Kop is er af voor de Valto selectie

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na tien korfballoze weekenden zijn we weer begonnen. Vorig weekend was de eerste training dag voor de vernieuwde selectie. Ook de geheel nieuwe begeleidingsstaf was natuurlijk present en na het uitwisselen van de nodige vakantie verhalen werd het tijd voor de nodige sportieve inzet. Dit seizoen zijn er weer een aantal nieuwe gezichten binnen de spelersgroep te zien. Na Bart en Judith hebben dit seizoen ook Iris en Sanne de Raadt hun wit/ blauwe shirt verruild voor een oranje/zwart shirt. Kevin Barnhard, die twee seizoen terug nog de kleuren van KOAG verdedigde, heeft na een jaar trainer te zijn geweest van VALTO B1 besloten dat hij het zelf spelen toch miste. Naast deze drie nieuwelingen is ook Floris overgekomen uit de A1 en aan de selectie toegevoegd.

Met de drie kamp bij De Meervogels in Zoetermeer is het selecteren voor de nieuwe coach Marrien Ekelmans begonnen. Met Chris, die de reserves voor zijn rekening neemt, zal hij de komende wedstrijden de verschillende speler combinaties testen om uiteindelijk de spelers te kiezen die de eer van VALTO gaan verdedigen. Tijdens de wedstrijden bij De Meervogels bleven er twee spelers aan de kant door blessures. Ron vanwege zijn knie en Niels L heeft bij een botsing met de paal een scheurtje in zijn ellenboog opgelopen en is dus even uitgeschakeld. De overige acht heren zouden vandaag dus allemaal zo wie zo hun wedstrijden spelen. Bij de dames is was wel iedereen fit, zodat er wel met de dames gerouleerd kon worden. De eerste wedstrijden tegen de gast vereniging heb ik geskipt, want tja ook ik heb weleens belangrijker dingen te doen. Men wist mij te vertellen dat er door VALTO 2 wel goed spel op de mat gelegd werd, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. De Meervogels 1, wat overgangsklasse speelt, moest zijn meerdere erkennen in de Lierse formatie. Voor de wedstrijden tegen Sporting Trigon was ik wel naar Zoetermeer gereden, want van deze kampioen in de overgangsklasse wist VALTO 1 in maart nog te winnen met 23-15. Nieuwsgierig hoe VALTO het er deze keer af zou brengen tegen deze opponent.

VALTO 2 speelde tegen een gelijkwaardige tegenstander, want ook Sporting Trigon 2 komt uit in de reserve 1e klasse. Het begin was duidelijk voor de ploeg uit Leiden. Zij wisten VALTO liefst 17 minuten van scoren te houden. De Leidse ploeg scoorde ook niet echt makkelijk, maar hadden er toen toch al vijf doelpunten in liggen. Mariska opende de score voor VALTO uit een vrije bal, maar het verschil zou door Sporting Trigon weer snel terug gebracht worden op vijf. Ook toen Pieter de ruststand op het bord leek te schieten had de Leidse ploeg weer een antwoord, zodat er bij 2-7 gerust werd. Na de rust werden er wat verse dames ingebracht bij VALTO en ook bij de Leidse ploeg verschenen nieuwe gezichten binnen de lijnen. Het ontbrak bij VALTO helaas ook in deze wedstrijd aan scherpte in de afronding. Er werden volop kansen gecreëerd, maar de ballen wilde niet vallen. Pieter, Steven en Michiel wisten allen één keer de korf te vinden, maar dat was te weinig tegen de Leidse opponent. Hoewel ook zij maar vier maal tot scoren kwamen in de twintig minuten durende 2e helft. Deze pot eindigde dus met een 5-11 eindstand.

Toen was het de beurt aan, voor vandaag, VALTO 1. Bart, Frank, Lotte en Lisanne begonnen in de verdediging en de zusjes de Raadt stonden naast Laurens en Kevin in de aanval. Was trouwens wel even wennen voor mij om Iris en Sanne nu in het oranje te zien spelen. Ik heb hen tenslotte in al mijn jaren als teambegeleider bij ODO in de selectie meegemaakt. In tegenstelling tot de wedstrijd in maart wist de Leidse ploeg nu wel als eerste te scoren. Iris wist echter in dezelfde minuut de gelijkmaker binnen te schieten. Het verdediging vak had echter meer moeite met het vinden van de korf. Er werd wel goed verdedigd, maar als je zelf niet scoort doet de tegenstander het wel. Zo stond er vijf minuten later toch een 1-3 achterstand op het bord. Kevin zorgde weer voor de aansluiting, maar door een overtreding in de verdediging kreeg Sporting Trigon een strafworp die zij verzilverden. Beide ploegen bleken erg aan elkaar gewaagd, waardoor het verschil nooit groter was als twee doelpunten. In de slotfase van de 1e helft kwam VALTO weer langszij bij de 5-5 van Laurens. De laatste minuut liep al toen de bal weer in de VALTO aanval kwam en Bart met een afstandsschot de ruststand op 6-5 zette.

Deze voorsprong zou de Leidse ploeg, met wat verse heren binnen de lijnen, echter direct bij aanvang van de 2e helft egaliseren en ook gelijk een voorsprong pakken. Halverwege de 2e helft stond er een 6-9 tussenstand op het bord. VALTO had in deze helft weinig in te brengen en maar één keer te scoren. Verdedigend ging het wel wat beter dan in het eerste deel. Er kon echter niet voorkomen worden dat de kersverse hoofdklasser de wedstrijd met 7-11 in hun voordeel besliste. Met de inzet van de spelers zit het wel goed en verliezen van een hoofdklasser lijkt me geen schande. Voor komende donderdag zullen Marien en Chris vast weer het één en ander op papier zetten en zullen we zien wie waar speelt tijdens de Westland Derby’s. Ik hoop voor de spelers op wat meer publiek, want in Zoetermeer waren maar weinig Lierenaars te bekennen. De feestweek is nu echter voorbij dus kan het publiek zich weer concentreren op korfbal.