We zijn weer naar buiten

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Terwijl in de zaal voor de hoofdklasse en korfballeague nog volop wordt gestreden om de hoofdprijzen, zijn alle lagere klassen al weer buiten aan het sporten. Bij VALTO nemen we met gemengde gevoelens afscheid van de zaalseizoen, wat toch niet voor alle teams heeft opgeleverd waar we op gehoopt hadden. Waar VALTO 2 eigenlijk aan het zaalseizoen begon met de bedoeling om bovenin mee te draaien werd het uiteindelijk afgesloten met een verdient kampioenschap en promotie naar de reserve overgangsklasse. De junioren kenden een zwaar seizoen, waarin handhaving de doelstelling was. Dit bleek aan het eind van de competitie net niet gelukt. In verschillende wedstrijden werd nipt verloren, doordat de ballen niet wilden vallen. Juist deze wedstrijden tegen directe concurrenten bleken aan het eind van cruciaal belang te zijn voor lijfsbehoud. Er is echter een vereniging die zijn plekje in de junioren overgangsklasse voor volgend seizoen heeft terug gegeven, waardoor VALTO toch weer in aanmerking komt voor deze klasse. Het zal dus ook volgend seizoen weer een zwaar zaalseizoen worden voor de junioren van VALTO, waar handhaving weer de doelstelling zal zijn. Dan het vlaggenschip. Zij werden door de tegenstanders als de gedoodverfde kampioen gezien, omdat VALTO op het veld overgangsklasse speelt en in de Haagse korfbaldagen de titel op overtuigende wijze prolongeerde. VALTO 1 wist gedurende het seizoen dit niveau niet vast te houden. Er werd te wisselvallig gepresteerd en vooral tegen concurrenten onnodig punten gemorst, waardoor het kampioenschap eigenlijk al halverwege het seizoen alleen theoretisch nog haalbaar was. Volgend seizoen dus weer gewoon in de 1e klasse en zal de nieuwe trainer Eric Geijtenbeek het opnieuw gaan proberen om de gewenste stap te zetten.

Na de eerste buiten trainingen en het trainingsweekend werden zaterdag de eerste oefenwedstrijden gespeeld. Voor de VALTO 1 en 2 was een tegenstander van formaat gevonden in ZKV uit Zaandam. Hier wordt het vlaggenschip getraind door Jorrith Ekelmans, inderdaad broer van, en komt zowel op het veld als in de zaal met het 1e en 2e team uit in de overgangsklasse. Een mooi ijkpunt dus voor onze selectie om eens te kijken waar we staan.

Op een voor VALTO laat tijdstip stonden deze wedstrijden bij wijze van proef gepland. Was het ’s middags nog lekker vertoeven langs de lijn voor het publiek, bij aanvang van de wedstrijd van VALTO 2 begon het al aardig af te koelen. Onder leiding van Max Hulsebosch mocht VALTO 2 om 17:30 uur aantreden om te kijken of zij het reserve overgangsklasser ZKV 2 lastig konden maken. Al snel keek VALTO tegen een 0-2 achterstand aan, maar Pieter wist deze achterstand nog gelijk te trekken. Hierna liep ZKV uit naar een voorsprong van 2-5 en wist VALTO het gaatje niet meer te dichten. Het bleef echter wel steeds in het spoor van de gasten uit Zaandam tot halverwege de eerste helft. Toen leek ZKV toch een gaatje te slaan door een 4-10 tussenstand op het bord te zetten. Pieter en Mees verkleinde dit tot 6-10 maar tot de rust zou ZKV het verschil steeds op vijf weten te houden, zodat de kleedkamers werden opgezocht bij een 9-14 ruststand.

Na de rust zouden naast scheidsrechter Max nog twee junioren het veld betreden. Lisa en Sheila namen de plaatsen van Esmee en Lisanne in, zodat zij nog energie over hadden om, door de afwezigheid van de gezusters de Raadt, bij VALTO 1 nog minuten te kunnen maken. ZKV zou het verschil van vijf weten vast te houden tot 14-19 na een kwartier spelen. De laatste twintig minuten kroop VALTO 2 langzaam maar zeker dichterbij. Met drie treffers op rij van Sheila, Pieter en Ruben was de aansluiting weer daar bij 18-20. Na weer een tegendoelpunt geïncasseerd te hebben scoorden Lisa, Ruben en Pieter weer driemaal op rij en was de wedstrijd bij 21-21 weer helemaal open. Met nog maar twee minuten op de klok gingen beide ploegen vol op jacht naar doelpunten. Ook een oefenwedstrijd speel je ten slotte om te winnen. De gasten namen weer een voorsprong, maar VALTO kreeg, na een overtreding, nog een strafworp mee. Deze werd door Floris koelbloedig afgemaakt en was het weer gelijk. In de laatste minuut wist Pieter VALTO 2 voor het eerst op voorsprong te schieten en was niet veel later de speeltijd voorbij. Een knappe overwinning voor VALTO 2, wat hiermee mooi op scherp gezet is voor het vervolg van de veldcompetitie. Volgende week start VALTO 2 daarin weer gewoon om 14:00 uur met de returnwedstrijd tegen Pernix 3, waar we in september met een dikke 13-33 overwinning uit Leiden huiswaarts keerden. Het gevaar van onderschatting ligt op de loer, dus aan Hugo de taak om zijn ploeg op scherp te zetten.

