VALTO wint eerste RIJK ZWAAN WESTLAND DERBY’S

Hoofdsponsor: Martin Stolze B.V..

Na de drie kamp vorige week bij De Meervogels, stonden deze week de Rijk Zwaan Westland Derby’s op het programma. In de voorronden waren de ploegen welke in dezelfde klasse in de competitie uitkomen aan elkaar gekoppeld. Bij de junioren ligt dit wat lastiger, omdat daar door de wisselende spelers elk seizoen er soms een heel nieuw team staat. Dit is dit jaar bij ODO A1 het geval. Konden zij zich vorig jaar nog prima meten met de A1 van VALTO, bleken zij nu geen partij voor deze verse overgangsklasser. Bij de senioren was het bij VALTO duidelijk te zien dat men nog moet wennen aan de nieuwe spelers. Hoewel VALTO 2 voortvarend van start ging, bleek het lastig om de 5-1 voorsprong vast te houden. Nadat de ruststand van 7-5 was bereikt bleek het meeste kruit wel verschoten. In de 2e helft werd nog maar moeizaam de korf gevonden. ONDO 2 wist vlak voor tijd nog langszij te komen, maar het was uiteindelijk de thuisploeg die aan het langste eind trok en met 12-11 door wist gaan naar de winnaars poule. Het sterk gewijzigde VALTO 1 trad aan tegen het eveneens flink gewijzigde ONDO 1. Het was dus even zoeken naar de juiste kansen, waardoor het eerste doelpunt lang op zich liet wachten. Beide verdedigingen deden hun best om de 0 te houden, maar het was nieuwkomer Sanne de Raadt die VALTO met twee treffers na 20 minuten op een 2-0 voorsprong zette. Hierna vielen de doelpunten als zoete appeltjes en werd er een gat geslagen naar 7-1. Dit was de basis voor een uiteindelijk redelijk makkelijke 18-10 overwinning voor de Lierse ploeg, waarmee alle VALTO ploegen zich konden opmaken voor de winnaars poules op zaterdag.

Om 14 :00 uur was het op veld 1 VALTO A1 wat het spits afbeet voor vandaag. Tegenstander was ONDO A1 wat woensdagavond CKC Maassluis A1 wist te verslaan. Ook deze tegenstander was geen onbekende voor VALTO A1, want ook tegen deze ploeg werd afgelopen seizoen in de competitie gespeeld. Het werd voor VALTO A1 wel een betere graadmeter dan woensdagavond en zij moesten nu ook aardig aan de bak. De winst kwam na het eerste gaatje geslagen te hebben echter nooit meer in gevaar en de wedstrijd werd afgefloten bij de 16-12 eindstand. Hiermee was de eerste beker verdiend voor VALTO A1 voor dit seizoen binnen.

Na deze spannende wedstrijd was het de beurt aan VALTO 2 wat het opnam tegen CKC Maassluis 2, wat donderdag in een gelijk opgaande wedstrijd tegen ODO 2 met 16-15 aan het langste eind had getrokken. Bij VALTO 2 ontbraken nog steeds Ron en Niels L. door blessures, zodat de vier resterende heren, die in de race zijn voor een plekje in VALTO 2, in het veld stonden. Na de eerste schifting zijn er nog zes dames over waar Chris in deze oefenwedstrijden nog eens naar gaat kijken en proberen een sterk team uit te smeden. VALTO 2 begon de wedstrijd niet lekker. Het duurde acht minuten voor Pieter voor het eerst de korf vond en de volgende treffer van Floris kwam pas twee minuten voor de rust. Hoewel ook Maassluis niet lekker in de wedstrijd zat, hadden zij intussen een gat geslagen naar 2-8. De ruststand werd door Pieter op het bord geschoten door deze op 3-8 te zetten.

