VALTO met lege handen terug uit Delft

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de thuiswedstrijden van vorige week, waarin het vlaggenschip voor de derde keer gelijk speelde, bleef het nog lang onrustig in De Lier. Het VALTO schuurfeest was door de geweldige organisatie en talrijke vrijwilligers weer een overweldigend succes. Menig VALTO’er zal het zondag rustig aan gedaan hebben om er daarna in de trainingen weer tegen aan te gaan. Er stonden deze week weer belangrijke wedstrijden op het programma voor de teams. De A1 mocht het in de eigen Vreeloo hal opnemen tegen de mede koploper Tempo A1 en zag in de slotfase de ploeg uit Alphen een beslissend gaatje slaan, wat niet meer gedicht kon worden. VALTO 1 en 2 gingen op bezoek in Delft bij Excelsior. Een bekende tegenstander die we ook in de veldcompetitie tegen komen. In oktober had de VALTO selectie de volle buit meegenomen uit Delft, dus was Excelsior uit op revanche. Het belang van de wedstrijd was vandaag groot, want voor zowel VALTO 1 als 2 betekende het vandaag aan- of afhaken bij de kop van de competitie. Dit zelfde gold voor de thuisploegen, dus werd er wel verwacht dat het er heet aan toe zou gaan.

Als eerste betraden de reserve teams het veld en net als op het veld schoot de thuisploeg uit de startblokken met ook nu weer een kleine voorsprong voor Excelsior tot gevolg. VALTO moest net als op het veld in de achtervolging. Het liep nu echter anders als in oktober en de inhaal race duurde langer dan wenselijk. Halverwege de eerste helft stond er een 7-4 tussenstand op het bord, maar toen begon VALTO meer grip op de Delftse aanvallen te krijgen. Lotte zorgde voor de aansluiting bij 7-6, maar dit wist de thuisploeg weer te pareren. Zij konden echter niet voorkomen dat Lisanne met twee doelpunten op rij er voor zorgde dat de wedstrijd bij 8-8 weer helemaal open was. Er zouden nog tien lange minuten volgen tot de rust, waarin beide ploegen om en om scoorden. Zodoende werden de kleedkamers bij 10-10 opgezocht.

Na de thee viel er aan beide zijden een doelpuntloze periode die door de thuisploeg als eerste werd doorbroken. Bij VALTO was het Lisanne die onze doelpuntloze periode doorbrak, maar toen had Excelsior er inmiddels al drie inliggen. Lotte en Michiel zouden het gat dichten voor VALTO, maar hier kon maar kort van genoten worden. Na twee snelle doelpunten uit een vrije bal en een afstandsschot had Excelsior het verschil weer terug op twee. Maaike kwam binnen de lijnen op de plaats van Nikki in de hoop dat zij voor VALTO een lans kon breken. Het omgekeerde gebeurde echter. Met vier doelpunten op rij stond er ineens 19-13 op het bord en waren er nog maar zes minuten te spelen. VALTO wist, zoals altijd, niet van opgeven en in de volgende aanvallen wist Maaike met twee afstandsschoten het verschil terug te brengen naar 19-15. Twee minuten is alleen wel erg weinig om een gat van vier te dichten en dan neem je in de verdediging soms te veel risico’s. Een moment van weinig druk in de verdediging werd afgestraft door een Excelsior heer die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Pieter mocht nog wel een strafworp nemen en zorgde voor de zesde treffer na rust voor VALTO. De eindstand werd door de thuisploeg op het bord gezet door eveneens een strafworp te verzilveren. Bij de stand 21-16 floot scheidsrechter Hoogerdijk voor het einde en staat VALTO 2 met vier punten nu in de brede middenmoot van de competitie.

Het vlaggenschip was vandaag naar Delft vertrokken in de bedoeling een herhaling van de veldwedstrijd te spelen en nu eens na drie keer puntendeling de volle buit te pakken. Voor de competitie betekende het resultaat van vandaag aanhaken of afhaken, maar dit gold ook voor Excelsior wat voor aanvang van de wedstrijd evenveel punten had als VALTO. Met de wedstrijd op het veld in het achterhoofd wisten we dat het ook voor het eerste van VALTO niet makkelijk zou worden. Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van oud VALTO voorzitter Van Muijen ging de wedstrijd van start. Net als in de veldcompetitie schoot de thuisploeg in de beginfase met scherp. Binnen tien seconde was de nul van het bord en niet veel later stond het al 3-0, waarna Judith voor VALTO de nul van het bord schoot. Excelsior hield echter het initiatief wat na acht minuten een 6-2 tussenstand op het bord te zien gaf. Frank wist de achterstand met twee doelpunten te halveren, wat VALTO weer op de rail zette. Langzaam maar zeker wist VALTO de achterstand weg te werken. Judith zorgde weer voor aansluiting bij 8-7, waarna Bart ons weer langszij bracht bij 8-8 met nog tien minuten tot de thee. De ruststand 10-9 werd door Sanne ruim negen minuten voor rust op het scorebord geschoten.

