VALTO vernedert Merwede in eigen huis

Hoofdsponsor: Martin Stolze B.V..

Het lijkt voor het vlaggenschip van Valto niet op te kunnen in het nieuwe jaar. Met alweer de derde overwinning in de competitie en de zege op Velocitas lijkt de ploeg in een goede flow gekomen te zijn. Na de zeges op DES en RWA werd er naar de confrontatie met Merwede toegewerkt. De thuiswedstrijd tegen deze promovendus was een lastige voor Valto. Vooraf gaande aan deze wedstrijd werd er toen op donderdag voor de beker een mooie overwinning op Vriendenschaar gepakt, waardoor er mogelijk iets van onderschatting in de koppies geslopen was bij de Lierse ploeg. Merwede zat toen in een goede flow, want zij hadden als promovendus zowel op het veld als in de zaal nog geen punt verspeeld. Zij namen in de Vreeloohal al snel een kleine voorsprong die Valto pas in de laatste minuut wist gelijk te trekken. Hiermee werd toen toch nog een punt uit het vuur gesleept. Valto 1 wist dus wat het vandaag te doen stond, maar Merwede is het nieuwe jaar niet lekker begonnen en wilde het thuispubliek op de eerste overwinning trakteren in 2016. De tribune was dan ook afgeladen met Sliedrechts publiek om hier getuige van te zijn. Onder leiding van scheidsrechter Molendijk ging de wedstrijd van start. Voor beide ploegen waren er vandaag belangrijke punten te verdienen, al diende het voor de ploegen wel een ander doel. Voor Merwede zou het de kansen op een kampioenschap levend houden en voor Valto betekende een overwinning weer aansluiting bij de top. Er werd dus door beide ploegen strak verdedigd, waardoor we drie minuten moesten wachten op het eerste doelpunt. Deze werd door de thuisploeg gescoord vanaf de strafworpstip. Even later mocht ook Frank op de stip gaan staan voor het eerste Lierse doelpunt. De strak leidende leidsman zou vanmiddag nog vaak naar de stip wijzen, waar vooral de thuisploeg niet goed mee om wist te gaan. Zij wisten maar moeilijk grip op de Valto aanvallen te krijgen, waardoor er te vaak aan de noodrem getrokken werd. Tot 3-3 werd er om en om gescoord, waarna Valto voor het eerst het verschil op twee zette. Thom was het die ons halverwege de eerste helft op een verschil van drie wist te zetten bij 4-7. Toch wist de thuisploeg weer aan te haken en bleef in het spoor tot 9-10, waarna Valto even een tussensprintje nam naar 9-13 door doelpunten van Rob en twee maal Frank. De thuisploeg werd te gretig in hun pogingen om dit voor de rust nog recht te zetten, waardoor Rob met twee strafworpen de voorsprong verder uitbouwde naar 11-17. De kleedkamers werden uiteindelijk opgezocht met een toch wel voor mij verrassende tussenstand van 12-18.

Het Lierse vlaggenschip was het tweede deel van de eerste helft heer en meester in de Stoep, maar nu was het even spannend hoe ze uit de kleedkamer zouden komen. Dit was in het verleden nog wel eens een puntje, maar vandaag had Marco de ploeg goed op scherp staan. Met drie doelpunten op rij liep Valto uit naar 12-21 en werd het angstvallig stil op de tribunes. Alleen de meegereisde Lierse aanhang liet zich duidelijk horen. Merwede wist zich intussen geen raad meer hoe ons vlaggenschip te stoppen. Vooral Rob was in bloedvorm vandaag en was de luis in de Sliedrechtse pels. Uit alle hoeken wist hij te scoren en in het andere vak losten Frank en Bart elkaar goed af, waardoor de Merwede heren niet meer wisten hoe ze te verdedigen. Halverwege de tweede helft was het verschil opgelopen tot 13-27 en was de wedstrijd wel gespeeld. De thuisploeg wist echter niet van opgeven en brachten nog de nodige wissels binnen de lijnen. Zij probeerden Valto fysiek te breken, maar vandaag stond er geen maat op de Lierse ploeg. Niets kon hen uit hun concentratie brengen en zij gingen dan ook onverstoord door met hun eigen spel. Niks van rustig uitspelen, maar gewoon lekker snelle aanvallen blijven spelen en de thuisploeg steeds verder de hoek in drukken. In de achttiende minuut schoot Bart van afstand het grootste verschil op het bord toen hij de 14-31 binnen schoot. Hierna zou Valto toch de touwtjes een beetje laten vieren om op die manier ongeschonden uit de strijd te komen. De thuisploeg had blijkbaar nog de hoop dat zij het gat in de laatste tien minuten konden dichten en deden er fysiek nog een schepje bovenop. Het bleef echter bij een beetje trek en duw werk, maar netjes was het niet. De scheidsrechter hield het allemaal prima onder controle, zodat erger voorkomen werd. Valto deed het de laatste tien minuten rustig aan en ging de harde confrontaties uit de weg, maar wist nog veel van de Merwedense aanvallen te onderbreken. Op de Lierse bank werden de spelers nog aangespoord om nog een aantal doelpunten te maken. Merwede moest dan ook toe zien hoe Valto hen een lesje in efficiënt aanvallen gaf en zette de eindstand op 22-35. Met deze overwinning vinden we Valto ineens op de derde plek in de competitie in deze rare poule. Zo was er ook vandaag weer een verrassende uitslag met de winst van DES op Excelsior. Voor Valto staat er voor volgend weekend weer een wedstijd op het programma tegen een tegenstander waar onnodig een punt tegen verloren werd. Futura zal echter ook graag weer eens willen winnen, want waar zij vorig seizoen net het kampioenschap mis liepen, zijn zij nu de rode lantaarndrager samen met RWA. Dat beloofd dus weer een spektakelstuk te worden. Maar eerst gaan we ons opmaken voor de halve finale in de Zuid Holland beker tegen hoofdklasser KCC. We gaan ervan uit dat de Vreeloohal uit zijn voegen barst van het publiek bij deze wedstrijd, waarin Valto niets te verliezen heeft. Laten we er met z’n allen, zowel publiek en spelers, een mooie wedstrijd van maken en genieten van het moment. Wie weet zit wel een stuntje in voor de Lierse ploeg.

Graag tot dinsdagavond, Arno van Leeuwen.