VALTO weet Vriendenschaar niet te temmen

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na verloren wedstrijden van vorige week in Delft is VALTO nog steeds zonder overwinning in de zaalcompetitie. Waar in de voorbereiding over elke tegenstander werd heen gewalst, wil het in de competitie maar niet lukken. Er werd van uit gegaan dat er in de bekerwedstrijd een leuke wedstrijd gespeeld kon worden om met een positief gevoel naar zaterdag toe te leven. Helaas liep dat heel anders, want de bekerwedstrijd had niets meer met korfbal te maken. Het was wel een goede les voor de spelers om het hoofd koel te houden als het even heel anders loopt. Tegenstander van vandaag was Vriendenschaar uit Hardinxveld/Giessendam, waar het tweede pas twee punten wist te vergaren en hun vlaggenschip op een gedeelde tweede plaats staat. VALTO 2 kon dus goede zaken doen bij winst vandaag en voor het 1e geldt dat bij winst de aansluiting met de top er weer zou zijn.

Het begin van de wedstrijd van twee heb ik moeten missen, maar toen ik halverwege de 1e helft binnen kwam bleek ik niet heel veel gemist te hebben. De 2-3 tussenstand sprak boekdelen. Beide ploegen wisten maar moeizaam de korf te vinden door de druk die men opgelegd kreeg. Pieter zou even later de stand gelijk trekken, maar hierop volgde weer een lange doelpuntloze periode voor VALTO. Ook de gasten hadden het nog steeds moeilijk in de afronding van de kansen, maar wisten toch met een 3-5 voorsprong de kleedkamers op te zoeken.

De 2e helft begon niet veel beter voor beide ploegen, maar het waren toch de gasten die hun voorsprong in de eerste zeven minuten wisten uit te breiden naar 3-7. Voor VALTO viel de eerste treffer pas na tien minuten te vieren toen Floris de toegekende strafworp verzilverde. Intussen waren de reserves van de bank gestuurd om zich warm te lopen en niet veel later betrad Maaike het veld om op de plaats van Lotte te proberen het tij te keren. Helaas viel niet veel later aan de andere kant weer een bal door de korf. Halverwege de 2e helft wist Lisanne weer wat terug te doen door met haar vrije bal VALTO op 5-8 te zetten. Het lukte VALTO om door doelpunten van Michiel, Maaike en Ron, die voor Pieter in het veld gekomen was, bij 8-9 weer de aansluiting te krijgen. Met nog vijf minuten op de klok was er weer van alles mogelijk. Deze hoop werd echter al snel weer om zeep geholpen doordat VALTO weer een strafworp tegen kreeg, waarna niet veel later de 8-11 ook nog binnen viel. De klok was intussen stil gezet, dus lang had VALTO niet meer om nog een punt binnen te hengelen. Thijs, die voor Michiel binnen de lijnen was gekomen, wist na een aantal pogingen ook de korf te vinden. De gasten speelde echter de wedstrijd degelijk uit en wisten ook nog tweemaal de korf te vinden. Floris zette de eindstand 10-13 op het scorebord. Een weinig doelpuntrijke wedstrijd, waarin het VALTO 2 niet gelukt is om het gewenste gaatje naar de nummer laatst in de competitie te slaan. We staan nu op een gedeelde 4e plaats met Vriendenschaar, IJsselvogels en Vitesse, de tegenstander volgende week. Dat wordt dus hard poetsen om volgende week het vizier op scherp te zetten, zodat de korf weer makkelijk gevonden wordt en de punten gewoon in De Lier blijven.

Zoals gezegd was het vandaag ook voor het vlaggenschip zaak om de punten thuis te houden. Tegenstander Vriendenschaar zou er echter alles aan gaan doen om door winst de aansluiting met het nog steeds ongeslagen Swift te behouden. Saillant detail is wel dat juist VALTO de enige tegenstander is die Swift het enige verliespunt wist af te snoepen. Marrien had vandaag een verrassing voor Vriendenschaar door Iris en Sanne van vak te ruilen en op die manier het lengte overwicht van de Vriendenschaar dames op te heffen. Vriendenschaar begon strak verdedigend aan de wedstrijd, maar dit gold ook voor VALTO. Hierdoor kon scheidsrechter Stolk pas na ruim zeven minuten het eerste doelpunt noteren. Dit was helaas wel een doelpunt van de gasten, terwijl VALTO toch al de nodige opgelegde kansen had gehad. Ook bij het vlaggenschip ontbrak het vanavond aan scherpte in de afronding. Toch lukte het om na de gelijkmaker van Frank het initiatief te pakken en door doelpunten van Bart en Laurens een gaatje te slaan. De aansluiting was er echter al weer snel, maar Frank zorgde er voor dat we halverwege de 1e helft op een 4-2 voorsprong stonden. De doelpunten bleven echter schaars, waardoor de tegenstander in het spoor kon blijven van VALTO. Met nog vijf minuten te gaan tot de rust kwam Vriendenschaar voor het eerst op voorsprong bij 6-7 en besloot ook gelijk een tandje bij te schakelen. Net in deze fase wisten de scherp schietende heren van Vriendenschaar gebruik te maken van een paar foutjes in de Lierse verdediging en de ruststand naar 6-9 te tillen.

Voor VALTO was de boodschap duidelijk. Wilde we nog wat terug willen doen dan moest de eerste treffer na de thee aan Lierse zijde vallen om het gat niet te groot te laten worden. Dit lukte echter niet, want al in de eerste minuut was daar het eerste gaatje van vier voor de gasten. Frank wist dit eigenhandig te halveren, maar daar had Vriendenschaar direct weer een antwoordt op. VALTO knokte zich toch weer terug in de wedstrijd en kreeg door doelpunten van Iris en Frank bij 10-11 weer de aansluiting. De gelijkmaker kwam er echter niet en VALTO wist de strakke verdediging van de eerste helft nu even niet vast te houden. Één van de heren wist een afstandsschot te scoren en toen even later de scheidsrechter naar de strafworpstip wees was de 10-13 ook binnen. VALTO had dus weer een gat te dichten. Op de score van Laurens volgde echter weer twee treffers van de gasten, maar toen leek het even dat ook VALTO de korf wat makkelijker ging vinden. Helaas werden ook de doelpunten van Iris en Naomi weer door tegentreffers beantwoordt, waardoor het verschil na tien minuten bij 13-17 nog steeds vier was. Dit verschil zou VALTO niet meer weggewerkt krijgen. De rest van de wedstrijd consolideerde de gasten de voorsprong en wisten het verschil in de slotfase uit te bouwen naar 17-23. Maaike en Ron waren nog wel binnen de lijnen gebracht voor Sanne en Kevin, maar ook zij wisten het tij niet te keren. Laurens, Ron en Iris zouden in de slotfase nog wel scoren, maar dit was alleen voor de statistieken. De tweede nederlaag was al even duidelijk, waarmee VALTO door de andere uitslagen nu weer een plaatsje gezakt is en nu alleen Vitesse nog onder zich weet. Dit is ook de tegenstander van volgende week en zo wordt er dus vlak voor de winterstop een heuse vier punten wedstrijd gespeeld in de Vreeloohal. Er wordt door de spelers dus weer op het VALTO publiek gerekend, want hoewel er vandaag verloren is, putten de spelers toch altijd extra energie uit het aanwezige publiek. Laten we dus volgende week dus weer als één man achter de VALTO selectie gaan staan. Zowel VALTO 2 als 1 hebben de punten heel hard nodig.

Tot volgende week allemaal, Arno van Leeuwen.