Speelronde 2 – De techniek staat voor niets

Afgelopen zaterdag begon met paniek. Waar vroeger alles op papier werd afgehandeld, gaat dat tegenwoordig allemaal via de KNKV-app. Opstellingen invoeren, wissels, uitslagen, scheidsrechters, etc Heel makkelijk, tot het moment dat er iets niet goed gaat. En dat was zaterdag het geval in de ochtend, waardoor even niemand meer iets kon. Gelukkig werd dit gedurende de speeldag weer hersteld, maar even beseffen we ons weer wat een gemak het is en hoe belangrijk betrouwbaarheid is. Gelukkig stonden alle uitslagen er dit weekend wel weer in.

Hoewel, gelukkig … een aantal wedstrijden die ik heb gevolgd als ouder, scheidsrechter of supporter waren niet echt gelukkig. Het leek voor een deel van de club wel een off-day. En die kunnen ertussen zitten. Belangrijk is om daarvan te leren, de trainingen goed te doen en de week erop er gewoon weer voor gaan!

Onderstaand een aantal berichten over een paar specifieke onderwerpen. Lees deze goed als het jou als speler, coach, trainer, lid of dat het jouw kind betreft. Wens ik jullie allemaal een hele fijne en sportieve week toe!

RTC-selecties
We hebben de uitnodiging van de korfbalbond betreffende de RTC-selecties gekregen, met daarin de vraag wie wij als club daarvoor zouden willen opgeven. Omdat het proces hieromtrent niet bij iedereen even duidelijk is, beschrijf ik hieronder wat het is en hoe wij hier als club instaan.

Wat is een RTC? Een regionaal talentencentrum (RTC) biedt talenten in de directe omgeving in de leeftijdscategorie U15, U17 en U19 een programma om zichzelf te ontwikkelen met als doel doorstroming naar een hoger niveau en eventueel nationale selecties.

De huidige RTC-teams zijn bezig met de voorbereidingen op de Talenten Challenge eind december in Rotterdam tijdens de Korfbal Challenge. Daarmee eindigt hun talentenjaar en gaat de korfbalbond vanaf januari nieuwe selecties formeren. Dit zal plaatsvinden middels een aantal selectieavonden. Vanuit deze selectieavonden worden per team twintig spelers/speelsters geselecteerd voor het jaarprogramma van het RTC.

De coördinatoren val Valto gaan eerst bij de trainers en coaches van de eerste teams langs om te vragen wie volgens hen in aanmerking zou komen voor een aanmelding. De korfbalbond vraagt ons hierbij om alleen (talentvolle) speelsters/spelers te selecteren die de motivatie, wil en het doorzettingsvermogen hebben en die een bovengemiddeld niveau laten zien. Dat kan dus niet zomaar iedereen zijn.

Vervolgens overleggen we dit binnen de TC en kijken we of dit overeenkomt met onze verwachting. Als we het over de finale lijst eens zijn, vragen we de spelers (en ouders/verzorgers) of zij hieraan mee willen doen. Je moet het namelijk willen en kunnen. Daarnaast wordt er een vergoeding gevraagd, wanneer een speler daadwerkelijk geselecteerd wordt voor een RTC-team, na de selectieavonden. Valto draagt hier ook een deel van bij.

Als speler en ouders/verzorgers het ook willen, dan geven wij hem of haar op. Zijn er spelers die niet door Valto worden opgegeven, maar zelf wel graag willen meedoen aan het RTC-selectieprogramma, dan is er de mogelijkheid om zichzelf daarvoor op te geven. Dat kan na 1 december. De link voor dit formulier kan via de coördinator worden opgevraagd.

Trainersbijeenkomst
Afgelopen maandag hebben we met de trainers en coaches een sessie gedaan met Marloes Mosterd. Zij is pedagoog, gedragsspecialist en kindercoach en weet dus van alles over kinderen en hun gedrag, ook tijdens het sporten. Ze heeft ons verteld hoe prikkels werken en vooral hoe je er mee om kunt gaan.

Maar ook hoe pesten werkt, wat eigenlijk fout is (of wat niet) en hoe je als trainer of coach dit kunt herkennen. Hoe je je bewust kunt worden van pestgedrag, waar dit vandaan kan komen en wat je eraan kunt doen.

Uiteindelijk willen we allemaal dat alle leden, jong en oud, kunnen korfballen in een veilige omgeving. Dat dit het vertrouwen en plezier vergroot en dat dit voor iedereen een plek maakt die over meer gaat dan alleen korfballen. En waar iedereen nog fijne herinneringen aan heeft.

De volgende bijeenkomst is op 8 januari, zorg dat ook deze in je agenda staat. Mocht het onverhoopt tóch voorkomen dat je niet aanwezig kunt zijn op een avond kun je je afmelden bij Bart van Leeuwen (06-34980328).

Zaalseizoen
Let allemaal even op de trainingstijden en locaties, soms zijn die anders dan op het veld. Het competitieprogramma is inmiddels in zijn geheel bekend en is hier te vinden. Ook de scheidsrechters zijn ingedeeld, dus kijk goed wanneer je moet fluiten en regel op tijd iemand anders als je niet kunt.

Let even op, het trainingsschema is voor sommigen teams iets aangepast. Een nieuw schema staat op de website.

Met vriendelijke groet,

Jan Jaap Elenbaas, trotse voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06- 2958 5387

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.