VALTO na 4e overwinning weer finalist HKD

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Dinsdagavond heeft VALTO laten zien over een brede selectie te beschikken. De derde poulewedstrijd tegen KZ Danaïde werd door VALTO 2 afgewerkt om het vlaggenschip te ontzien, maar vooral om zelf ook een oefenwedstrijd tegen een 1e klasser te spelen. Omdat beide ploegen in de 1e klasse uitkomen werd er met schotklok gespeeld. Zelf kon ik niet aanwezig zijn bij deze pot, maar heb van meerdere mensen vernomen dat VALTO een prima wedstrijd op de vloer heeft gelegd. Toch bleef het tot het eind spannend, maar werd er een prima 17 – 21 overwinning gehaald. De spelers van 1 werkte een rustige training af in voorbereiding op de halve finale in de HKV hal tegen het altijd lastige Excelsior. Ook vanavond werd de halve finale met schotklok gespeeld, wat dus tweemaal 25 minuten zuivere speeltijd betekende. Met een door Lierse vrijwilligers bemande jury tafel ging de wedstrijd van start. Excelsior mocht als thuisspelende ploeg de bal uitnemen. Beide ploegen gaven verdedigend veel druk, waardoor het even duurde voor het eerste doelpunt viel. Het was Excelsior die de score opende na bijna twee minuten spelen. Frank zou voor VALTO even later ook de 0 van het scorebord schieten. Aan het eind van de wedstrijd zou blijken dat de 1-0 de enige keer zou zijn dat Excelsior op voorsprong stond. Na acht minuten had VALTO het eerste gaatje geslagen naar 1-4 door treffers van Judith, Laurens en Frank. Excelsior is in het verleden altijd een lastige tegenstander gebleken voor VALTO en dat bleek vanavond weer niet anders. Er werd een inhaalslag gemaakt naar 4-5 in de elfde minuut en leek VALTO te wankelen. De verdediging stond echter als een huis vanavond, waardoor Frank toch vier minuten later het verschil weer terug op twee kon brengen. Door om en om te scoren bleef het enorm spannend tot de rust en bleef Excelsior aan een kort elastiek hangen. Dankzij Mees en Bart werd het 5-7 en 6-8 twee minuten voor de rust. Excelsior zette alles op alles om nog voor de rust weer de aansluiting te krijgen. Het was echter Mees die er voor zorgde dat VALTO met een 6-9 voorsprong de kleedkamer opzocht.

Vanavond kwam VALTO dan toch weer iets minder scherp uit de kleedkamer, waardoor Excelsior in de gelegenheid werd gesteld om de opgelopen schade te herstellen. Bij 8-9 was daar weer de aansluiting, waarmee het voor VALTO weer even tijd werd om de juiste kansen te pakken. Bart en Mees herstelde de voorsprong weer naar 8-11. Het lukte echter niet om het verschil te vergroten naar vier, want door een foutje in de verdediging mocht Excelsior vanaf 2,5 m het verschil verkleinen naar 9-11. VALTO bleef echter ook mee scoren, zodat het verschil steeds weer terug op drie werd gezet. Nog één keer zou Excelsior de aansluiting krijgen. Na de buzzer beater van Mees wist Excelsior weer eens twee doelpunten achter elkaar te scoren, waardoor het halverwege de tweede helft 12-13 stond. Met nog negen minuten op de klok begon het aanwezige VALTO publiek zich weer te roeren en ging als één man achter het team staan. Vijf minuten later bleek dit ook weer niet voor niets, want door de twee treffers van Bart en het doelpunt van Judith was het 13-16. Frank kreeg de kans om de eerste vier punten voorsprong te maken, maar hij had een zeldzame off day vanaf de strafworpstip en miste dit buitenkansje. Er waren nog minder dan vijf minuten te gaan, dus bracht Excelsior de nodige verse spelers binnen de lijnen en schakelde een tandje bij zoals we van hen gewend zijn. Het prima leidende arbitrale duo doorzag de acties van de Delftse ploeg en wist het allemaal op waarde te schatten. Toch wist Excelsior twee minuten voor tijd weer de aansluiting te krijgen bij 15-16 en werd het tijd dat de Lierse aanhang zich weer liet horen. De laatste twee minuten zuivere speeltijd leken een eeuwigheid te duren, maar gelukkig wist Mees weer snel de korf te vinden. Toch was het nog ander halve minuut bloedstollend met Excelsior wat nu echt alles uit de kast trok, maar zonder resultaat bleef. VALTO ging goed om met de enorme druk die de Delftse ploeg op onze aanval zette. Na een “rustig” uitgespeelde aanval wist Bart de eindstand 15-18 op het score bord te zetten van onder de korf. Er was nog bijna een minuut te gaan, maar VALTO was vandaag ijzersterk in de verdediging en wist de bal weer te onderscheppen. De laatste aanval was voor VALTO, wat de resterende tijd vol speelde en na deze overwinning voor de tweede keer op rij als finalist mag aantreden in de Haagse Korfbaldagen. Weer een prachtige teamprestatie van ons vlaggenschip, wat helaas wel Zané al in de eerste helft zag uitvallen met een enkel blessure. Maaike speelde de wedstrijd op haar plaats weer niet onverdienstelijk uit. Ook was er in de tweede helft nog een schrikmomentje toen Iris ter aarde stortte, maar zij kon gelukkig verder.

Het wordt dus weer een druk dagje zaterdag met All Day VALTO voor alle leden en supporters. Nu maar hopen dat er een supportersschare bij de finale wedstrijd van het vlaggenschip aanwezig kan zijn om het te steunen tegen ex-overgangsklasser Phoenix, wat vanavond de andere halve finale wist te winnen van FUTURA. Ook deze wedstrijd is in de HKV hal en zal om 17:50 uur starten.