Tevreden gezichten bij VALTO na seizoenshervatting.

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de prima oefenwedstrijden van vorige week tegen overgangsklasser ZKV, waar twee attractieve wedstrijden op de mat gelegd werden, ging het vandaag weer om de punten. Punten die voor zowel VALTO 1 als 2 erg belangrijk zijn. Na het kampioenschap in de zaal is VALTO 2 het wel aan zijn stand verplicht om dit kunstje op het veld te herhalen. Eenvoudig zal dit allerminst worden, want daarvoor mag de ploeg nu geen punten meer morsen en zal er ruim van DES 3 gewonnen moeten worden. Voor de zaalcompetitie wisten de youngsters bijna alle wedstrijden vrij eenvoudig te winnen. Alleen de uitwedstrijd bij DES 3 was de ploeg niet op schot en werd een 17-14 nederlaag geïncasseerd. VALTO 2 is dit seizoen echter gestart met een missie en zal, net als in de zaal, er voor blijven gaan tot het laatste fluitsignaal geklonken heeft. In de zaal konden na de bloedstollende laatste wedstrijd de kurken van de fles. Laten we hopen dat we allemaal heel blijven en ook in juni weer de kurken van de flessen kunnen laten knallen.

Door huiselijke omstandigheden kwam ik wat vertraagd aan op het sportpark en kreeg nog net in mijn ooghoeken mee dat VALTO 2 de ruststand op 16-5 zette. Net als in de uitwedstrijd in september had Pernix 3 vandaag weer weinig in te brengen en was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld.

In de rust even overgestoken naar veld 2 om de slotfase van VALTO C1 mee te pikken. Zij hadden vandaag geen kind aan VEO C1 en wisten hun eerste wedstrijd met een ruime 16-6 overwinning af te sluiten. Benieuwd of zij deze vorm vast kunnen houden tegen de andere tegenstanders Albatros en Vitesse C1.

Terug naar veld 1 waar de tweede helft staat te beginnen. Pernix was niet van plan om zich net als in september naar de slachtbank te laten leiden en wist direct na de thee de korf te vinden. VALTO 2 was echter ook nog scherp en beantwoordde deze treffer met drie doelpunten van Lisanne en Mandy. De gasten wisten een strafworp te fiksen, zodat zij nog een beetje in het spoor konden blijven. Toch wist VALTO even later via Lisanne en Ruben de voorsprong uit te breiden naar 21-7. Of het door de grote voorsprong kwam weet ik niet maar er brak bij VALTO nu een fase aan waarin er slordig met de kansen werd omgesprongen. Ruim tien minuten duurde het voordat Hugo zijn ploeg weer op de rails kreeg. In de tussentijd had Pernix de achterstand gehalveerd en leek het er even op dat zij voor een verrassing gingen zorgen. VALTO pakte gelukkig de draad weer op en begon met de doelpunten van Thijs, Ron en Nikki weer met het uitbouwen van de voorsprong. Ruben en Rick zorgden weer voor een voorsprong van elf bij 26-15 met nog vijf minuten te gaan. VALTO was weer lekker op stoom, dus ging het thuispubliek er van uit dat de dertig wel weer aangetikt kon worden. De teller bleef na de strafworp van Pieter en het korte kansje wat Rick erin tikte staan op 29. Pernix kwam niet verder dan 16 treffers, dus was het voor hen iets minder erg dan in september.

Na deze opwarmer was het de beurt aan het vlaggenschip om het op te nemen tegen KVS/Maritiem 1, ook wel de super vissen genoemd. Zij hebben, in tegenstelling tot VALTO een prima zaalseizoen gedraaid. Met maar één puntje verschil hebben zij het kampioenschap aan hun neus voorbij zien gaan in de overgangsklasse C. VALTO was dus gewaarschuwd om scherp aan de wedstrijd starten. Onder leiding van scheidsrechter van Alphen met assistentie van de heer Kolmus pakte VALTO direct de spreekwoordelijke koe bij de horens. Binnen twee minuten hadden Iris en Bart ons op een 2-0 voorsprong gezet. Het andere vak wist helaas minder gemakkelijk de korf te vinden en kon KVS de achterstand vier minuten later weer gelijk trekken. Weer waren het Iris en Bart die binnen enkele minuten weer voor de voorsprong zorgden en had KVS niet direct zijn antwoord klaar. Naomi zorgde voor het eerste gaatje van drie en hield ons vlaggenschip het initiatief. Halverwege de eerste helft stond er na de treffers van Zané en Frank zomaar een 7-2 voorsprong op het bord en nam KVS de eerste time out. De puntjes werden duidelijk op de “i” gezet, want binnen twee minuten was de voorsprong geslonken tot 7-4. Niet veel later kregen de gasten door twee erg gemakkelijk gegeven strafworpen weer aansluiting bij 7-6. Frank voorkwam dat KVS langszij kon komen door van dichtbij raak te schieten. KVS bleef nu echter aangehaakt en zorgde in de volgende aanval weer voor de aansluiting. Het bleef tot de thee billen knijpen voor het VALTO publiek. Beide ploegen zouden om en om scoren, zodat door de treffers van Frank en Zané de ruststand op 11-9 uit kwam.

