Valto weet het Sporting Delta publiek stil te krijgen

Na de zwaar bevochten overwinning van vorige week op GKV/Enomics zijn we aan de returnwedstrijden toegekomen in de competitie. In Dordrecht wachtte tegenstander Sporting Delta voor Valto 1 en 2. Voor V2 was dit het derde team van Delta, waardoor zij niet direct voor het vlaggenschip aantraden. Ik hoorde dat er een aantal diehard supporters ook voor deze wedstrijd naar de Deltahal waren gekomen en de twee uur pauze voor lief hadden genomen. Zelf had ik nog wat andere druktes, waardoor ik mezelf pas bij V1 op de tribune meldde. Door de zoektocht naar een geschikte parkeerplaats nog net op tijd voor het begin van de wedstrijd. Een wedstrijd waarin vooral de thuisploeg er alles aan gelegen was om de punten in huis te houden. Valto wilde vooral de lijn door trekken en het behoud in de hoofdklasse zo snel mogelijk veiligstellen door ook vandaag weer twee punten bij het totaal op te tellen. De wedstrijd van Valto 2 was er een waar niet op de toppen van ons kunnen werd gepresteerd heb ik vernomen. Valto haalde nooit het niveau waar zij op kunnen acteren, maar hebben wel de hele wedstrijd aan de goede kant van de score gestaan. Hierdoor wisten zij de punten mee naar De Lier te nemen en zo de druk er op te houden bij de koploper Oranje Wit 3.

Valto 1 doet het eigenlijk wel een beetje boven mijn verwachting in de Hoofdklasse. Hoewel ik aan het begin van het seizoen wel de verwachting had dat er voldoende punten te halen waren voor behoud in deze klasse, is een tweede plaats niet waar ik ons verwacht had halverwege de competitie. De eerste return stond op het programma in Dordrecht tegen Sporting Delta1, waar in november in De Lier met 25-22 van werd gewonnen. Deze ploeg weet het Valto altijd wel moeilijk te maken en zij hebben, gezien hun positie in de poule, de punten erg hard nodig om los te komen van de degradatie plaatsen. Onder leiding van het arbitrale duo Van Beek en Laban schoten de ploegen uit de startblokken. Al binnen vijf seconden was daar de openingstreffer door een doorgebroken Dordtse dame. Niet veel later keek Valto tegen een 2-0 achterstand aan, maar toen de wedstrijd 45 seconden oud was scoorde Thom de aansluitingstreffer. Zo volgden de doelpunten zich in de eerste minuut in een razend tempo op, maar daarna zou de storm wel een beetje gaan liggen. De thuisploeg wist in het begin veel druk te geven op onze aanvallen, waardoor niet altijd de beste kansen genomen konden worden. Onder druk van de schotklok moest vaak voor de mindere kansen gekozen worden. Toch wist Valto na zes minuten weer op gelijke hoogte te komen bij 3-3 door de afgeronde vrije bal van Frank. Niet veel later werd onze eerste voorsprong op het bord gegooid door Thom die ook weer onder druk van de schotklok van afstand de bal richting de korf slingerde in een poging een nieuwe klok te krijgen. Dat de bal er dan in vliegt is natuurlijk een zeer prettige bijkomstigheid. Vanaf dit punt zou Valto aan de goede kant van de score komen, maar het lukte niet om los te komen van de thuisploeg. Van 4-4 liepen we uit naar 4-6 door treffers van Frank en Koert, maar hierna kwam er weer zand in de aanvalsmotor van Valto. Het zou bijna tien minuten duren voordat Frank voor ons de korf weer wist te vinden. Intussen had de thuisploeg de stand weer gelijk getrokken en ook nu zou de gelijkmaker iets later weer door de korf vallen. Onze aanvallen leverde te weinig rendement op. Delta hield onverminderd de druk erop, waardoor onze schoten gewoon niet goed genoeg waren en ook vaak niet eens de korf raakten. Hierdoor ging Valto ook een aantal keer door de schotklok, wat er toe leidde dat Delta drie minuten voor de thee weer op voorsprong kwam. Jasper had hier snel een antwoord op en bracht ons weer op gelijke hoogte, maar het slotakkoord was voor de thuisploeg. Waar Valto een opgelegde kans om met voorsprong te gaan rusten liet liggen, wist Delta in hun laatste aanval nog wel raak te prikken en gingen we bij 9-8 rusten.