Op het tijdstip dat de wedstrijd tussen de vlaggenschepen begon was de temperatuur al aardig gezakt. Om 19:00 uur floot Jan Korteland voor het begin van de wedstrijd, nadat in de korte pauze alle zaal kampioenen gehuldigd waren. Met Maaike op de plaats van Iris wist VALTO in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd direct het initiatief te pakken door het eerste gaatje te slaan naar 3-0 met doelpunten van Bart, Zané en Judith. Pas in de zevende minuut wist ZKV voor het eerst de korf te vinden. VALTO kon de voorsprong lang vast houden door steeds mee te blijven scoren met de gasten. Na ongeveer een kwartier spelen moest Judith opgeven en werd zij vervangen door Lisanne. Het lukte VALTO niet om het gaatje te vergroten, wat vaak bij de tegenstander energie geeft om voor de aansluiting te blijven knokken. Deze kregen zij weer na twintig minuten bij 7-6 en niet veel later viel ook de gelijkmaker door de korf. Kevin zorgde ervoor dat we op voorsprong bleven, maar ZKV was nu beter bij de les en maakte ook snel weer gelijk. Nu was het Frank die vanaf de strafworpstip ons weer op voorsprong zette. Net als in de voorgaande wedstrijd, was ook deze wedstrijd er duidelijk een waar beide ploegen voor de winst wilde strijden. In de volgende aanval ging het mis bij één van de dames van ZKV. Met een ernstig lijkende knie blessure werd zij naar de kant gedragen. Wij hopen voor haar en ZKV dat het met een sisser zal aflopen, maar ik vrees dat het toch wel een lange periode bank zitten wordt voor haar. Er werd besloten om de eerste helft na 28 minuten voor gezien te houden om deze dame met de nodige zorg te omringen en de rest van de spelers niet te veel te laten afkoelen.

De tweede helft begon VALTO goed en wist ook weer snel de korf te vinden, maar ZKV gaf nu meer verdedigende druk. De doelpunten werden dus schaars in deze fase bij de thuisploeg, waar ZKV dan weer gebruik van maakten om het gaatje te dichten. Na tien minuten was het dan ook weer gelijk bij 10-10 en begon de wedstrijd weer opnieuw. Het bleek de wake up call bij VALTO, want Frank, Zané en Kevin zorgden weer voor een nieuwe voorsprong bij 13-10. De gasten wisten nog niet van opgeven en bleven in het spoor. Na twintig minuten was het bij 15-15 weer gelijk, maar bleef VALTO toch aan de goede kant van de scoren. Door om en om te scoren stond er na dertig minuten 20-20 op het scorebord en werd het spannend wie er op het juiste moment zou toe slaan. Bij 20-21 kwam ZKV voor het eerst op voorsprong deze wedstrijd en leek het er op dat, net als in de voorgaande wedstrijd, de ploeg die de hele wedstrijd achter stond er met de winst vandoor zou gaan. Zané sloeg echter vier minuten voor het einde opnieuw toe en zorgde dat VALTO weer op gelijke hoogte kwam. Beide ploegen wisten nog wel de nodig kansen te creëren, maar doelpunten bleven uit. Jan floot voor het einde wedstrijd met de stand 21-21 op het bord en konden het publiek en de spelers naar de warme kachel en een warme drank in de Villa. Een prima oefenwedstrijd van VALTO, waarin we weer mooie acties hebben kunnen zien. Volgende week zal VALTO 1 er ook weer met deze instelling moeten staan om het in de eerste return wedstrijd op te nemen tegen KVS/Maritiem. In september wist VALTO in Scheveningen gelijk voor een stuntje te zorgen door de eerste punten binnen te hengelen tegen deze ploeg die in het voorgaande seizoen nog tot de kampioenskandidaten behoorden. Zij hebben echter na de moeizame start op het veld een prima zaalseizoen achter de rug, dus is uw support zeer gewenst zaterdag op ons eigen sportpark.

Graag tot zaterdag dus, Arno van Leeuwen.