Valto pakt in Middelburg klinkende overwinning op Swift

Na de thuisoverwinning van vorige week op KVS/Groeneveld keukens stond er deze week weer een kraker op het programma. In Middelburg wachtte de volgende tegenstander Swift, waar Valto vaak, vooral in de uitwedstrijden, moeilijke wedstrijden tegen speelt. Meer dan eens werd er verloren, maar de laatste wedstrijden op het veld werden winnend afgesloten. In de zaal is het al even geleden dat de ploegen elkaar troffen, want Swift promoveerden al voor het corona seizoen naar de zaal hoofdklasse en weten zich daar nog steeds te handhaven. Net als Valto had ook Swift hun thuiswedstrijd tegen KVS weten te winnen, maar dat is ook wel de enige wedstrijd waar zij punten gepakt hebben. De andere wedstrijden hebben zij steeds  met klein verschil verloren, waarbij alleen DeetosSnel met ruimer verschil wist te winnen. DeetosSnel is dan ook nog de enige ploeg in de poule die nog geen punten verspeelt heeft en door iedereen als de favoriet voor de titel wordt gezien en zich in deze rol ook zo profileren. Valto reisde alleen met de twaalf selectiespelers af naar Middelburg. In Middelburg sloten David en Sanne uit de A1 zich bij hen aan. Valto 2 moest immers zelf om 17:45 uur in de Haagse sportcampus spelen tegen Achilles 3. Zij zijn dit seizoen met een missie begonnen en kunnen hierbij geen spelers missen. Ook zij wisten in Den Haag een klinkende overwinning te pakken door met 10-19 hun tegenstander aan de kant te schuiven.

In Zeeland startte de wedstrijd in de ons wel bekende sporthal “de Sprong” om 19:40 uur met een achttal Lierse supporters. Zij werden in het eerste kwart nog bijgestaan door een aantal spelers van KCR 3 die ons een overwinning van harte gunde na hun verloren wedstrijd in het voorprogramma. Onder leiding van het arbitrale duo Van Beek en Laban ging de wedstrijd na het voorstellen van de teams van start. Verrassend voor mij en misschien ook wel voor Swift, startte Valto met de lange mannen Bart en Jasper op de bank. Verrassend omdat ook Swift bij de heren drie lange mannen heeft lopen, maar hier hadden Mark en Thomas vast een plan op gemaakt. Al snel werd duidelijk dat Valto vandaag met een aangepaste strategie speelde. In de eerste Valto aanval kreeg Frank al een vrije bal te nemen, waarmee hij de score zou openen. Het was in het begin nog wel wat zoeken naar de juiste kansen en mensen die deze moesten nemen, waardoor de thuisploeg na enkele minuten de gelijkmaker wist te scoren. Valto nam opnieuw een kleine voorsprong toen Thom met een overtreding werd gestopt en een strafworp mee kreeg. Het leek erop dat de arbitrage in deze fase van de wedstrijd de touwtjes strak in handen hield. We waren vijf minuten onderweg toen de gelijkmaker weer door de korf viel, maar dit was ook direct de laatste keer dat de thuisploeg nog aan een punt heeft geroken. Hierna zou Valto een sterke fase spelen en na de vier doelpunten op rij van Frank (2x), Maaike en Romee zou Arco Goedkoop, de coach van Swift, zijn eerste time-out nemen om Valto uit de flow te halen en zijn ploeg een hart onder de riem te steken. Na de time out zou het verschil echter nog verder oplopen door de strafworp die Laura mee kreeg en het schot van Koert. Pas halverwege de eerste helft zou Swift de korf weer weten te vinden, maar Valto herstelde het verschil weer met een treffer van Thom. Tot de rust zouden de ploegen om en om scoren, waardoor het verschil in takt bleef. Met nog twee minuten te gaan tot de rust kreeg Koert een gele kaart te slikken. In de sprint samen met een tegenstander achter een afvallende bal aan, zag één van de scheidsrechters blijkbaar iets wat in zijn ogen niet door de beugel kon. Hoewel er voor de hele zaal niets geks gebeurde werd het geel en moest Koert vier minuten gaan zitten. Bart verving hem en gelukkig kon hij nog even warm lopen in het veld toen Swift in de aanval was. Deze hectiek kwam de thuisploeg wel goed uit en zij gingen nog even vol gas en wisten in de laatste minuut de ruststand op 9-13 te zetten.

