VALTO is in beweging… kunnen we dat en willen we dat?

VALTO is een dynamische club. Velen van ons houden van onze club en steken er veel energie in. Of het nu gaat om het halen en brengen van de jongste kangoeroes en pupillen, het bezoeken van wedstrijden, het doen van vrijwilligerswerk, achter de bar of elders of mee helpen aan onderhoud, wedstrijdzaken, bestuur, schoonmaken, het maakt niet uit. En waarom doen we dat eigenlijk? Waarom besteden we zoveel tijd en energie aan een vereniging. Waarschijnlijk gelden voor velen van ons dezelfde redenen: Sport is gezond, VALTO is een leuke club, het is een deel van ons leven geworden, wij (of onze kinderen) hebben het er fijn. Het voegt iets toe in je leven.

VALTO is in beweging. Met het focusprogramma proberen we extra aanwas bij vooral de jongste leden te krijgen. Bij onze hoogste jeugd en senioren proberen we wat professioneler te worden. Dat zie je terug in de trainers en hun trainingen, in de gevraagde inspanning van de betreffende spelers en in het beleid wat we vanuit de club daaromheen vormgeven. Sinds een jaar of 10 kennen we bij VALTO al het begrip teambegeleider (de rol van Patrick Boeters bij de selectie) en inmiddels hebben we ook medische ondersteuning  bij de selectie door ondersteuning van Willy van den Akker. Voor het komende jaar zien we verdere samenwerking met Adfysio voor onze selectie.

Dingen veranderen. En dat moet ook. Er is een flinke beweging binnen VALTO die geniet van het stukje hogerop dat we ingezet hebben. En je ziet dat ook terug binnen de rest van VALTO en ver daarbuiten als we een kampioenschap kunnen vieren. En het is overigens niet alleen de senioren. Het jeugdbeleid dat een jaar of 10-12 geleden is ingezet zorgt ervoor dat we met alle jeugdploegen inmiddels hoog niveau spelen. Onze B1 gaat volgend jaar zelfs hoofdklasse spelen!

Andere dingen veranderen niet. De gezelligheid binnen VALTO. De eensgezindheid bij onze leden.  Bij VALTO kan iedereen met iedereen kan praten. Binnen de club is er geen afgezonderde groep ‘topsporters’. En dat willen we ook niet. De unieke cultuur, de gezelligheid, de reden dat we het er fijn hebben, dat willen we behouden!

Kan dat eigenlijk? Kan je aan de ene kant een bepaalde beweging inzetten en aan de andere kant je cultuur willen behouden? Daarover heb ik afgelopen weken gesproken met verschillende mensen. En zelfs met een heel seniorenteam. Mensen zijn toch wat ongerust. Kan dat wel? Willen we dat wel? We moeten toch wel VALTO blijven! Kost ons dat geen leden?

En de weg is niet altijd makkelijk. Soms zetten we een bepaalde richting in en komen we er na een jaar achter dat het maar deels gelukt is. Dat is dan jammer. Bijvoorbeeld het beter betrekken van VALTO 3 bij de selectie is maar deels gelukt. Dat is jammer voor ons als beleidsmakers, maar zeker ook voor mensen die daar direct bij betrokken zijn. Zij zijn wellicht teleurgesteld door wat we niet of wat juist wel bereikt hebben. Veel met elkaar praten hierover kan verduidelijking geven.

Mijn conclusie is dat VALTO in staat is om een gezellige club te blijven terwijl we tegelijk voor een stukje van onze club wat meer prestatiegericht worden. Mijn conclusie is ook dat veel mensen hier emotie bij hebben, ze houden immers van VALTO. Daarom moeten we hier veel over spreken. Meer dan we tot nu toe doen. Gelukkig waren er vorige week veel mensen op de ledenvergadering. We moeten zorgen dat we elkaar blijven begrijpen en wellicht hier en daar kunnen bijsturen als dat nodig is. We willen inmiddels allemaal dat VALTO ‘de leukste sportvereniging van het Westland’ is. Toch?

Met vriendelijke groet, Bart van Muyen

Bestuurslid VALTO.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.