VALTO 1 & 2 pakken de volle buit

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Onder zomerse omstandigheden werden dit weekend de 3e returnwedstrijden gespeeld in de veldcompetitie. De drang om met dit mooie weer buiten te zijn maakte dat ik besloot wat eerder naar sportpark “de Zweth” te vertrekken. In de rust van VALTO A1 aangekomen zag ik op het scorebord dat zij deze keer weinig in te brengen hadden tegen HKV/Eibernest A1. Kon onze A1 het deze ploeg in september nog moeilijk maken, vandaag stond er na een helft spelen al een duidelijke 5-17 achterstand op het bord. Op veld 2 waren de jonge helden van de C1 bezig aan hun wedstrijd tegen Albatros C1. VALTO C1 heeft na het zaal NK-C de smaak te pakken en heeft nu de pijlen gericht op het veld NK-C. Van het zaal NK-C wisten we dat Albatros C1 een gelijkwaardige tegenstander is. Zonder de geblesseerde Romeo maar met Thomas wist VALTO C1 steeds aan de goede kant van de score te blijven, maar wist niet los te komen van de ploeg uit Zwijndrecht. Steeds viel weer de gelijkmaker door de korf en werd er weer naarstig gezocht naar de voorsprong. Toen Koert in de slotfase ons bij 8-7 weer op voorsprong zette leek het er even op dat de wedstrijd binnen was. Helaas duurde de wedstrijd vandaag net te lang voor de volle buit en werden de punten met een 8-8 eindstand gedeeld. Albatros C1 blijft dus nog de koploper in deze poule, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld als VALTO.

Terug op veld 1 werd intussen het tweede deel van de A1 afgewerkt, maar spannend werd het niet meer. Door de 17-28 nederlaag bevindt onze A1 zich nu onder de rode streep en zullen we in de resterende vier wedstrijden moeten proberen nog wat positieve uitslagen neer te zetten. Te beginnen volgende week tegen de Meervogels A1 in Zoetermeer.

Hierna begonnen de wedstrijden waar het terras intussen aardig voor was vol gestroomd. VALTO 2 kreeg DES 3 op bezoek, waar in september in een fysiek duel het onderspit tegen werd gedolven. De spelers lieten zich hierdoor toen te veel intimideren, wat ons spel niet ten goede kwam. Dit moest vandaag dus beter, wilde we de strijd om het kampioenschap levend houden. Gezien het resultaat in september moest er vandaag met minimaal vier verschil gewonnen worden om het onderling resultaat in ons voordeel te laten komen. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Straathof duurde het wel even voor de openingstreffer door Floris werd gescoord. Bij wedstrijden als deze zie je dan vaak dat ook gelijk de tegenstander de korf weet te vinden en dit was vandaag helaas niet anders. In het eerste half uur waren de doelpunten erg schaars, want na 25 minuten spelen stond er pas een 3-3 tussenstand op het bord. Het was wel steeds VALTO wat een kleine voorsprong nam, maar tot 4-4 had DES daar steeds een antwoord op. Toen nam Ron de ploeg bij de hand en wist met twee doelpunten op rij het eerste gaatje te slaan. Ook in het ander vak werden de aanvallen nu beter neergezet en moest de tegenstander tot tweemaal toe aan de noodrem trekken. Hier kon Pieter van profiteren door beide buitenkansjes te verzilveren. DES ging de verdedigende druk nu opvoeren, maar deed dit in de ogen van de heer Straathof op de verkeerde manier. Ron mocht vanaf de strafworpstip de ruststand op 9-4 zetten.

Een mooie voorsprong om aan het tweede bedrijf te beginnen. Nu was het zaak voor VALTO om het koppie erbij te houden en deze voorsprong de volgende 35 minuten te verdedigen. DES kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist in de eerste aanval direct te scoren. Pieter herstelde het verschil weer, maar toch wist DES bij 11-9 weer dichtbij te komen. VALTO hield deze keer het hoofd koel en ging gewoon door waar we mee bezig waren. DES moest wederom een aanval van VALTO met een overtreding afwenden, waarna Ron voor de 12-9 zorgde. Floris stond een prima wedstrijdje te spelen, maar moest tien minuten na de thee met kramp het veld verlaten. Thijs vulde zijn plaats in en deed dit als junior zeer verdienstelijk tegen de routiniers van DES. Ron bracht het verschil weer terug op de veilige en gunstige marge van vier, waarna Pieter er nog een schepje bovenop deed en voor de 14-9 tekende. Dit verschil hield VALTO de resterende vijftien minuten vast door lange en zorgvuldig opgezette aanvallen te spelen. Ron, Ruben en Thijs dienden de DES doelpunten van repliek, waardoor het verschil steeds vijf bleef. De eindstand werd door DES op het bord geschoten, waarna de wedstrijd gespeeld was en de prima leidende heer Straathof een einde aan de wedstrijd maakte. De 17-13 overwinning is precies voldoende voor VALTO om nu koploper te worden. Nu wordt het zaak om het hoofd koel te houden en er elke volgende wedstrijd weer te staan. De heen wedstrijden van de rest van de tegenstanders zijn dan wel gewonnen, maar dat ging lang niet altijd zo gemakkelijk als de uitslagen doen vermoeden. Uw steun is dan ook in de resterende vier wedstrijden nog hard nodig.