Na de rust werd het iets beter voor de thuisploeg en werd het gaatje door doelpunten van Pieter, Lisanne en Steven verkleind naar 6-9. Het lukte echter niet om de aansluiting te krijgen. Na de 7-9 van Pieter en de 8-10 van Mandy wist Maassluis na de 9-11 tussenstand het gaatje langzaam maar zeker weer uit te bouwen naar 9-15. Er waren toen nog tien minuten te gaan, maar VALTO kon geen vuist meer maken en verloor uiteindelijk met 10-16 van CKC Maassluis 2. Intussen was op veld 2 de wedstrijd tussen ODO 1 en ONDO 1 van start gegaan, waarin de flink gewijzigde Maaslandse ploeg na het vertrek van Sanne en Iris weer zoekende is naar een nieuwe opstelling. Daarnaast kampen er twee basisspelers nog met de nasleep van blessures die zij vorig seizoen opliepen. Ondanks dit alles boden zij prima weerstand tegen de ploeg uit ’s Gravenzande en bleken halverwege de bovenliggende partij te zijn. Na het inschieten toch weer mijn focus op het vlaggenschip van VALTO, wat toch meer mijn aandacht trok. Het keurkorps van Marrien lijkt al vorm te krijgen, want ook vandaag stonden Bart, Frank, Kevin en Laurens als heren kwartet in de basis. Bij de dames wordt nog gekeken, want ook vandaag maakte vijf dames zich klaar voor deze wedstrijd. De wedstrijd schoot na het eerste fluitsignaal van Rick uit de startblokken en binnen enkele minuten stond er al een 2-0 voorsprong op het bord. CKC Maassluis, wat al een paar seizoenen als 2e eindigt in de 2e klasse, wist deze achterstand weer snel te egaliseren. Na de 3-3 tussenstand wisten Bart en Judith weer een gaatje te slaan, wat met de treffers van Frank nog eens werd verdubbeld. Dit verschil van vier zou in de rest van de wedstrijd niet meer uit handen gegeven worden. De coach van Maassluis deed wat hij kon om het tij te keren, maar al in de eerste helft werd duidelijk dat VALTO 1 vandaag in de nieuwe samenstelling al aardig op elkaar ingespeeld raakt. Na de 10-5 van Laurens werd het even later al 12-6 via Frank met alweer zijn zesde treffer en niet veel later zorgde Judith voor de 14-7. De ruststand werd door Maassluis op het scorebord geschoten, zodat de teams bij 14-8 zich terug trokken voor de thee en een goed gesprek.

Het begin van de 2e helft was weer voor VALTO, wat met twee snelle treffers van Laurens het verschil vergrootte naar 16-8. Het was dus meteen duidelijk dat er voor Maassluis vanmiddag weinig te halen viel. Wat zij ook probeerden, alles werd door de Lierse ploeg onder controle gehouden. De voorsprong bleef steeds in de dubbele cijfers, hoewel een kleine opleving de Maassluise ploeg nog even terug bracht tot 17-11. Met nog tien minuten te gaan was het verschil weer opgelopen naar 20-12 na de doorloop van Iris, waarna Maassluis even later hun laatste doelpunt, wat later zou blijken, maakte. Het slotakkoord was duidelijk voor VALTO, wat met zes doelpunten op rij de eindstand op 26-13 zette. Hiermee was de eerste Rijk Zwaan Westland derby’s een prooi voor VALTO. In de andere poule wist ODO 1 uiteindelijk ook ruim te winnen van 1e klasser ONDO 1, wat het VALTO 1 donderdagavond toch flink lastig gemaakt had. De Maaslanders wonnen uiteindelijk met 14-7 van de ’s Granvenzandse ploeg.

Al met al een prima verlopen Rijk Zwaan toernooi, wat mede dankzij het weer en strakke organisatie als succesvol de boeken in kan gaan. Een mooi toernooi wat zeker een vervolg verdiend en wellicht een vaste plaats in de agenda’s van de regionale clubs krijgt. Voor de trainers en spelers van VALTO rest nu nog één oefen toernooi voor de competitie begint. Volgende week reist de selectie af naar Oost Souburg waar bij KV Fortis een vier kamp zal worden afgewerkt. Tegenstanders zijn daar Fortis, IJsselvogels en KV Tilburg, waarvan we Fortis en KV Tilburg ook in de competitie zullen treffen. De laatste kans voor de coaches om nog te experimenteren, want een week later wachten WION en PKC 4 als eerste tegenstanders voor de selectie.