Valto 1 & 2 pakken vier punten!

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na twee wedstrijden in het nieuwe veldseizoen begint de ziekenboeg al weer aardig vol te lopen. Waren we de voorbereidingen zonder kleerscheuren doorgekomen, vallen de blessures nu bij bosjes. Mees is gelukkig weer terug van zijn (letterlijke) misstap bij KVS, maar Pieter, die ook in de eerste wedstrijd uit viel, zullen we voorlopig nog niet binnen de lijnen zien. Verder zagen we vorige week Naomi uitvallen in de wedstrijd tegen SKF en was Mandy ook niet fit genoeg om een hele te spelen. Daar is afgelopen week Vera ook nog eens bij gekomen, nadat zij tijdens de training door haar enkel is gegaan. Er moest vandaag dus weer flink geschoven worden met spelers. Voor Valto 2 is het zaak om alle wedstrijden voor de winst te gaan, maar door de blessure van Naomi moest Sanne in het vlaggenschip spelen. Esmeé en Lisanne uit V4 werden opgetrommeld om de opengevallen plaatsen in te vullen. Ook de inzet van Michiel was deze week weer nodig op de plaats van Pieter, omdat Bart gespaard moest worden voor een mogelijke invalbeurt in V1. Valto 2 begon hun wedstrijd nadat de puzzel gelegd was tegen Velocitas 3 uit Leiderdorp, wat tot nu toe ook nog ongeslagen was, in een creatieve opstelling. Net als vorige week had het tweede het in de begin fase even moeilijk. Ron schoot wel als eerste raak, maar de vervolg treffer bleef uit. Negen minuten later wisten de gasten de gelijkmaker binnen te schieten en namen ook gelijk een kleine voorsprong. Ruben wist de achterstand in no time weg te werken en niet veel later schoot Lisanne, die er voor Mandy was ingekomen, Valto weer op voorsprong. De gasten zouden nog één keer gelijk maken, waarna Valto ging bouwen aan een voorsprong. Velocitas wist tot de rust de korf niet meer te vinden terwijl Valto verzuimde om een gat te slaan. Een gebrek aan scherpte in de afronding zorgde er voor dat we met slechts een kleine 6-3 voorsprong gingen rusten.

Het eerste doelpunten na de thee waren voor de gasten, waarmee zij weer aansluiting kregen bij 6-5. Tot 9-7 bleef Velocitas nog in het spoor van Valto, maar toen begon Valto toch afstand te nemen van hun tegenstander. Lisanne O zorgde voor het eerste gaatje van vier bij 12-8 toen we een kwartier onderweg waren in het 2e bedrijf. Het waren halverwege de tweede helft Ruben en Ron die met vier treffers op rij de wedstrijd definitief naar Lierse kant trokken. Het verschil was intussen opgelopen tot 16-9, wat voor de gasten niet meer goed te maken was in de laatste zeven minuten. Na Thijs, die al in de 20e minuut werd ingebracht, maakte ook Rick uit de A1 zijn opwachting bij de senioren en mocht helpen de overwinning naar veilige haven te brengen. Beide ploegen zouden in de slotfase nog tweemaal scoren, waarmee de eindstand op 19-11 kwam te staan. Met deze overwinning is Valto 2 voorlopig koploper, maar de nummers 2 DES 3 en Excelsior 3 zijn ook nog ongeslagen met beiden een wedstrijd minder gespeeld. Volgende week dus de eerste vier punten wedstrijd voor ons tweede, die al om 10:15 uur mogen aantreden in Delft om DES 3 het vuur aan de schenen te leggen. Een beetje een onmogelijk tijdstip, maar ik hoop dat toch de nodige supporters de route van Valto 2 zullen volgen.

