Eindelijk een stap vooruit!

krantVlak voor de zomervakantie van 2013 heeft Valto een spoedvergadering van het Lierse Sport Overleg (LSO) bijeengeroepen. Dit omdat we in een impasse waren geraakt met betrekking tot de verdeling van sporthaluren gedurende het winterseizoen. Die avond is er een commissie in het leven geroepen genaamd Commissie Verdeelsleutel. Deze commissie bestaat uit een representatieve vertegenwoordiging van de sportverenigingen die gebruik maken van de Vreeloo sportlocaties in De Lier.

De doelstelling die de Commissie Verdeelsleutel betrof: “Het ontwikkelen van een verdeelsleutel waarmee op objectieve wijze kan worden bepaald hoeveel uren een vereniging recht heeft op het gebruik van de Vreeloo sporthallen.”

Afgelopen dinsdag (6 mei 2014) is er een belangrijk besluit genomen. Het LSO heeft het volgende finale advies van de Commissie Verdeelsleutel akkoord bevonden:

  • —Het verdeelsleutelmodel presenteert op een objectieve wijze vastgestelde verdeling van de zaaluren.
  • —De verdeling die de verdeelsleutel aangeeft wordt als ten doel gestelde richting gesteld voor alle wijzigingen die plaatsvinden.
  • In goed overleg van de verenigingen onderling wordt de veiligheid van de lierse jeugd als voornaam uitgangspunt gesteld.
  • —Het nieuwe schema is het uitgangsschema voor het nieuwe winterseizoen, eventueel met verwerking van openstaande opties indien betreffende verenigingen dit passend kunnen krijgen.

Met het besluit van het LSO het advies van de commissie verdeelsleutel op te volgen wordt er afscheid genomen van het jarenlang moeizaam discussiëren over uren en het beroepen op het recht te hebben op die uren omdat het altijd zo geweest is. De nieuwe weg die het LSO gisteren is ingeslagen, gaat uit van objectievere uitgangspunten zoals omvang van de vereniging; type sport en intensiviteit van de sportbeoefening. De commissie heeft als voorname lering ondervonden dat het beter verdiepen in elkaars situatie tot betere oplossingen kan leiden en daarmee veel effectiever gebruik gemaakt kan worden van de rijke sportfaciliteiten die De Lier heeft.

verdeelsleutel

Wat betekent dit voor ons Valto?

Valto komt met deze aanpak een stap verder in haar doel al haar jeugd in De Lier te laten trainen. Al meer dan 15 jaar moeten wij, onze jeugd, in het winterseizoen buiten De Lier trainen. Als vereniging vinden we het ongewenst  onze jeugd door weer en wind op de fiets naar Naaldwijk, Schipluiden en/of Honselersdijk te laten fietsen. Tal van initiatieven hebben we in de afgelopen 15 jaar ondernomen om tot een oplossing te komen. In eerste instantie werd er gezocht naar uitbereiding van de sporthallen in De Lier. Toen dat 2 jaar geleden niet haalbaar bleek, bleek tevens dat de oplossing binnen de huidige uren verdeling dient gevonden te worden. Met het resultaat van de commissie Verdeelsleutel is een groot deel van het Valto probleem opgelost.

Valto uren in het nieuwe winterschema:

Zaalhuur

Als je de blokjes telt gaan we er 14 uur ter grote van een gymzaal erop vooruit. Dit staat gelijk aan 4,66 uur een hele sporthal. Dit betekend dat we 9 team/trainingsuren van buiten De Lier weer naar Vreeloo kunnen halen. Daadwerkelijke invulling is een ingewikkelde puzzel die het TC jaarlijks weet op te lossen en ook rekening moet houden met trainers, leeftijden en mogelijke groei van de vereniging.

Zijn we er nu?

In al die jaren is er nog nooit zoveel beweging gekomen in de zaal- urenverdeling! Daar kunnen we héél erg blij mee zijn!

We zijn nog wel afhankelijk van de bouw van de Westlandse Turnhal (www.turnhalwestland.nl). Wanneer deze gerealiseerd is, kan SV De Lier een deel van haar activiteiten verplaatsen naar deze hal die veel rijker is uitgerust met top-turn-faciliteiten. Ook is de verhouding tussen de verenigingen nog steeds scheef (Odis heeft duidelijk verhoudingsgewijs meer uren dan alle andere verenigingen). Het is een brug te ver volgens de Verdeelsleutel commissie om Odis te verplichten uren in te leveren. Omdat we aanzienlijk voorgang maken in het doel van Valto de jeugd niet meer naar buiten De Lier te moeten laten fietsen, zijn we meegegaan in de algemene stemming van de commissie. Gelukkig ligt er een verdeelsleutel op tafel die bij elke verandering nu de discussie al direct de juiste richting op wijst: uren gaan naar die vereniging die objectief gezien deze uren het meeste nodig heeft. Nu is dat Valto en met alle andere positieve ontwikkelingen binnen Valto (focusprogramma onderdelen en promoties naar eerste klasse) lijkt me dat de komende tientallenjaren ook nog het geval.

Afgesproken is dat we jaarlijks in maart en april met de commissie samenkomen om weer een stap verder te zetten in de optimalisatie van de urenverdeling.

Groeten,

Hans, Mark, Bart en Michiel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.