VALTO flikt het weer bij de Haagse korfbaldagen

Sponsor: Martin Stolze B.V.

De voorbereidingen op het zaalseizoen verlopen dit jaar weer prima. Net als vorig jaar wist het keurcorps van Marrien weer alle poulewedstijden te winnen en mocht donderdagavond aantreden in de halve finale. Ook deze wedstrijd wist VALTO naar zich toe te trekken door het altijd lastige Excelsior te verslaan.

Hiermee was ons vlaggenschip verzekerd van een plaats in de finale van de Haagse Korfbaldagen. Met Futura en Phoenix in de andere halve finale was het zo maar mogelijk dat er een herhaling van de finale van vorig seizoen zou staan. Phoenix stak hier echter een stokje voor door met duidelijke cijfers deze wedstrijd te winnen. Phoenix is voor VALTO een onbekende ploeg, maar datzelfde gold voor de Zoetermeerse ploeg. Donderdagavond hoorde ik Zoetermeerse spelers aan elkaar vragen wie die ploeg in het oranje was, dus….

Wel had Phoenix in alle wedstrijden met ruime cijfers weten te winnen, waar VALTO het vooral tegen Velocitas lastig had. Laat deze ploeg in de veldcompetitie nou net in dezelfde poule uitkomen en Velocitas daar Phoenix aan de zege kar hing. Als we dit als ijkpunt nemen moest het dus mogelijk zijn om de titel in de Haagse Korfbaldagen te prolongeren. Na het voorstellen van de spelers ging de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Fuchs van start.

De openingsfase was duidelijk voor VALTO, wat na zeven minuten al een 5-0 voorsprong had genomen. Het eerste Zoetermeers doelpunt werd gescoord uit een strafworp, nadat VALTO blijkbaar met een overtreding een doelpoging had gestopt. Na de 5-2 van Phoenix wist VALTO weer een 5-0 serie neer te zetten en uit te lopen naar 10-2, waarvan de 8-2 wel een erg mooi afgeronde doorloop was van Frank. Na de 10-2 van Iris volgden de doelpunten in een razend tempo na elkaar. Met om en om scoren stond er een minuut later in eens 12-5 op het bord. Met nog tien minuten te gaan nam Marrien zijn tweede time-out om de spelers weer op scherp te zetten, want het liep allemaal niet zo soepel meer met de passes. Na het hervatten van de wedstrijd wist Laurens weer van afstand te scoren en leek VALTO met een ruime voorsprong richting kleedkamer te kunnen gaan. Met nog vijf minuten te gaan zat de speeltijd van Naomi er weer op en werd het voor haar tijd om de enkel weer te koelen. Met Maaike op haar plaats werd de rush naar de rust ingezet. VALTO raakte de grip op de Zoetermeerse aanvallen een beetje kwijt, waardoor zij nog voor de rust de achterstand wisten terug te brengen op 13-10.

Marrien zal niet tevreden geweest zijn met deze fase in de wedstrijd en had blijkbaar veel te vertellen in de kleedkamer. In de rust had Bart zich klaar gemaakt om bij aanvang van de tweede helft de plaats van Kevin in te nemen. Judith zou voor VALTO binnen enkele seconden het verschil weer op vier zetten, maar Phoenix hield nu beter de aansluiting. Tot tien minuten na rust zou het verschil steeds tussen de twee en vier schommelen. Judith had ons met twee treffer van 16-14 naar 18-14 geschoten toen Ron in de volgende aanval kwam voor Mees. Hoewel het deze keer niet Ron was die de doelpunten voor zijn rekening nam, wist VALTO toch weer uit te lopen naar een 22-14 voorsprong. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld, want er stonden nog tien minuten op de klok. Phoenix bracht nieuwe schutters binnen de lijnen en de fysiek sterke heren verdedigden hun paalpositie met hand en tand. De wedstrijd werd er niet mooier op, maar gelukkig wist VALTO de slot fase nu beter het hoofd koel te houden. Door om en om scoren werd de 24-17 tussenstand bereikt door de gescoorde vrije bal van Frank.

Niet veel later veerde het in grote getalen aanwezige Lierse publiek verschrikt op toen Frank zich verstapte en naar zijn enkel greep. Ron zou de laatste zeven minuten van de wedstrijd naast Mees volmaken. Phoenix zette een slotoffensief in waarbij vooral de heren niets ontziend te werk gingen. VALTO wilde vooral niet nog meer schade op lopen, want na het uitvallen van Zané donderdag en Frank die nu uitgevallen was, kunnen we geen blessures meer gebruiken voor de competitie begint. Met vier doelpunten op rij wist Phoenix de achterstand terug te brengen naar 24-21, maar toen had VALTO weer een goede aanval en gooide Lisanne de wedstrijd in het slot met de 25e Lierse treffer. De slotfase werd steeds rommeliger en beide ploegen leden onnodig balverlies. De overwinning was wel binnen, want de laatste seconden tikte weg toen Phoenix voor het laatste keer de bal in de aanval kreeg. Met veel geluk wist een heer de bal blind achterover te gooien en de eindstand op het bord te zetten.

VALTO wist met deze 25-22 overwinning voor de 2e keer op rij bij de Haagse korfbaldagen in de categorie Senioren 1-2-3 de hoofdprijs binnen te halen. Een dik verdiende overwinning wat weer veel vertrouwen geeft voor de competitie. Voordat deze van start gaat hebben we echter eerst nog een beker wedstrijd te spelen voor de ZuidHolland Korfbalbeker. Maandagavond spelen VALTO D1 en 1 in Vlaardingen tegen Twist D1 en 1. Ook hierbij hopen we weer veel publiek te mogen verwelkomen om de ploegen naar de overwinning te schreeuwen. Vandaag was het weer mooi om te zien dat de ploeg zo’n grote supporter schare weet te animeren en andersom krijgt de ploeg vleugels bij zoveel support.

Dit hopen we in de competitie nog veel te mogen meemaken. Te beginnen maandagavond in de Westwijk hal in Vlaardingen. Hier zal om 19:00 uur VALTO D1 aantreden en aansluitend zullen de vlaggenschepen van beide verenigingen de degens kruisen.

Tot maandagavond allemaal, Arno van Leeuwen.

Foto’s: Mieke van Leeuwen
Live stream: Valto Stream Team