Valto speelt een moeizame wedstrijd in de Blinkerd

Ons vlaggenschip zit al enkele weken in zwaar weer. Inmiddels heeft het voor de derde week op rij punten laten liggen. Vorige week was Valto lang de baas in de Vreeloo hal, maar leek er in het laatste kwart geen houden meer aan tegen het ontketende ckv Nieuwerkerk. Vandaag een heel andere wedstrijd, waarin op het scherpst van de snede gestreden werd. KVS/Groeneveld keukens wist vorige week verrassend te winnen in de Deetos hal en wil zo snel mogelijk afstand nemen van de onderste plaatsen in de poule. Helaas voor hen leverde dit niets op, want ook de concurrentie wist allemaal te winnen. Het blijft dus spannend in de competitie met ook vandaag weer verrassende uitslagen. Valto zou vandaag een grote stap kunnen zetten naar behoud in de Hoofdklasse als er in de Blinkerd gewonnen zou worden. Dit is echter geen gelopen race voor ons vlaggenschip. De thuiswedstrijd tegen KVS werd dan wel overtuigend gewonnen, maar in de Blinkerd heeft Valto nog nooit kunnen schitteren. Ook vandaag werd het weer een wedstrijd om snel te vergeten, maar deze keer heeft het niet aan de inzet van ons vlaggenschip gelegen.

Na het eerste fluitsignaal zou het enkele aanvallen duren voor de korf gevonden werd. Laurens mocht voor ons de score openen uit een vrije bal. Even later ging de bal aan de andere kant op de stip en waren de ploegen weer in evenwicht. De wedstrijd was nog geen vijf minuten oud maar het werd al wel duidelijk dat de thuisploeg het vandaag hard wilde spelen. Het spel wat ons niet goed ligt, wat dus wel wat van onze spelers vraagt. Valto zou weer op voorsprong komen door de strafworp die Bart mocht scoren na een overtreding van zijn iets te enthousiaste tegenstander. De doelpunten waren erg duur vandaag en het duurde te lang om de voorsprong vast te houden. Als je zelf niet scoort dan doet de tegenstander dit vanzelf een keer en net als vorige week werd dit ook deze week afgestraft. Na de gelijkmaker ook gelijk een kleine voorsprong voor KVS, maar Maaike zou dit in de volgende aanval weer egaliseren. Na deze treffer zou Valto echter elf minuten lang niet weten te scoren. Veel aanvallen werden met veel energie opgezet en er werden meerdere schoten genomen, maar deze wilde helaas niet vallen. Onze verdediging stond wel prima haar mannetje, maar vroeg of laat wist je dat de thuisploeg een keer raak zou gaan schieten. Zo stond er na ruim een kwartier spelen een magere 5-3 tussenstand op het bord, waarna het andere vak mocht gaan zoeken naar een gaatje in de Scheveningse verdediging. Het was Koert die ons met twee doelpunten op rij weer op gelijke hoogte bracht en werd er weer van vak gewisseld. Bart maakte plaats voor Thom die tegen de lange Jarmo moest gaan aanvallen. Dit sorteerde ook gelijk effect. Na een snelle bal onderschepping in de verdediging wist Thom in de daar opvolgende aanval een strafworp te fiksen en rondde deze netjes af. Valto kon echter niet heel lang van deze voorsprong genieten, want KVS zou al snel de gelijkmaker weer weten te scoren en nam ook gelijk weer een kleine voorsprong. Er waren nog ruim vier minuten te gaan tot de rust dus was het zaak dat Valto minimaal weer op gelijke hoogte moest proberen te komen. We moesten echter erg hard werken tegen het fysieke geweld van de thuisploeg om tot goede kansen te komen. Pas in de laatste minuut voor de rust wist Koert met een wel heel mooi doelpunt de gelijkmaker te scoren. KVS mocht nog een aanval spelen en ging er nog eens vol gas tegenaan. In de chaos die zij wisten te creëren rond de korf wisten zij weer een bal door de korf te krijgen, waardoor de ruststand op 8-7 kwam te staan.

Een wel erg magere scoren voor een Hoofdklasse wedstrijd, maar er worden tegenwoordig ook op het hoogste niveau wedstrijden gewonnen door de best verdedigende ploeg. Tot nu toe deed Valto dit naar behoren, maar hadden weinig geluk in de afronding in de aanvallen.