De thuisploeg was in de rust weer helemaal op scherp gezet zou al snel blijken. Zij wisten in de begin fase met twee treffer het verschil naar 11-8 te brengen, voordat Thom voor ons de korf wist te vinden. Intussen was Bart op de plaats van Frank binnen de lijnen gekomen en gingen we op zoek naar de aansluitingstreffer. Deze werd al snel binnen geschoten door Koert, maar onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek wist Delta de voorsprong weer uit te bouwen naar 13-10 en moest Valto andermaal in de achtervolging. Met om en om scoren stond er na acht minuten spelen een 14-12 tussenstand op het bord en besloten Mark en Thomas iets te gaan proberen te forceren door Elise te brengen. Helaas kreeg onze verdediging weer een vrije bal tegen en deze zijn aan Sacha Verboon wel besteed. Aan de andere kant wist Mirthe zich onder de druk van haar tegenstander vandaan te werken en de opgelopen schade te herstellen. Het moment om verse spelers in te brengen, want de tijd begon te dringen voor Valto wilde zij de punten nog uit het vuur willen slepen. Romee en Laurens wisten weer nieuwe energie in de ploeg te brengen en konden we weer langere aanvallen spelen. Maaike zorgde halverwege de tweede helft weer voor de aansluitingstreffer, waarmee een 15-14 tussenstand op het bord kwam. De thuisploeg stond nu weer onder druk en gingen nu toch wat te gehaast op zoek naar doelpunten. Hierdoor werd het er allemaal niet beter op voor Delta, maar ook het arbitrale duo raakte het overzicht een beetje kwijt. Tijdens een Delta aanval werd per ongeluk onterecht een nieuwe schotklok gegeven en bleef de schotklok op 25 staan omdat de jurytafel de klok had stil gezet. De scheidsrechters hadden dit niet door en lieten de aanval gewoon doorgaan, terwijl iedereen in de hal hen hiervan op de hoogte probeerde te stellen. Misschien een idee voor Sporting Delta om de zoemer te vervangen voor een sirene, want de zoemer was nauwelijks hoorbaar in de heksenketel die de Delta hal kan zijn. De 16-14 van de thuisploeg ging dus niet door en we gingen weer verder waar we gebleven waren bij het gemiste schot. Nu wist Valto hen door de schotklok te dwingen en konden we op jacht naar de gelijkmaker. De aanvallen werden zorgvuldig opgezet, maar door de snelheid kwam de bal niet altijd waar we hem wilde hebben. Toch wisten we de bal in de ploeg te houden en werd Romee met een overtreding van scoren gehouden. Mark en Thomas waren scherp en namen zelf een time-out en wisselde Romee op eigen verzoek, zij had geen goed gevoel over de te nemen strafworp, zodat Bart deze mocht nemen. Hij kreeg het Lierse publiek op de banken door deze af te ronden en ons met ruim acht minuten op de klok weer op gelijke hoogte te zetten bij 15-15. Hierna moest hij zich wel laten vervangen omdat hij eerder bij een alles of niets poging om de bal binnen te houden in botsing met de muur was gekomen en zich daarbij blesseerde. Jasper kwam hem vervangen, toch makkelijk zo’n brede selectie, en stond als jonkie weer zijn mannetje in dit geweld. Vanaf dit punt nam Valto het initiatief weer in handen en kwam via het doelpunt van Mirthe weer op voorsprong. Dit werd niet veel later weer geëgaliseerd door Sacha Verboon die haar ploeg met haar doelpunten lang in de race hield. Frank en Maaike zette de nieuwe 16-18 tussenstand op het bord en waren er nog vijf lange minuten te gaan. Delta coach Mastijn nam nog maar eens een time-out om zijn ploeg bij te praten, wat wel resultaat had. In de volgende Delta aanval was het weer Sacha Verboon die voor de aansluitingstreffer zorgde, maar wij hebben Mirthe. Zij herstelde het verschil en niet veel later deed Maaike er nog een schepje bovenop door de 17-20 binnen te schieten. Met nog drie minuten op de klok is de wedstrijd dan nog niet gespeeld, maar de punten kwamen wel erg dichtbij. Bij het Lierse publiek ging dan ook de hartslag flink omhoog in deze bloedstollende slotfase. Delta wist ook weer de korf te vinden en toen niet veel later Sacha Verboon voor de aansluiting zorgde, ontplofte de hal bijna. Sporting Delta nam wederom een time-out om het strijdplan voor de laatste anderhalve minuut te bespreken. Mark en Thomas deden dit natuurlijk ook, want dit mochten we niet meer weggeven. Valto ging rustig de aanval in om de schotklok zo goed mogelijk te benutten. Hier raakte het arbitrale duo weer even de weg kwijt. Nadat we een tweede schotklok hadden gefikst gingen we weer rustig rondspelen om de volgende kans te creëren, maar werden met nog elf seconden op de klok afgefloten voor tijdrekken. Iets waar de schotklok juist voor in het leven geroepen is, maar de arbitrage hield voet bij stuk. Delta kreeg dus ook nog een aanval te spelen, maar hun eerste poging eindigde in de handen van Koert. De bal werd met nog maar vier seconden op de klok in de aanval gebracht en besloot Thom vanaf de middenlijn een poging te wagen. Hij had vandaag blijkbaar zo’n dag, want hij zette in de buzzer de eindstand op 19-21 en kan er daarmee weer een overwinning bij geschreven worden voor Valto. Het thuispubliek was hiermee het zwijgen opgelegd en Vakkie V nam de Deltahal over. Fijn dat jullie er ook waren en al het Lierse publiek wat de moeite genomen had om ons vlaggenschip te steunen in deze heksenketel. Hoe mooi is het dan dat de punten ook nog mee gaan naar De Lier.

