VALTO 1 zegeviert en VALTO 2 voelt zich bestolen

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de vierde overwinning in de strijd om de Zuid Holland beker stond er vandaag weer een competitiewedstrijd voor alle teams op het programma. De spits werd weer door VALTO 3 afgebeten tegen de nog ongeslagen koploper Fortis 2. De wedstrijd in Middelburg werd met ruime cijfers verloren, dus was ons derde er op gebrand om het nu anders te laten aflopen. Deze wedstrijd werd vooral door beide ploegen verdedigend de zaak goed dicht gehouden. Toen de wedstrijd 40 minuten oud was stond er pas een schamele 7-9 tussenstand op het bord. Voor VALTO brak er toen helaas weer een doelpuntloze periode aan, waarin Fortis weg kon lopen naar 7-13. Er werd voor de laatste tien minuten nog wel een tandje bij geschakeld, maar helaas begonnen bij Fortis ineens de ballen uit alle hoeken door de korf te vallen. Hierdoor werd de wedstrijd uiteindelijk afgefloten bij 11-17, wat toch wel een wat geflatteerd beeld geeft van de veldverhouding vanmiddag.

Hierna was het de beurt aan VALTO 2 wat zich voor aanvang op een mooie derde plaats terug vond in de competitie. Er zou vandaag dus bij winst een gaatje geslagen kunnen worden en de aansluiting met de top gehouden worden. In Rhoon liep VALTO de hele wedstrijd achter de feiten aan, dus dat moest vandaag beter. Ook deze week was Twan weer opgetrommeld om het 2e compleet te maken. Niels L. is nog steeds geblesseerd en Bart startte vandaag weer in de basis bij het vlaggenschip. Al snel na het eerste fluitsignaal had Ron de openingstreffer door de korf liggen. De volgende treffer liet echter te lang op zich wachten, waardoor er vijf minuten later weer gelijk gemaakt werd. Tot 3-3 zouden de ploegen niet voor elkaar onder doen, maar toen wist VALTO met een tussensprintje de stand naar 6-3 te schieten. Het lukte echter niet om de gasten definitief af te schudden. Het verschil zou tussen de twee en drie treffers blijven tot de ruststand 9-7 werd bereikt.

Na de rust wist VALTO lang dit verschil op het scorebord te houden met als grootste marge 15-11 in de twaalfde minuut na de hervatting. Toen brak er ook bij VALTO 2 een te lange periode aan waarin de korf niet werd gevonden. In deze elf minuten wist RWA het gat te dichten en was de wedstrijd bij 15-15 weer helemaal open. VALTO 2 toonde hun veerkracht en Pieter en Laurens brachten het verschil weer op twee. De gasten roken echter bloed en putte energie uit de geboden kans. Twan zorgde ervoor dat VALTO met de 18-15 voorsprong aan de laatste vijf minuten kon beginnen. Als supporter denk je dan dit moeten we rustig uitspelen, maar daar dachten de spelers blijkbaar anders over. De jacht op doelpunten ging door de thuisploeg onverminderd door, waarbij niet altijd de juiste kansen werden genomen. Hierdoor speelden we de gasten in de kaart en kregen zij onnodig veel kansen om te scoren. Met vooral veel fysieke inzet wisten de gasten bij 18-18 weer langszij te komen. Gelukkig was Twan vlak voor het einde weer scherp en zette VALTO weer op voorsprong. De wedstrijd duurde echter te lang voor onze reserves, want het lukte hen niet om de overwinning thuis te brengen. In de wel erg lange laatste minuut wist RWA toch nog de wedstrijd in hun voordeel te beslissen en lieten VALTO 2 bedrogen achter. Een zeker lijkende overwinning liep als los zand door de vingers, waarmee ons tweede nu van plaats geruild heeft met RWA in de poule.

