Wedstrijd VALTO 1 duurt 10 sec. te lang voor de volle buit

Sponsor: Martin Stolze B.V.

De zaalcompetitie schiet al weer lekker op. Met de uitwedstrijden in Goes bij Tjoba zijn we al halverwege de return wedstrijden en rest ons nog drie competitie wedstrijden tot het einde. In de poules van VALTO 1 en 2 zijn dit weekend al de ploegen bekend geworden die in de resterende wedstrijden niet meer boven de rode streep kunnen komen. In de poule van VALTO 1 lijkt CKV VEO het kampioenschap niet meer te kunnen ontgaan nu het gaatje naar de nummers 2 Fortis en VALTO vier punten is geworden. Veilig is VALTO 1 echter nog niet, want het gaatje naar de nummers zes is maar drie punten. VALTO 2 maakte in Goes geen fout en pakte ook daar, na een moeizame start, uiteindelijk weer een ruime overwinning. Hiermee blijven zij koploper, maar Albatros 2 volgt op slechts één puntje. Deze competitie zal waarschijnlijk dus spannend blijven tot de laatste wedstrijd die in Zwijndrecht tegen dit Albatros gespeeld gaat worden.

Voor het zover is zullen er eerst nog een paar hobbels genomen moeten worden te beginnen bij de wedstrijd van gisteren tegen Tjoba 2, de rode lantaarndrager. Het vervoer van de spelers ging weer met een door de vereniging geregelde bus, waardoor de spelers ontspannen naar de wedstrijd kunnen toeleven. Gezien het belang van de wedstrijden was er deze keer voor een grote touringcar gekozen, zodat er ook wat supporters mee konden reizen. Met een achttal supporters, waar onder uw razende reporter, vertrok de selectie naar Goes, waar we door een afsluiting van de Heinennoordtunnel en een file op de A16 via wat omwegen toch ruim op tijd aankwamen. Het Omnium in Goes is de “thuishal” van meerdere korfbalverenigingen uit de regio, zodat we in het voorprogramma van Tjoba 2 – VALTO 2 konden kijken naar de wedstrijd tussen TOGO 1 – Seolto 1, die een verbeten strijd uitvochten om plaats 2 in de 3e klasse K. Het was TOGO dat aan het eind kon juichen en konden Tjoba en VALTO wat later dan geplant beginnen met inschieten. De spelers van één, die met Marrien een stadswandeling door Goes gemaakt hadden om de tijd te doden, waren intussen ook weer terug in de hal voor het begin van deze wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Van Baalen.

VALTO 2 begon gelijk scherp aan de wedstrijd, maar ook Tjoba 2 liet zien voor de laatste strohalm te willen strijden. Waar VALTO in de thuiswedstrijd direct het initiatief pakte en na tien minuten al een 5-2 voorsprong had, bleef het vandaag tot 3-3 gelijk op gaan. VALTO had wel steeds een kleine voorsprong, maar het lukte nog niet om deze uit te bouwen. De volgende tien minuten waren duidelijk voor ons en werd het verschil naar 3-7 gebracht door doelpunten van Lisanne, Sanne, Ruben en Mandy. Na een tegentreffer van de thuisploeg zou Lisanne het verschil weer herstellen, maar toen brak er voor VALTO een doelpuntloze periode aan die tot de rust zou duren. In deze tien minuten wist de thuisploeg de achterstand te halveren en werd bij 6-8 de gang naar de kleedkamers gemaakt.

De wedstrijd was dus nog niet gespeeld. Waar we in december al een marge van vier hadden in de rust werd deze in de 2e helft langzaam maar zeker uitgebouwd. Vandaag wist VALTO wel als eerste de korf te vinden met een wegtrekbal van Mees, maar even later had de thuisploeg toch weer de aansluiting gevonden bij 8-9. De doelpunten van Ruben en Lisanne gaven VALTO weer wat lucht, maar de thuisploeg bleef knokken voor hun laatste kans. Bij 11-12 halverwege de 2e helft werd het dus weer even spannend. VALTO raakte niet in paniek en ging gewoon door met het zorgvuldig opzetten van de aanvallen. Met vijf doelpunten op rij van Ruben, Mandy en Mees (3x) werd de wedstrijd in het slot gegooid. De laatste tien minuten werd de wedstrijd goed uit gespeeld. Hoewel Tjoba het wel bleef proberen en ook het verschil met twee wist te verkleinen, was Sanne het er duidelijk niet mee eens en herstelde het verschil eigenhandig weer met twee afstandsschoten. Met deze 13-19 tussenstand gingen we de laatste vijf minuten in, waarin met om en om scoren de 14-21 eindstand op het scorebord kwam te staan. Bijna dezelfde uitslag als in december in De Lier toen bij 21-13 het laatste fluitsignaal klonk. De concurrentie maakte dit weekend helaas ook geen fout, waardoor het nog ongekend spannend blijft in deze poule. VALTO 2 zal er dus elke week weer moeten staan. Volgende week weer een uitwedstrijd bij Vriendenschaar in Hardinxveld/Giessendam, waar om 16:00 uur de wedstrijd zal beginnen in sporthal “de Wielewaal”. Uw support is daarbij meer dan welkom.