Ook binnen het keurkorps van Marrien vandaag dus een verplichte bankzitter. Naomi liep met krukken richting dug out en blijkt dus een serieuze enkelblessure te hebben. Sanne was, net als vorige week, haar vervanger, maar nu zonder een wedstrijd in de benen. Na de min of meer ingecalculeerde nederlaag tegen kampioenskandidaat SKF wilde Marrien vandaag voor de punten gaan tegen Fiks uit Oegstgeest. Zij hadden de eerste twee wedstrijden gewonnen tegen Swift en KVS en kwamen dus vol vertrouwen richting De Lier. Wilde Valto zich een dienst bewijzen dan moest er vandaag gewonnen worden, om niet te veel achterop te raken. Frank begon als vertrouwd met Mees, Sanne en Zané in de aanval, maar wist niet tot scoren te komen. Fiks begon sterk aan de wedstrijd, waardoor Valto na zes minuten al tegen een 0-3 achterstand aan keek. Nadat dit gat gedicht was door Laurens, Frank en Mees, was het Laurens die Valto voor het eerst op voorsprong zette bij 4-3. Na om en om scoren was het toch Fiks dat halverwege de eerste helft weer een voorsprong nam. Ook deze 5-7 achterstand werd weer weggepoetst toen Judith acht minuten voor het einde van de eerste helft de 8-8 maakte. Vijf minuten voor rust kwam Valto via Laurens weer op voorsprong, maar wederom bleek Fiks over een antwoord te beschikken. In de volgende aanval ging het mis voor Sanne. Zij ging door haar enkel en kon niet meer verder spelen. Maaike was al de dug out uitgestuurd en kon dus na een korte warming up het veld in. Helaas kon Valto het in de slotfase tot de rust niet dicht houden en wisten de gasten een psychologische tik uit te delen door met een 10-11 voorsprong de kleedkamer op te zoeken.

Het jonge Valto is echter volwassen genoeg om zich hier niet door van de wijs te laten brengen. Met een mooie onderschepping werd de eerste aanval van de gasten onderbroken en wist Maaike Valto weer op gelijke hoogte te zetten. De ploegen deden aan het begin van het tweede deel niet voor elkaar onder, waardoor er met om en om scoren na vijf minuten een 12-13 tussenstand op het bord stond. Bart was al in de eerste helft begonnen met warmlopen, maar mocht toen weer gaan zitten. Na de rust bleef hij weer lopen en vond Marrien dit het juiste moment om hem te brengen voor Mees naast Frank. Dit resulteerde in een lange aanval, waarin Fiks aan de noodrem moest trekken en Frank ons met een strafworp weer op gelijke hoogte bracht. Er was goed gehoor gegeven aan de oproep om ons vlaggenschip aan te moedigen. De Lierse trots liet zich in deze fase van de wedstrijd goed horen en wist het dipje van Valto in de kiem te smoren. De 13-13 bleek het vertrekpunt naar de overwinning, want Valto zou in de rest van de wedstrijd niet meer op achterstand komen. Bij de vakwisseling nam Mees zijn plaats naast Frank weer in en ging Bart na de 14-13 van Zané naar het andere vak op de plaats van Kevin. Nog één keer zou Fiks langszij komen, maar toen werd door Valto onder luide aanmoedigingen van de Lierse trots het verschil gemaakt. In een zestal minuten wisten Frank, Maaike, Judith en Bart het verschil naar 18-14 te tillen en leek de wedstrijd gespeeld. Fiks is echter een ploeg die zich niet snel gewonnen geeft en wisten toch na de time out weer wat terug te doen. Gelukkig waren daar Frank en Zané die voor een 20-15 tussenstand zorgden met nog een kleine tien minuten op de klok. Dit mocht Valto niet meer uit handen geven en om de spelers scherp te houden ging het publiek nog eens extra achter de ploeg staan. Met veel inzet werden er lange aanvallen neergezet en werd er op de bal gejaagd als deze door Fiks werd uitgewerkt. Toch kan Valto niet voorkomen dat de gasten konden profiteren van misverstandjes in de verdediging. Met drie treffers op rij was het met nog drie minuten op de klok bij 20-18 ineens weer een wedstrijd. Gelukkig gooide Laurens met minder dan twee minuten op de klok de wedstrijd in het slot door er 21-18 van te maken. Hiermee was het verzet bij de gasten wel gebroken en kon Valto de overwinning binnen hengelen. Vandaag is maar weer eens gebleken dat wij als negende man het verschil kunnen maken op momenten dat het even niet lekker loopt binnen de lijnen. Gezien de andere uitslagen in de poule is deze overwinning nog lekkerder, omdat ook Sporting Trigon en Unitas/Perspectief hun eerste punten pakten. Het wordt volgende week dus weer een belangrijke wedstrijd voor ons vlaggenschip als zij de degens kruist met Sporting Trigon in Leiden. Om 15:30 uur zal aan de Zoeterwoudse singel de wedstrijd starten, waar, door het vroege tijdstip van hun wedstrijd, heel V2 op de bank kan zitten. Het zou mooi zijn als ook op de tribune het nodige Lierse publiek aanwezig is om ons vlaggenschip te steunen in deze vier punten wedstrijd.