VALTO krijgt het niet cadeau van DES

Sponsor: Martin Stolze B.V..

Nadat de Lierse selectie vorige week maar een half feestje kon vieren in de bus naar huis vanuit het verre Middelburg, was het deze week zaak om scherp aan de wedstrijden te beginnen. Het is namelijk erg dringen in de middenmoot van de 1e klasse E dit jaar. Na de overwinningen van vanavond stijgen VALTO 1&2 beiden een plaatsje in de lijst, maar het vlaggenschip zal nog flink aan de bak moeten met DES en Sparta met maar twee punten minder. Vooral de tegenstander van volgende week zal punten afhandig gemaakt moeten worden, want zij hebben ook nog eens twee wedstrijden minder gespeeld.

De wedstrijd in de Hoornbloem was voor VALTO 2 destijds een makkie. De reserves van DES werden toen met 13-21 aan de kant gezet. Dit ging vanavond een stuk minder makkelijk. DES had voor de zekerheid ook wat oud 1e spelers terug gehaald in een poging om DES 2 aan de broodnodige punten te helpen. Als rode lantaarndrager zouden zij bij winst weer aansluiting krijgen. Aan VALTO 2 dus de taak om vanaf het begin het initiatief te pakken en zich niet te laten op jagen. Er werden pittige duels uitgevochten, maar VALTO wist toch na een 6-4 tussenstand vlak voor rust uit te lopen naar 8-5 met nog minder dan drie minuten op de klok. De gasten wisten helaas het gat in de resterende tijd tot de rust weer de aansluiting te krijgen en werden de kleedkamers opgezocht bij 8-7.

Chris moest zijn spelers dus wel flink op scherp zetten voor het begin van het tweede deel om te voorkomen dat DES op gelijke hoogte zou komen. Ik kan niet anders zeggen dat hij dit goed gedaan heeft. Er werd heel veel druk gegeven op de DES aanvallen, waardoor zij bijna een kwartier lang de korf niet wisten te vinden. Aan VALTO zijde waren de doelpunten ook schaars, maar we wisten wel weer een marge van drie op het bord te zetten met de 10-7 van Mandy. De gasten hadden echter bloed geroken en wisten nog niet van opgeven. Er werd nog meer vers bloed binnen de lijnen gebracht en wisten zij met twee doelpunten op rij weer de aansluiting te krijgen bij 10-9. Gelukkig wist ook Pieter de korf weer te vinden en zorgde weer voor wat lucht. Lang duurde dit echter niet voor de aansluiting weer daar was en gingen we weer een spannende slotfase tegemoet. Met nog een minuut of zeven te spelen kreeg VALTO een allang verdiende strafworp mee die door Ron koelbloedig werd afgemaakt. Het slotoffensief werd vakkundig afgeslagen door de VALTO verdediging. Zij wisten zonder overtredingen alle aanvallen af te slaan, waardoor het andere vak zeven minuten lang de tijd had om de overwinning binnen te hengelen. Met nog minder dan twee minuten op de klok gooide Lisanne de wedstrijd in het slot door er 13-10 van de maken en was de weerstand van DES gebroken. Als kers op de taart schoot Lisanne in de slotfase ook nog de 14-10 op het bord, waarna er door de scheidsrechter al snel een eind aan dit pittige duel gemaakt werd. Met deze overwinning stijgt VALTO twee een plaatsje in de competitie, maar zal zeker nog niet kunnen rusten om uit de gevaren zone te komen. Het zou dus mooi zijn als er volgende week in Nijkerk, net als in de thuiswedstrijd, gewonnen wordt van Sparta 2.