Het volgende klapstuk op veld 1 was de degradatie kraker van ons vlaggenschip tegen de rode lantaarndrager Sporting Trigon 1. In september had VALTO de punten in Leiden moeten laten, nadat zij zich tot tweemaal toe van een vijf punten achterstand hadden terug geknokt in de wedstrijd. Even leek het er toen op dat VALTO de wedstrijd in het laatste kwart naar zich toe kon trekken, maar Trigon wist met een slotoffensief het tij in hun voordeel te keren. Hierna heeft Sporting Trigon geen wedstrijden meer weten te winnen en staan dus stijf onderaan op drie punten achterstand van VALTO. Vandaag dus een mooie gelegenheid voor revanche en afstand te nemen van de laatste plaats. Met een beetje geluk zou er bij winst zelfs een plaatsje gestegen kunnen worden, maar dat hing af van het resultaat van de wedstrijd tussen KVS en Unitas. Onder leiding van het arbitrale duo Ringma en de Vree ging de wedstrijd uit de startblokken. Al snel had Zané voor VALTO de score geopend, maar de voorsprong was nog in dezelfde minuut weer weggepoetst. De volgende voorsprong werd door Judith op het scorebord gezet, maar ook deze werd even later beantwoord. Toch zou VALTO na tien minuten het eerste gaatje weten te slaan door twee doelpunten van Frank. Helaas was VALTO verdedigend nog niet goed bij de les, want binnen enkele minuten was de stand weer gelijk. De ploegen waren in deze fase erg aan elkaar gewaagd, waardoor de doelpunten schaars bleven. Na de 6-5 van Naomi besloot Marrien de eerste time out te nemen om zijn ploeg nog wat bagage mee te geven. Dit bleek zijn vruchten af te werpen, want direct na de time out maakte Laurens het verschil weer twee. Met nog vijf minuten op de klok wist Frank het eerste gaatje van drie te maken, maar dit werd niet vast gehouden tot de thee. Met om en om scoren kwam de ruststand op 9-7 te staan.

In de kleedkamer werden de puntjes op de “i” gezet en was er nog een lange weg te gaan. Marrien had zijn ploeg duidelijk de juiste tips van de hand gedaan, want het begin van het tweede bedrijf was duidelijk voor de thuisploeg. Met Maaike op de plaats van Iris ging de jacht op doelpunten verder. Er ging een slot op de VALTO korf en we zouden de voorsprong in de eerste twintig minuten na de thee langzaam maar zeker uitbouwen naar 14-7. Ron was binnen de lijnen gekomen voor Kevin en pakte ook gelijk zijn doelpuntjes mee. Pas in de vijfentwintigste minuut wisten de gasten, na de nodige wissels en een time out, de korf weer eens te raken, wat hen een cynisch applausje van de “Lierse trots” opleverden. Marrien besloot weer een time out te nemen om zijn ploeg, misschien overbodig, scherp te houden en hoe zij de laatste vijf minuten uit moesten spelen. VALTO zette zorgvuldig de aanvallen op en wist veel rebound te pakken, waardoor er lange aanvallen gespeeld konden worden. Ron wist het verschil uit te bouwen naar 16-8, waarna de wedstrijd wel gespeeld was. Met het wel heel slechte afrondingspercentage van Sporting Trigon kon deze voorsprong niet meer ingelopen worden in de resterende drie minuten. Frank zou op bijzondere wijze de laatste VALTO treffer scoren. Hij kreeg bij zijn doorbraak de bal pas weer in handen toen hij de korf al voorbij was, dus dan de bal maar achterover gegooid en deze viel keurig door de korf. VALTO was de overwinning al aan het vieren toen de gasten in de laatste minuut de eindstand op 17-9 zette. Een prima prestatie van ons vlaggenschip en laat nu die wedstrijd in Scheveningen ook nog in ons voordeel zijn afgelopen, waardoor VALTO nu weer boven de rode streep in de competitie staat. Een mooi resultaat in het eerste zomerse weekend van het jaar. Het vlaggenschip is volgende week vrij en zal op 5 mei in Veenendaal hun volgende wedstrijd spelen tegen SKF. De thuiswedstrijd werd door hen gewonnen met 24-27, maar zij beleven een wisselvallig seizoen. Hun koppositie zijn ze vandaag na het verlies op Swift kwijt geraakt aan Fiks, wat verrassend bij CKV Nieuwerkerk op bezoek wist te winnen. Zo kruipt de hele competitie weer in elkaar en zou het mij niets verbazen als ons vlaggenschip zomaar nog ergens punten pakt. Nog vier krakers te gaan, waarvan helaas nog maar één aan de Veilingweg. We zullen dus met z’n allen op pad moeten om ons vlaggenschip te steunen in de strijd om lijfsbehoud in de overgangsklasse. Voor vandaag weer bedankt voor uw support en tot de volgende wedstrijd.