In de andere hallen weinig verrassende uitslagen. De tegenstander van volgende week, De Meervogels, wist thuis met 20-16 te winnen van ckv Nieuwerkerk. DeetosSnel was ook in Middelburg met 17-20 te sterk voor Swift en KVS raakt verder in de problemen door in Gorinchem met 17-13 de punten aan GKV/Enomics te laten. DeetosSnel is hard onderweg om het kampioenschap voortijdig te beslissen door het gat van vijf punten wat zij hebben op onze tweede plaats. Ben benieuwd of er nog een ploeg opstaat om hen punten afhandig te maken, voordat het beslist is.

Volgende week een vierpunten wedstrijd voor ons vlaggenschip tegen de nummer drie uit de poule, de Meervogels uit Zoetermeer. In de heenwedstrijd wisten zij onze aanvallen goed te ontregelen en met 20-15 de punten thuis te houden. Daar moet wel bij aangetekend worden dat Valto toen wel door een ondergrens ging, maar dat was misschien wel de verdienste van de Meervogels. Dit kan in een kolkende Vreeloo hal zomaar eens een heel andere wedstrijd worden. Zit daar natuurlijk wel weer een adertje onder het gras dat we donderdagavond het Westlandse Sportgala moeten bijwonen. Daar is ons vlaggenschip genomineerd voor de sportploeg van het jaar 22-23 voor het historische seizoen wat er gedraaid is met de behaalde kampioenschappen in de zaal en op het veld. Wie weet staat er dus volgende week een gelauwerd team binnen de lijnen wat alle support verdiend.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.