De tweede helft startte Valto met Elise op de plaats van Sheila, maar ook zij zou het lastig hebben met haar fysiek spelende tegenstander. De eerste aanval wist Valto direct weer op gelijke hoogte te komen door de afgeronde vrije bal van Thom. Niet veel later zou Maaike ons weer op voorsprong zetten, maar ook deze keer duurde het niet lang voor de gelijkmaker weer door de korf viel. KVS is er veel aan gelegen om punten te pakken in deze fase van de competitie om zich veilig te spelen. Zij staan nog steeds op een degradatie plaats, dus worden er ook weer wat oudgediende opgeroepen om de punten te sprokkelen. Net als vorige week moest Youri Nadorp aantreden om KVS 1 aan doelpunten te helpen. Ook twee dames die vorig seizoen stopte in het Scheveningse vlaggenschip komen de club te hulp. Met deze routiniers erbij werd het spel er niet mooier op, maar zij wisten wel meer de juiste kansen te benutten voor de thuisploeg. Via een benutte strafworp wist KSV weer op voorsprong te komen, maar Frank liet ook het Lierse publiek na zes minuten weer juichen. Dit zou de laatste keer zijn dat we op gelijke hoogte zouden staan. Met twee treffers op rij nam KVS weer het heft in handen en gezien het spelbeeld vreesde ik toen al voor de uitslag. Met nog twaalf minuten op de klok zou dit geen probleem mogen zijn, maar Valto kwam vandaag wel erg moeizaam tot doelpunten. De aanvallen werden prima opgezet en er werden vaak meerdere schoten genomen waarbij de korf geraakt werd, maar die tellen niet als de bal er niet doorheen valt. Tien minuten voor tijd werd het gaatje vergroot naar drie en was het voor mij wel duidelijk dat vandaag de punten weer in Scheveningen zouden blijven. Toch wist ons vlaggenschip weer aan te haken toen er nog minder dan vijf minuten op de klok stonden. Na ruim een kwartier kon ook het Lierse publiek weer juichen door het doelpunt van Thom en toen Jasper even later de aansluitingstreffer binnenschoot leek ineens alles weer mogelijk. De tegentreffer viel hierna echter weer veel te snel dankzij een afleidingsmanoeuvre van Koert zijn tegenstander. Net doen alsof je geblesseerd raakt zodat je tegenstander je even de tijd gunt om te herstellen en dan ongenadig toeslaan. Beetje jammer dit en ik vind daar dan ook wat van. De resterende tijd werden er door KVS lange aanvallen gespeeld met onze spelers vol op jacht naar de bal. Hierbij werden de grenzen van het toelaatbare duidelijk weer opgerekt vandaag, maar KVS kreeg alle ruimte om de resterende tijd weg te laten tikken. Zij zouden ook de eindstand op het bord zetten. Na de 15-12 floot het arbitrale duo voor einde wedstrijd en was het voor Valto wederom een zure nederlaag in de Blinkerd. Gezien de andere uitslagen in de poule wordt het voor ons toch nog nijpend zo naar het eind van de zaalcompetitie. Stonden we na alle heenwedstrijden nog op de tweede plaats vinden we ons nu terug op een gedeelde vijfde plaats en is de zevende plaats nog maar 3 punten weg. Dat worden dus nog drie finales voor ons vlaggenschip tegen Swift, DeetosSnel en GKV met als inzet minimaal drie punten halen. De champagne blijft bij DeetosSnel ook nog even in de koelkast staan na het verlies in Nieuwerkerk. Afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd van Swift tegen GKV volgende week kan deze daarna ontkurkt worden. Na vanavond likken onze spelers  hun wonden en hebben we een paar weken de tijd om de opgelopen blessures van vanavond te laten helen. De volgende wedstrijd staat op 2 maart op het programma. Valto speelt dan thuis tegen Swift uit Middelburg, waar na de heen wedstrijd met 16-23 de punten mee naar De Lier gingen. Ook zij zijn echter in de degradatiestrijd verwikkeld en zullen alle registers open trekken om de punten mee naar huis te nemen.

Valto 2 blijft met hun overwinning in Pijnacker op Avanti 3 nog steeds op het vinkentouw zitten voor het kampioenschap. Helaas voor hen wist Oranje Wit 3 in de slotfase van de wedstrijd een achterstand nog om te buigen naar een 16-19 overwinning en is het dus nog steeds wachten op de misstap van hen. Valto A1 deed goede zaken door van Oranje Wit A1 te winnen in Dordrecht. Hiermee komen zij los van de degradatie zone, maar hebben toch nog wel een paar punten nodig om definitief los te komen. Met nog twee wedstrijden te gaan tegen Kinderdijk A1 en Fortuna A2 moet dit wel te doen zijn.

Geniet even van je vrije weekenden en we zien u graag weer terug op 2 maart in de Vreeloohal.