Valto 2 veilig na thriller tegen Vitesse 2

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de prima wedstrijden van vorige week in Hardinxveld-Giessendam, waar drie punten aan werden overgehouden, reisden de selectie deze week naar Barendrecht. Voor het vlaggenschip van het plaatselijke Vitesse was vorige week het doek gevallen, waardoor zij volgend seizoen een niveau lager zullen spelen. Voor de tweede teams stond er vandaag nog alles op het spel, want beide teams zijn nog niet veilig voor een volgend seizoen reserve 1e klasse. Voor de thuisploeg was de nood wel hoger dan voor Valto 2, want Valto had voldoende aan één punt terwijl de thuisploeg moest winnen voor de laatste strohalm. In december liep het bij de Lierse reserves nog niet lekker en werd er van dit Vitesse verloren, maar Valto 2 heeft nu een goede flow te pakken. Het was dan ook wel te verwachten dat het een spannende pot zou worden vanavond.

Even na zes uur floot scheidsrechter van Putten voor het startsein van deze, naar later zou blijken, zinderende wedstrijd. Niels heeft weer last van zijn armblessure, dus moest vandaag vanaf de bank de wedstrijd beleven. Op zijn plaats startte Thijs uit de A1, omdat Ron later in Valto 1 zou starten voor de nog geblesseerde Kevin. Na enkele minuten aftastend aanvallen door beide ploegen, was het Thijs die voor Valto de nul van het bord schoot. Beide ploegen gaven elkaar weinig ruimte door de gelijke belangen. De Valto verdediging bezweek dan ook na zes minuten, maar Lisanne wist Valto in dezelfde minuut weer op voorsprong te zetten. Weer bleef een vervolg treffer uit, waardoor Vitesse weer gelijk kon maken. Zij trokken ook direct het initiatief naar zich toe en wisten een klein gaatje te slaan naar 4-2. Ook nu was er weer een Valto dame trefzeker en kregen we via het doelpunt van Sharon weer de aansluiting. Weer volgden er een aantal minuten zonder doelpunten en was het wederom de thuisploeg die als eerste doel trof. Valto kreeg nu echter weer wat meer grip op de aanvallen van Vitesse, waardoor Valto vijf minuten later door de twee afgeronde strafworpen van Thijs weer op gelijke hoogte kwam bij 5-5. In de laatste tien minuten tot de rust zouden de ploegen om en om scoren, waardoor Vitesse met een minimale voorsprong van 7-6 de kleedkamer opzocht.

In het tweede deel zou het moeten gebeuren voor Valto, maar dan was het wel zaak om de aansluiting te houden. De eerste aanval na de mandarijnen ging in rook op, waarna de thuisploeg de marge dankbaar vergrootte naar twee verschil. Lisanne nam haar ploeg bij de hand en zorgde er voor dat Valto dankzij haar twee treffers weer op gelijke hoogte kwam bij 8-8. Michiel zorgde er even later voor dat Valto sinds de 1-2 weer eens op voorsprong kwam, maar die was nu nog van korte duur. Binnen dezelfde minuut viel de gelijkmaker alweer, maar Valto had de thuisploeg nu onder controle. Met vier doelpunten op rij van Pieter en Thijs was het eerste gaatje van vier een feit en leek Valto de wedstrijd naar zich toe te trekken. Er werden helaas een paar foutje gemaakt in de verdediging, waardoor dit verschil halverwege de 2e helft weer gehalveerd was bij de 12-14 tussenstand. Het zou een zinderend laatste kwartiertje worden, waarin de gastheren bij 14-14 weer langszij kwamen. Valto wist echter het initiatief te houden en wist na de 15-15 via een tussensprintje van Pieter en Maaike weer uit te lopen naar 15-17. Met minder dan vier minuten op de klok leek het muntje de kant van Valto op te vallen. De thuisploeg ging echter nog in een alles of niets poging op jacht naar doelpunten en wisten het gat weer te dichten vlak voor de laatste minuut zou gaan lopen. In de wetenschap dat Valto voldoende had aan één punt werd er bij deze stand rustig naar de juiste kans gezocht om eventueel de volle buit te pakken. Pieter wist dit verlossende doelpunt te maken, maar ook de thuisploeg kreeg nog een aanval te spelen. De Valto verdediging wist het deze laatste aanval goed dicht te houden en de haastige schoten van Vitesse raakten allen geen doel. Groot was de opluchting bij het meegereisde Valto publiek toen scheidsrechter van Putten een eind maakte aan deze thriller en de buit binnen was. Valto 2 speelt ook volgend seizoen op hetzelfde niveau na deze overwinning. Voor Vitesse 2 zijn de druiven wel zuur, want door de winst van Vriendenschaar 2 op IJsselvogels 2 degraderen zij samen met hun vlaggenschip naar de 2e klasse.