Ons vlaggenschip was dus gewaarschuwd voor zij aan hun wedstrijd begonnen. Zij mochten geen moment verslappen, want dat zou ongenadig door de gasten worden afgestraft. In november namen we na de 18-23 overwinning de punten mee naar De Lier, maar eenvoudig ging het ook toen niet. Onder het toeziend oog van de WOS camera aan de ene kant en de camera voor de live stream aan de andere kant kon de wedstrijd beginnen. Ook vanmiddag waren de gasten uit Rhoon zeer gedreven en werden er pittige duels uitgevochten. Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte, waardoor Manon pas in de derde minuut de score opende. Bij de volgende RWA aanval had Bart de bal afgevangen, maar deze werd door zijn tegenstander hard uit zijn handen geslagen. Deze bal stuiterde echter terug in zijn gezicht, waardoor de RWA heer zich aan een flinke bloedneus moest laten helpen. Na de spelhervatting wisten de gasten direct de gelijkmaker te scoren. De 1-1 bleef tot de elfde minuut staan, waarin beide ploegen geen kans zagen om de bal door de korf te schieten. Het was uiteindelijk Naomi die haar tegenstander te slim af was en haar doorloop netjes afmaakte. Dit bleek echter ook gelijk het sein voor de gasten om te scoren, waardoor de voorsprong weer was weggepoetst. VALTO leek nu een goede fase te krijgen, want Rob had er in een oogwenk ook alweer eentje inliggen en was de voorsprong weer een feit. Een aantal minuten later zou VALTO door doelpunten van Thom, Frank en Bart uitlopen naar 6-2. Dit verschil werd langzaam uitgebouwd naar 11 – 4 met nog zeven minuten tot de thee. De ballen wilde echter tot de rust niet meer vallen voor VALTO, terwijl gasten juist de achterstand terug brachten tot de 11-7 ruststand.

De wedstrijd was nog lang niet gespeeld, dus was het zaak voor de thuisploeg scherp aan het tweede deel te beginnen. Dit leek ook te gebeuren toen Ellen voor ons als eerste de korf vond na de thee. Toen bleef het weer een aantal minuten stil qua scoren. De gasten hadden besloten er, vooral fysiek, een schepje bovenop te doen. Dit resulteerde in chaotische toestanden onder en rond de korf, waardoor de leidsman niet altijd de juiste beslissingen leek te nemen. Het resultaat was dat door tweemaal een vrije bal en een strafworp de gasten weer terug in de wedstijd wisten te komen. Bart wist het verschil weer op twee te zetten bij 13-11, maar in deze fase leek VALTO weinig goed te kunnen doen in de ogen van de leidsman. Dankzij twee makkelijk gegeven vrije ballen werd de stand weer gelijk getrokken en zou er nog een lang en spannend Westlands kwartiertje volgen. Het vlaggenschip toonde echter hun veerkracht en besloot na de 14-14 even later om het korfballend op te lossen. Rob en Frank wisten in drie minuten tijd weer een gat te slaan naar 18-14 en leek de wedstrijd ook nu weer gespeeld. Met de wedstrijd van twee in het achterhoofd bleven de spelers vechten als leeuwen voor elke bal, wat voor de scheidsrechter weer een aanleiding was om RWA te trakteren op een strafworp.

Er waren nog zes minuten te gaan met deze 18-15 tussenstand toen Marco besloot Lisanne in te brengen voor Manon. Zij gaf even later ook gelijk haar visitekaartje af door de wedstrijd in het slot te gooien. VALTO was echter nog niet klaar met hun slotoffensief en denderde nog even door. Met de doelpunten van Frank en Bart werd de eindstand 21-15 op het scorebord geschoten, waarmee twee zwaarbevochten punten in De Lier bleven. Heel belangrijke punten als we naar de andere uitslagen kijken. In deze poule is er elke week wel een verrassende uitslag. Zo wint DES vandaag in Den Haag van Achilles en weet ook Futura weer eens te winnen van RODA. Bij Merwede lijkt de bal ook rond te zijn, want zij verloren voor de tweede maal op rij. Het zou dus zomaar kunnen dat VALTO volgende week na het bezoek aan Merwede in sporthal “de Stoep” in Sliedrecht weer twee punten mag bij schrijven. De thuiswedstrijd was tenslotte kort na de bekerwedstrijd tegen Vriendenschaar die op donderdagavond werd afgewerkt. Deze keer gaat er gewoon getraind worden dus kan de focus de hele week op deze tegenstander. Ik heb er vertrouwen in en hoop dat veel Liers publiek het vlaggenschip naar “de Stoep” zal na reizen om hen naar de overwinning te schreeuwen.