Hoewel Valto de wedstrijd de hele eerste helft onder controle had lukte het niet om Swift definitief van zich af te schudden. Het begin van de tweede helft leek het er zelfs even op dat zij het initiatief over zouden nemen. Door strakker verdedigen wisten zij Valto zes minuten van het scoren te houden. Zelf wisten zij echter ook maar weinig kansen te creëren, dus bleef de voorsprong van Valto in tact. Laurens herstelde na een treffer van Swift voor ons het verschil naar vier, waarna Swift nog tweemaal het verschil naar drie wist te krijgen. Halverwege de tweede helft stond er een 13-16 tussenstand op het scorebord, waarna Koert en Thom weer voor wat meer afstand zorgden. Swift had intussen al geprobeerd om met de nodige wissels het tij te keren, maar Valto behield het overwicht. Toch gingen halverwege de tweede helft Mark en Thomas ook over tot wisselen en spelers op hun sterkste punten inzetten. Sheila kwam op de plaats van Romee en Jasper zou op de plaats van Laurens de rebound gaan invullen. Ook Bart en Frank wisselden een paar keer van plaats om die reden. Op deze manier wisten we de aanvallen van Swift goed te ontregelen en stond ons aanvalsvak er goed voor. Langzaam maar zeker zag Swift hun tegenstander aan de horizon verdwijnen. Met nog tien minuten op de klok namen Mark en Thomas bij de 14-18 tussenstand dan toch ook een time out om de puntjes op de i te zetten. Dit wierp wel zijn vruchten af, want hierna zou Valto met vijf doelpunten op rij de wedstrijd in het slot gooien. In de laatste vijftig seconden van de wedstrijd was de concentratie van de spelers niet meer zo scherp en vierde zij eigenlijk al de overwinning. De laatste wissel die de coaches mochten doen werd ingevuld door David die daarmee twee minuten in het vlaggenschip mocht maken. Dit bezegelde hij nog met een mooie assist bij de laatste Valto treffer van Laura. De eindstand werd door Swift op het scorebord gezet door nog tweemaal raak te schieten. Voor hen een pleister voor het bloeden dat het verschil werd teruggebracht tot 16-23, maar de punten gingen mee naar De Lier. In de andere hallen vandaag geen verrassende uitslagen in de poule. DeetosSnel wint ook hun vijfde wedstrijd en zijn nog steeds zonder punt verlies. KVS weet de Meervogels wel het vuur aan de schenen te leggen in de Blinkert, maar moet toch een nipte nederlaag slikken. Nieuwerkerk heeft een rumoerige week achter de rug met het vertrek van de trainers en hadden dan ook geen beste avond in “De Kleine Vink”. Zij kregen een ruime nederlaag te slikken van GKV, wat na een matige start de overwinningen aan elkaar lijkt te gaan rijgen. Zij melden zich inmiddels ook in de middenmoot van de poule, waar Valto als promovendus knap op de derde plaats staat. Volgende week speelt Valto wederom een uitwedstrijd. Dan wacht de koploper in de poule DeetosSnel, wat gecoacht wordt door korfbal icoon Leon Simons. Zij zullen in hun eigen hal er alles aan gaan doen om Valto met lege handen naar huis te sturen. Valto heeft in Dordrecht niets te verliezen en kan met een goed strijdplan misschien de koploper wel een heet avondje bezorgen. De wedstrijd is pas om 20:00 uur in de DeetosSnel hal die je vindt aan de Vorrinklaan 202 in Dordrecht. De rest van de vereniging is dan al lang klaar, dus ik hoop dat er veel Lierse supporters naar Dordrecht afreizen om de verrichtingen van ons vlaggenschip te komen bekijken. Met een supportersschare achter zich heeft ons vlaggenschip vaker voor een stunt kunnen zorgen. Kom dus in grote getale naar deze laatste wedstrijd voor we de kerstvakantie ingaan.