Speelronde 8 had van alles in zich

Eind oktober, zo laat eindigde de officiële eerste helft van de veldcompetitie nog nooit en officieus gaat hij nog even door, met deze week nog een aantal inhaalduels. Ik heb al meerdere keren horen zeggen dat het maar wat fijn is om ook een zaalcompetitie te hebben. Helemaal na een zaterdag als deze, met bijbehorend regenachtig weer.

Het was een zaterdag met vele gezichten. Regen en droge periodes wisselden elkaar af. Winst, verlies en gelijkspel lagen soms weer dicht bij elkaar. Mooie herfstafsluitingen voor Valto 1 en 2 die respectievelijk op plek 2 en 1 staan. Valto 3 die het lastig had en de eerste plaats wat ziet wegdrijven, net als Valto A1. Maar niets is zo veranderlijk als het veldseizoen, waar er na de zaalperiode nog vaak van alles mogelijk is. De avond valt in deze tijd van het jaar snel, dus was het tijd voor de dagschotel, gevolgd door een potje Nederland tegen België, het nodige duw- en trekwerk, gele en rode kaarten, een EK-titel voor Nederland en dat alles met een aantal Valto-sjaals op de tribune. Tenslotte werden de zangkwaliteiten op de proef gesteld op een avondje karaoke, wat een dag in het verenigingsleven weer helemaal compleet maakt. Korfbal is meer dan alleen korfbal.

Trainen de komende weken
Deze week is er in principe geen trainen, alle teams zijn vrij, als ook de trainers. Teams die nog een wedstrijd hebben, kunnen er voor kiezen nog wel even buiten te trainen. Daarna gaan we de zaal in, vanaf 8 november. Kijk goed waar en wanneer je traint. De oefenwedstrijden staan al op de website en het trainingsschema (ook voor de zaal), staat er ook.

LET OP! Voor wat betreft het trainen in de zaal wil ik nog extra benadrukken dat we weinig ruimte hebben en dus soms met veel in een hal staan. Ik reken hierbij op jullie begrip en medewerking. Probeer er onderling goed uit te komen. Daarnaast trainen sommige teams door ruimtegebrek maar driekwart uur. Ik wil de trainers vragen hier flexibel mee om te gaan door ervoor te zorgen dat alle spullen langs de kant klaar staan, zodat er direct gestart kan worden met trainen.

Juryleden gevraagd!
We spelen steeds hoger, ook in de jeugd en daarom wordt er in de zaal bij meer teams met schotklok gespeeld. Aankomend zaalseizoen gaan er vier teams met schotklok spelen: V1, V2, de A1 eb de B1. Bij elke thuiswedstrijd zijn er drie vrijwilligers nodig om de jurytafel te bemensen.

Er zijn drie functies:

  • Juryvoorzitter
  • Schotklok bediener
  • Tijdwaarneming

Om juryvoorzitter te zijn, moet je een papiertje hebben en dus een cursus volgen. Voor de andere twee is dat niet nodig. Om de schotklok te doen, is enige korfbalkennis of in ieder geval uitleg en oefening wel nodig. En de tijdwaarneming kan echt iedereen, dat is een simpel klusje.

Omdat we dit jaar vier teams hebben, hebben we aardig wat mensen nodig om dit allemaal te bemensen! Het is leuk dat we op een steeds hoger niveau gaan spelen, maar om dit te kunnen blijven doen, hebben we wel alle hulp nodig! En misschien is dit wel een leuk ‘klusje’ voor jou!

  • Het is heel flexibel: je kan zelf aangeven wanneer je wel/niet kan, je hoeft echt niet elke week (en hoe meer aanmeldingen, hoe minder je hoeft….)
  • Je kan het altijd proberen, er zijn ook nog oefenwedstrijden, mocht je het daarna toch niet willen, heb je het in ieder geval geprobeerd.

De cursus voor juryvoorzitter is dit jaar online: op 3 of 4 november. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de schotklok en tijdwaarneming uitgelegd, en je kan daarna altijd bepalen/kiezen welke functie je zou willen (kunnen?) doen. Mocht je nog meer info willen, neem dan even contact op met Petra Dijkstra (06-21409023).

Herhaling van berichten

Technisch plan
Toch ook maar even kort aandacht voor het technisch plan. Dat is een document dat de basis moet zijn voor het nieuw leven inblazen van ons TC-beleid, met daarbij aandacht voor het stuk jeugd, maar ook senioren en arbitrage. Jeugd is hierbij wel het startpunt, maar de andere onderdelen zullen daarbij snel volgen. Dit moet Valto helpen om een volgende stap te zetten op TC gebied. En dat is nodig, want we zien uitdagingen op verschillende gebieden. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn.

We hebben vorige week met een aantal trainers en André Kuipers van Korfbalstars de opzet doorgenomen en daar kwamen goede punten uit naar voren. Van hoe we eigenlijk tegen korfbal aankijken, het trainen en de wedstrijden. Hiermee gaan we aan de slag. We hebben ook gemerkt dat we gewoon moeten beginnen, zonder dat er een pamklaar plan ligt.

Op korte termijn zullen de andere trainers en coaches ook meer betrokken gaan worden. Uitnodigingen voor bijvoorbeeld trainersbijeenkomsten zullen jullie dus ook snel kunnen verwachten. Verslagjes daarvan zullen hier te lezen zijn.

KT3-cursus
Het heeft een aantal keren hier gestaan, de aankondiging dat de KT3-cursussen weer gaan starten. En de oproep aan onze trainers om die volgende stap te zetten. Als vereniging investeren we maar wat graag in het verder opleiden van onze trainers. We zijn dan ook erg blij dat Bart, Vera, Martijn en Thomas dit gaan doen en wensen ze, samen met hun begeleiders Johan, Petra en Frank, veel succes! Een bredere groep trainers met KT3 (KorfbalTrainer 3) vergroot niet alleen de gezamenlijke kennis en ervaring, maar stelt ons in staat om vervolgens weer meer trainers bij een KT2-cursus te begeleiden. Die cursussen starten ook weer op en zodra we daar aan toe zijn, volgt de oproep voor die groep.

Nieuwe leden
Nu het lastige coronajaar achter ons ligt en we tegelijkertijd nog altijd hopen dat dit een ‘normaal’ seizoen wordt, zien we ook dat nieuwe leden zich aanmelden in verschillende leeftijdsgroepen. Daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee en we hopen ook daar weer stappen te kunnen zetten. Het is geen geheim dat we in sommige leeftijdsgroepen een verschil hebben in aantallen jongens en meisjes, vandaar dat we ook blijven zoeken naar (bij de jeugd) voldoende jongens.  Er komt ook weer een stoere clinic aan, dus mocht je iemand weten die het wel leuk zou vinden om korfbal eens te proberen, of wil laten weten hoe gaaf onze sport eigenlijk is, vraag of hij een keer wil meetrainen of houd de website en Bijblijver in de gaten voor de aankondiging van de stoere clinic! Uiteraard zijn meisjes ook welkom, als ze een jongen meenemen.

Met vriendelijke groet,
Jan Jaap Elenbaas, voorzitter TC
vztc@ckv-valto.nl / 06- 2958 5387

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.