Fair Play (sportief spelen) activiteit met de E1 en E2

Zoals meerdere al vernomen hebben zijn Petra, Frank en ondergetekende een opleiding KT3 aan het doen. Wij horen veel leuke vernieuwende dingen, misschien dat sommige hier al iets van merken.

Voor deze opleiding moet ook een activiteit met de eigen groep gedaan worden in het kader van Fair Play. De kinderen van de E1 en E2 heb ik een onderzoek naar Fair Play binnen Valto laten doen, deze kinderen hebben in oktober een spel met elkaar gedaan om een idee te krijgen wat sportief en onsportief sporten is.

De volgende fase was:  Hoe sportief speelt Valto 1, wat stralen zij uit en hoe kijken kinderen naar het 1e team van Valto?

Op dinsdag 13 januari 2016 zijn we met de kinderen samen gaan zitten om over het onderwerp sportief spelen te praten en kijken wat zij sportief gedrag vinden en hoe zij hier in een training en wedstrijd mee omgaan. De volgende vragen hebben wij aan de kinderen gesteld:

  1. Weet iemand wat met Fair Play bedoeld wordt:  Het antwoord hierop is dat ze absoluut niet weten wat dat betekent.
  2. Fair play betekent eigenlijk eerlijk spelen, wat is hiervoor een ander woord? Dat weten ze wel dat is sportief zijn.
  3. Prima, noem eens voorbeelden van sportief spelen. Nou de vingers vlogen de lucht in: aardig doen, niet tackelen, niet duwen, goed samenspelen, een hand geven, niet protesteren en de tegenstander helpen.
  4. Noem eens voorbeelden van dat jullie zelf een keer niet eerlijk hebben gespeeld: geen hand gegeven na de wedstrijd, duwen en de tegenstander zo uitgeschakeld dat hij geblesseerd uit de wedstrijd moest (ging per ongeluk is mij verteld).
  5. Wat vinden jullie leuker: voor je eigen kansen gaan of samen spelen. Allemaal in koor: “samenspelen” (hoe kan het ook anders).
  6. Geven jullie wel eens complimenten aan elkaar? En weer volmondig een ja. Dus tja dan wil ik voorbeelden: als iemand gescoord heeft dan geven we een hi five.

Het grote onderzoek van de E1 en E2

Zaterdag 16 januari 2016:

eerst wordt er gezamenlijk een spandoek gemaakt. Bij aankomst in de sporthal zijn de spelers van Valto 1 erg vriendelijk tegen de kids. Eigenlijk kan het voor de kinderen dan al niet meer stuk, want hoe leuk is het als iemand van het 1e je gewoon aanspreekt. Voor de kinderen een hele goede positieve ervaring. Nadat de teams zijn opgesteld, de trommels geïnstalleerd zijn en ze de instructies krijgen om alleen een rondje te rennen als Valto scoort, gaan de kids ook letten op overtredingen.

Een groot verschil tussen de jongens en de meiden. De jongens zien totaal geen overtredingen en wordt er een keer geduwd kunnen ze dit prima waarderen, want tja er gebeurt iets, en zij zien hier totaal geen onsportief gedrag in.

De meiden zien af en toe een duw en het valt ze op als iemand praat naar de scheidsrechter toe. Hierna komen ze bij mij navragen, is dat erg als je praat. Tja je mag af en toe best wel aan de scheidsrechter om uitleg vragen maar daarna houdt het op en moet je het accepteren is mijn antwoord. Eén persoon merkt op dat een speler (niet de aanvoerder) de scheidsrechter bedankt na de wedstrijd (erg leuk om te merken dat dit dus best belangrijk kan zijn voor kinderen).

Na afloop vraag ik wat ze van de wedstrijd vonden.  Ze zijn moe van enthousiasme, van het actief beleven van de wedstrijd en zijn tot de conclusie gekomen dat er maar een paar keer geduwd werd (in totaal is daar 5x voor gefloten) en dat maar 3 personen gingen protesteren bij de scheidsrechter, maar dat dat snel over was en werd geaccepteerd.

De conclusie van de kinderen: Valto 1 is een heel sportieve ploeg, ze maken wel overtredingen maar zeuren weinig ze gaan snel weer door.

En dan natuurlijk de grote vraag welke speler vonden jullie het sportiefst? Dat was een heel moeilijke vraag maar na wat heen en weer overleg werd unaniem besloten: Frank en Judith zijn voor de kinderen de sportiefste spelers.

Hoe hebben jullie de spelers van het 1e ervaren? Aardig, fanatiek, goed samenspelen.

 

Groetjes,
Rianne Kok

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.