinning wist te behalen.

Ook Valto 1 trof in Spirit 1 een gelijkwaardige tegenstander, want ook zij spelen op het veld ereklasse en zijn ook als derde geëindigd achter twee korfbal league ploegen. In de zaal spelen zij echter een niveau lager, maar daar was vandaag niet veel van te merken. Na de openingstreffer van Jasper wisten zij tweemaal de korf te vinden, waardoor Valto tegen een achterstand aan kwam te kijken. Koert wist de gelijkmaker nog door de korf te krijgen, maar daarna werd het eerste gaatje van twee geslagen door de ploeg uit Voorthuizen. Onze aanvallen waren in deze fase onrustig en veel schoten waren te kort, waardoor de rebound vaak ook in verkeerde handen viel. Beide ploegen hielden het verdedigend kort, waardoor de doelpunten ook niet als rijpe appeltjes vielen. Het stond dan ook pas 2-4 toen Laura in de elfde minuut de aansluitingstreffer maakte. De gelijkmaker zou echter niet vallen. Onze schoten waren gewoonweg niet zuiver genoeg en doordat de gasten steeds goed meekeken in de verdediging waren veel van de afvallende ballen voor hen. Onze verdediging deed het overigens helemaal niet slecht, want het is Valto vandaag meerdere malen gelukt om de tegenstander door de schotklok te laten gaan. Zij hadden vandaag alleen wat meer geluk in de afronding van de kansen. Na een kwartier stond er een 3-7 tussenstand op het bord en moest Valto hun veerkracht tonen om niet op grotere achterstand te komen. Op de 4-7 van Koert hadden de gasten direct een antwoord, maar hierna wist Frank tweemaal de korf te vinden in minder dan een minuut tijd. De voorsprong werd echter weer hersteld naar 6-9, waarna Romee weer voor een vakwisseling zorgde. De laatste drie minuten tot de rust zouden de ploegen om en om scoren, waardoor de ruststand op 9-10 kwam te staan. Na de moeizame start wist Valto zich weer te herstellen, maar het zou nog een hele klus worden om deze wedstrijd te doen kantelen. Elise zou in de tweede helft niet meer terug komen binnen de lijnen, want zij is nog steeds herstellende van haar blessure die  zij opliep in de wedstrijd tegen HKC in september.

Direct bij het begin van de tweede helft leek Valto de koe bij de horens te vatten door goed in te grijpen in de aanvallen van de gasten. Sheila zou als eerste scoren in de 2e helft, waarmee de ploegen weer in evenwicht waren. Dit was echter van korte duur, want onze verdediging was even niet goed bij de les. Spirit wist via twee makkelijk weggegeven doorlopen weer een gaatje te slaan naar 10-12 en wist, voordat wij wat terug konden doen, verder uit te lopen naar 10-13. Valto rechtte de rug en trok de lijntjes weer aan, waardoor er voor het meegereisde Spirit publiek even geen reden tot juichen zou zijn. Valto wist via doelpunten van Thom, Mirthe en een mooi afgeronde doorloop van Frank weer op gelijke hoogte te komen. Thom zat in de 2e helft duidelijk beter in de wedstrijd en wist met twee treffers op rij direct een eerste gaatje te slaan. Spirit wist hierna weer de aansluiting te scoren, maar Maaike herstelde onze voorsprong. Koert en Thom vergrootte de voorsprong naar 18-14 met nog ruim zes minuten op de klok en leek het erop dat de overwinning ons niet meer kon ontgaan. Spirit gaf zich echter nog niet gewonnen en ging, alsof het een competitiewedstrijd was, er nog eens flink tegenaan. Onze aanvallen leverden even geen doelpunten meer op en daar profiteerden de gasten optimaal van. Twee minuten voor tijd vonden zij weer de aansluiting bij 18-17 en werd het toch weer ongekend spannend. Thom zorgde weer voor wat lucht, maar met een schotklok  kan er in zeventig seconden nog heel veel gebeuren. Tijd voor een time-out dachten Mark en Thomas om vooral de verdedigende tactiek te bespreken. Dit bleek te werken, want de verdediging wist de aanval van de gasten vroegtijdig af te breken. Ons aanvalvak ging rustig op zoek naar het einde van de schotklok om dan met een schot de korf te raken en de wedstrijd uit te spelen. Dit werd goed uitgespeeld en als kers op de taart zette Maaike 35 seconde voor tijd de eindstand op het scorebord door de 20-17 binnen te schieten. Een mooi resultaat voor het vlaggenschip, wat ook in deze wedstrijd heeft laten zien over de nodige veerkracht te beschikken. Waar het in de eerste helft het spoor bijster leek te zijn, herstelde zij zich en wisten in de tweede helft de wedstrijd naar zich toe te trekken. Helaas heeft Laura het slot niet mee mogen maken, want zij viel met een blessure aan haar hand uit. Hopelijk is het niet ernstig en is zij er bij aanvang van de competitie weer bij als het om de punten gaat.

Volgende week is het All day Valto en zullen er de hele dag in beide hallen wedstrijden te zien zijn. De dag begint om 9:00 uur met de wedstrijden van Valto E4 en F1 in hal 2. In hal 1 start het programma een uurtje later met de Kangoeroe instuif. Pas rond 20:00 uur zal de laatste wedstrijd in hal 1 afgelopen zijn en kunnen we hopelijk weer terugkijken op een mooie korfbaldag.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.