Een prima pot voor ons vlaggenschip tot nu toe, maar zonde dat de voorsprong van vijf intussen geslonken was naar twee. Zoals verwacht kwamen de gasten scherp uit de kleedkamer en wisten in hun eerste aanval weer de aansluitingstreffer te scoren. Ook VALTO had blijkbaar een prima thee pauze achter de rug, want zij namen met de treffers van Frank, Naomi en Kevin weer een voorsprong van vier bij 14-10. Groter zouden de gasten het echter niet meer laten worden. Maaike was de laatste VALTO dame die op het score formulier kwam te staan door er 15-11 van te maken. Er moest echter nog twintig minuten gespeeld worden, dus “even uitspelen” was er nog niet bij. De gasten gingen met wat tactische wissels aan een slotoffensief beginnen en hadden vijf minuten later toch weer de aansluiting bij 15-14. Bart zorgde weer even voor wat lucht, maar al snel wisten de gasten weer de aansluiting te maken. Deze keer was het gelijk er op en erover voor de supervissen en kwamen zij voor het eerst op voorsprong. Frank wist deze achterstand met een toegekende strafworp op Maaike weer recht te zetten. De gasten kwamen nu echter in een flow en namen wederom een voorsprong. Met nog tien minuten op de klok was daar het eerste gaatje voor de gasten, maar dit werd binnen een minuut weer gedicht door Iris en Frank. Nog negen minuten te gaan dus, waarin nu beide ploegen nog voor de winst zouden gaan. VALTO kwam dankzij Naomi weer op voorsprong, maar de doelpunten werden schaars in de slotfase door het strakke verdedigen van beide ploegen. De gelijkmaker viel weer binnen, maar de dames van VALTO zouden hun ploeg vandaag in de wedstrijd houden. Zo ook nu weer met de doorloop van Iris, die ons weer op voorsprong zette. Ook nu werd even later weer de gelijkmaker binnen geschoten en zou er een bloedstollende laatste minuut aanbreken. Met Ron op de plaats van Laurens wilde Marrien proberen om in de laatste minuut de volle buit uit het vuur te slepen. Deze werd echter niet slim uitgespeeld, waardoor KVS ook nog een aanval te spelen kreeg.

Het Lierse publiek had het intussen niet meer en vreesden het ergste, maar het eerste schot werd afgevangen door Bart en was het gevaar geweken. De bal kwam helaas niet meer in het aanvalvak, omdat de gasten met hand en tand voorkwamen dat de bal het vak uit kwam. Na het eindsignaal van scheidsrechter van Alphen kon iedereen opgelucht adem halen. Uiteindelijk mogen we tevreden zijn met de puntendeling door de 21-21 eindstand. Er is in ieder geval wel gebleken dat VALTO dit niveau aankan, maar de tegenstander vandaag helaas terug in de wedstrijd laat komen. Dit is natuurlijk ook de kwaliteit van de Scheveningers die zich niet zomaar gewonnen geven. Met de twee spitsen Youri Nadorp en Pieter Redelijkheid binnen de ploeg beschikken zij over scherpschutters die je niet in een flow moet laten komen. Dit lukte bij vlagen, maar helaas waren er ook fasen dat de ene na de andere bal door hen werd binnen geschoten. Hoewel we er niet echt veel mee opschieten, zijn de andere uitslagen in de poule gelukkig wel een beetje als verwacht. CKV Nieuwerkerk pakt met een ruime overwinning op Sporting Trigon de koppositie samen met SKF, wat in Harderwijk gelijk speelde tegen Unitas/Perspectief. KV Swift ging versterkt met de van KZ terug gekeerde Naomi Zuidweg op bezoek bij Fiks in Oegstgeest. Dit schijnt een nogal pittige wedstrijd geweest te zijn, waarin de Zeeuwse formatie uiteindelijk aan het langste eind heeft getrokken en afstand neemt van de onderste plaatsen. Fiks is ook de volgende tegenstander voor ons vlaggenschip, waar we in september onze tweede overwinning op behaalden. Laten we 14 april dus in grote getalen ons vlaggenschip gaan aanmoedigen in Oegstgeest, zodat ook nu de punten gepakt gaan worden.

Volgende week zijn er geen wedstrijden in verband met de ontknoping van de korfballeague in de Ziggo dome. Hier zullen weer veel VALTO’ers naar toe gaan om dit spektakel bij te wonen.

We zien elkaar hopelijk in Oegstgeest, Arno van Leeuwen.