De wedstrijd van beide vlaggenschepen ging na de overwinning van Valto vorige week nergens meer om. Voor Vitesse was vorige week definitief het doek gevallen en Valto wist zich veilig te spelen door te winnen van Vriendenschaar. Het was dus te verwachten dat er een mooie wedstrijd gespeeld zou gaan worden met twee ploegen die vrij uit konden korfballen. Vitesse wilde natuurlijk in deze laatste thuiswedstrijd schitteren voor eigen publiek, maar Valto zou heen cadeautjes weggeven vanavond. Met Ron weer op de plaats van Kevin naast Frank in de eerste aanval ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter Bond. Ron tekende al in de eerste Valto aanval voor de 0-1. Dit zou ook de enige keer zijn dat Valto vanavond op voorsprong zou staan. Vitesse speelde vanavond de sterren van de hemel en vooral op de broertjes van Helden stond vanavond geen maat. Na de gelijkmaker wist Vitesse gelijk een gaatje te slaan naar 5-1, voordat Iris haar eerste van vijf doelpunten maakte. Met de vrije bal van Frank even later bleef Valto nog in het spoor, maar toen zou Vitesse met vier treffer op rij weg lopen naar 10-3 en werd wel duidelijk dat Valto een lastige avond zou krijgen. Er werden genoeg kansen gecreëerd, maar de afronding liet duidelijk te wensen over. Valto wist weer wat terug te komen door de doelpunten van Naomi en Bart, maar Vitesse had weer een antwoord klaar. Toch wisten Frank en Ron het verschil vlak voor rust terug te brengen op vier en leek het weer een wedstrijd te worden. Vitesse zorgde er met twee treffers voor dat zij toch met een verschil van 13-7 de kleedkamer opzochten.

Na deze eerste helft, waarin Valto het toch vooral aan zichzelf te wijten had dat deze achterstand op het scorebord stond, zou er in het tweede deel wel wat moeten gebeuren. De gebroeders van Helden zorgden er echter voor dat het verschil eerst verder opliep naar 15-7, voordat Laurens en Bart voor Valto weer de korf vonden. Valto pakte de draad nu wel op en wist de tweede helft wel gelijke tred met de thuisploeg te krijgen, maar de inhaalslag werd niet gemaakt. Thijs en Maaike werden weer binnen de lijnen gebracht in de hoop dat zij nog wat potten konden breken. Zij hebben zeker hun steentje bijgedragen aan de score, maar Vitesse was vanavond ontketend en schoot loepzuiver. Bij de 19-14 van Thijs en even later de 23-18 van Maaike leek Valto onderweg om het gat te dichten, maar dan wist de thuisploeg ook weer de korf te vinden. Valto bleek vanavond niet bij machte om Vitesse te temmen en werd uiteindelijk met de grootste nederlaag dit zaalseizoen naar huis gestuurd. Scheidsrechter Bond floot voor het eind van de wedstrijd nadat Judith de eindstand op 27-20 had gezet. Hoewel het voor het Valto publiek een héél andere wedstrijd werd dan gehoopt, was het toch wel genieten van een attractieve wedstrijd met Vitesse als terechte winnaar. Helaas voor hen komt de vorm te laat en zullen zij volgend jaar in de tweede klasse uitkomen. Met het getoonde spel van vanavond verwacht ik dat het verblijf in deze klasse voor hen niet voor lang zal zijn. Voor de trouwe Valto supporters volgen nu weer twee korfbal vrije weekenden van de selectie teams. Voor de rest van de vereniging staan wel wedstrijden gepland. Op 11 maart spelen Valto 1&2 hun laatste zaalwedstrijden in onze “eigen” Vreeloo hal in De Lier. Het is even afwachten wie de inhaalwedstrijd tussen Sparta en DES gaat winnen op 4 maart. Mocht Sparta deze wedstrijd naar zich toe trekken, dan heeft Valto 1 nog een sportieve verplichting te doen in de poule. IJsselvogels 1, de tegenstander die dag, staat nu op de 7e plaats met twee punten achterstand op DES. Mocht dit na 4 maart nog zo zijn, dan zal er zeker met een schuin oog vanuit Delft naar onze wedstrijd gekeken worden. Om het zaalseizoen op feestelijke wijze af te sluiten ga ik er van uit dat het vlaggenschip zo wie zo voor de winst zal gaan en er een mooie wedstrijd van maakt.

Geniet dus even van je vrije weekenden, met of zonder feestneus, en we zien u graag op 11 maart weer langs de lijn.