Het vlaggenschip had weer het goede voorbeeld gehad en aan hen nu de taak om scherp aan de wedstrijd te beginnen. Vorige week tegen Swift werd, achteraf gezien, in het begin van de wedstrijd niet scherp genoeg verdedigd, waardoor de thuisploeg een voorsprong kon nemen. VALTO 1 liep in Middelburg eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aan. Toch waren ze aan het eind weer heel dicht bij de gelijkmaker, maar het mocht niet zo zijn. Vandaag dus maar wel scherp beginnen in deze derby tegen DES 1, waar tegen we in de Hoornbloem toch wel een beetje onder ons kunnen speelden en tot een punten deling kwamen. Dit moest vandaag dus beter. Onder leiding van scheidsrechter van Onstwedder ging de wedstrijd van start. VALTO 1 was zich bewust van het feit dat DES vorige week verrassend had gewonnen van titelkandidaat Vriendenschaar. Niet dat zij door hoogstaand korfbal deze overwinning binnen haalden, maar daar kunnen ze ons in Hardinxveld vast over bij praten. Om een herhaling van de vorige wedstrijd te voorkomen ging VALTO in hoog tempo van start en had Naomi al snel de openingstreffer door de korf liggen. De vervolg treffer bleef echter uit. De verdediging stond als een huis en wist de bal toch vaak genoeg richting aanval te brengen, maar kon niet voorkomen dat na acht minuten de gelijkmaker door de korf viel. VALTO zou de volgende tien minuten de basis leggen voor de overwinning door bij DES weg te lopen naar een 9-1 tussenstand. De laatste tien minuten tot de rust zouden beide ploegen om en om scoren waardoor de ruststand op 12-5 uitkwam.

De laatste treffer voor de rust was voor DES, dus moest VALTO proberen de eerste Delftse aanval af te slaan en zelf een psychologische tik uit te delen door zelf als eerste te scoren na de rust. Dit lukte niet en dit gaf de Delftse ploeg een extra boost om er fysiek een schepje bovenop te doen en de grenzen van de scheidsrechter te gaan opzoeken. VALTO liet zich echter niet van de wijs brengen en bleef rustig naar de juiste kansen zoeken. De eerste vijf minuten bleef het verschil zeven, maar na de 15-8 van Bart wisten de gasten door vier doelpunten op rij terug te komen naar 15-12. Dit was allemaal in de eerste tien minuten na rust dus moest het keurkorps van Marrien er nog twintig minuten tegenaan om deze voorsprong te verdedigen. VALTO toonde veerkracht en bewaarde de rust om korfballend de juiste kansen te creëren. Judith en Naomi zorgden weer voor wat lucht door het verschil weer terug op vijf te brengen. Halverwege de tweede helft werd er dan eindelijk eens opgetreden tegen de vele overtredingen en mocht Judith gaan staan voor de vrije bal. Deze waren vandaag wel aan Judith besteed, want ze had een 100% scoren uit haar vrije ballen vandaag. Nog in dezelfde minuut werd het 19-13 door weer een vrije bal van Judith, maar was er nog steeds bijna een kwartier te gaan. DES ging dus in een alles of niets offensief het laatste kwartier helemaal los. De wedstrijd werd grimmiger en de leidsman kon het allemaal niet meer volgen, waardoor zijn beslissingen de gemoederen meer en meer bezig hielden. Marrien heb ik zelden zoveel langs de lijn zien lopen om zijn ploeg tot kalmte te manen en vooral te blijven korfballen en niet de confrontatie te zoeken. Tien minuten voor tijd wist DES terug te komen tot 19-16, maar vandaag maakten de VALTO dames het verschil. Iris zorgde weer voor de 20-16, waarna VALTO de laatste tien minuten hebben laten zien wel degelijk te kunnen verdedigen. Vijf minuten later was het verschil dan toch gehalveerd en werd er weer van vak gewisseld. Met nog een minuut of vier te gaan schoot Judith het verschil weer op drie vanuit haar vierde vrije bal. De slotfase van de wedstrijd zou de VALTO defensie sterk verdedigen en werden er lange aanvallen gespeeld, waar helaas niet meer in gescoord werd. De overwinning kwam echter niet meer in gevaar, want nadat DES de eindstand op het bord had geschoten bleek ook bij hen het kruit verschoten te zijn. Door deze overwinning krijgt VALTO weer een beetje aansluiting bij de kop, hoewel het verschil met de nummers zeven maar twee punten is. Deze plaats wordt gedeeld door drie ploegen, DES 1, Sparta 1 en IJsselvogels1. Van deze ploegen hebben DES en Sparta echter nog wedstrijden in te halen, dus is de wedstrijd van volgende week voor ons vlaggenschip ook gewoon een hele belangrijke waarin de punten gepakt moeten worden. Door de afstand zal het aantal Lierse supporters echter weer niet talrijk zijn, maar het zou mooi zijn als er toch wat aanhang achter hen aan reist om hen de steunen in de strijd.