De doelpuntloze periode voor de rust zorgde er voor dat er twee super gemotiveerde ploegen aan het tweede deel begonnen. VALTO wist de eerste aanval echter niet tot scoren te komen, wat bij Excelsior wel lukte en het verschil weer twee was. Frank nam nu zijn ploeg bij de hand en wist met twee afstandsschoten VALTO weer op gelijke hoogte te brengen. Even later was het Judith die VALTO voor het eerst vanavond op voorsprong zette. Het duurde echter niet lang voor Excelsior de gelijkmaker weer maakte. Even later was het 13-13, waarna VALTO de wedstrijd naar zich toe leek te trekken door doelpunten van Sanne en Bart die voor een 13-15 voorsprong zorgden. De euforie was echter maar voor korte duur. Doordat er even te weinig druk gegeven werd in de verdediging wist Excelsior met twee afstandsschoten de stand weer gelijk te trekken en was het halverwege de tweede helft 16-16. Het laatste kwart zou er weer één worden om van te smullen en waar de bloeddruk aardig op liep. Met om en om scoren tikte de tijd weg met dan Excelsior en dan VALTO weer op een kleine voorsprong. Na de 15-16 van Laurens en de 17-18 van Bart, zette Frank ons met nog vier minuten te gaan weer op voorsprong bij 18-19. Het wilde echter ook nu weer niet lukken om het verschil naar twee te tillen, wat Excelsior alleen maar meer moed gaf voor een slot offensief. Zij trokken dan ook alle registers nu open en de toch al niet zo scherpe leidsman raakte de controle nu wel een beetje kwijt. Excelsior wist zich toch weer terug te knokken en nam nu ook gelijk een kleine voorsprong. Bij VALTO wilde de gelijkmaker nu net niet vallen. Er waren zeker kansen, maar de schoten van Ron, in het veld gekomen voor Bart, ketsten af op de rand van de korf. Laurens stond wel zijn mannetje, maar afketsende ballen vallen ook vaak verkeerd en zo kon Excelsior met nog een minuut te gaan de wedstrijd gaan uitspelen. Terwijl de laatste minuut al liep werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid toen de 21-19 werd binnen geschoten. VALTO mocht nog een aanval opzetten, waarin Frank met zijn 8e treffer weer de aansluiting maakte. Er restte echter geen tijd meer voor een gelijkmaker, zodat de eerste nederlaag voor het vlaggenschip een feit is. Na drie maal gelijk spelen viel vandaag het muntje de verkeerde kant op en zakt VALTO van een gedeelde 2e naar de 6e plaats in de competitie met alleen Sparta en Vitesse nog onder zich. Het wordt dus zaak om de komende wedstrijden alles op alles te zetten en de broodnodige punten binnen te harken.

De tegenstander van volgende week in de Vreeloohal is er echter weer één van formaat. Vriendenschaar is vandaag in een onderlinge strijd met Swift ten onder gegaan voor de koppositie en zal er alles aan gaan doen om de aansluiting te houden. Eerst moet er echter nog een wedstrijd gespeeld worden voor de Zuid Holland cup. Dinsdagavond wordt deze gespeeld in Ridderkerk in de wel bekende Reyerparkhal van korfbalvereniging Ten Donck. Deze 3e klasser is daar de tegenstander van VALTO D1 en ons vlaggenschip. VALTO 1 zal echter scherp moeten zijn, want in bekerwedstrijden willen nogal eens verrassende uitslagen voorkomen door onderschatting van de tegenstander. Het VALTO selectie bedank iedereen weer voor uw onvoorwaardelijke steun in de wedstrijd van vandaag en hopen op uw aanwezigheid in Ridderkerk. De wedstrijd van de D1 begint om 19:00 uur waarna aansluitend de wedstrijd van de eerste teams zal volgen.

Tot dinsdagavond dus allemaal, Arno van Leeuwen.