Dan was het de beurt aan de beide “vlaggenschepen”. Jan Jaap kon onverwacht toch zijn drang om VALTO 1 te kijken thuis ook niet meer de baas en was ook aangesloten op de tribune in het kleine “vakkie V”. Tussen beide supporter scharen in zat de oud trainer van Tjoba Dirk Sercu, die ook geen onbekende is voor Iris, Judith, Sanne en Bart. Hij was benieuwd naar de ontwikkeling die zijn ex pupillen de achter liggende jaren hadden doorgemaakt. Het belang van de wedstrijd was vandaag voor beide teams erg groot. VALTO wil natuurlijk de aansluiting met de top niet verliezen, maar voor Tjoba zijn de belangen om lijfsbehoud nog groter. Zij staan met tien punten op een gedeelde 6e plaats in de poule en dat was eerder in de middag een gedeelde 7e plek geworden na de winst van CKV Albatros, wat nu ook tien punten heeft.

In de thuiswedstrijd in december had VALTO een slechte start en keek het binnen no time tegen een 0-3 achterstand aan. Later las ik op de Tjoba site dat zij uitgerekend in de wedstrijd tegen ons door deze snelle voorsprong hun beste wedstrijd van het seizoen speelden (hebben wij weer). Dit moest vandaag dus beter en dit werd ook na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Den Hollander direct duidelijk. Laurens had duidelijk geleerd van de thuiswedstrijd en gaf de routinier Dirk Jan Westmaas nu geen centimeter ruimte. Waar hij in december tekende voor de eerste twee doelpunten met evenveel schoten, moest hij er nu toch meer energie insteken om vrij te komen. Zijn eerste treffer was er pas in de zesde minuut toen hij de 3-3 binnen schoot. Hiermee werkte hij helaas wel de voorsprong van VALTO weg die we door de doelpunten van Bart, Judith en Zané steeds hadden. Hierna zou de thuisploeg ook gelijk het initiatief overnemen en weglopen naar de 6-3 tussenstand na tien minuten. De ruggen werden gerecht bij VALTO en de achtervolging werd ingezet. Met vier treffers op rij van Frank, Laurens, Judith en Bart was daar weer een voorsprong bij 6-7, maar deze stond niet lang. Het was de bekende routinier die halverwege weer voor de gelijkmaker zorgde en ontstond er richting de thee een kat en muis spel tussen beide ploegen. Met nog tien minuten te gaan kreeg VALTO bij 8-8 een strafworp te nemen, maar nam Tjoba als afleiding eerst even een time out. Frank breng je echter niet zo snel van zijn stuk, dus werd de strafworp gewoon een doelpunt. In de volgende aanval van de thuisploeg bleef de schotklok stil staan, terwijl de aanval al in volle gang was. Op appelleren van Marrien werd de klok goed gezet, maar was VALTO bij het hervatten van de wedstrijd even niet bij de les en lag de gelijkmaker alweer door de korf. Tot de rust zouden beide ploegen om en om scoren, zodat na 25 minuten de ploegen nog in evenwicht waren bij de 11-11 ruststand.

De eerste aanval na de rust is helaas de laatste tijd niet aan VALTO besteed, want ook vandaag werd deze weer op heel knullige wijze om zeep geholpen. Gelukkig hield de verdediging het wel goed dicht en kon VALTO toch als eerste scoren na de mandarijnen. VALTO had echter veel kansen nodig om de korf te vinden, waardoor even later toch weer de gelijkmaker door de korf viel. Frank wist VALTO voor het eerst deze wedstrijd op een voorsprong met twee verschil te zetten, maar het lukte het andere vak niet om met de thuisploeg mee te scoren. Drie minuten later was het weer gelijk bij 14-14 en werd er weer van vak gewisseld. Frank herhaalde zijn kunstje en zette zijn ploeg weer op een voorsprong van twee, maar wederom werd deze door de thuisploeg weggewerkt. Dat werden nog tien lange minuten naar het einde, waarin de ploegen elkaar geen duimbreed wilde toegeven. Voor beide ploegen was het alleen de winst die telde, hoewel een punten deling voor de thuisploeg ook al een belangrijk puntje zou opleveren. Er ontstond en grimmige wedstrijd met bikkelharde duels met veel chaotische situaties rond de korf, waarin scheidsrechter den Hollander lang niet alles meer kon bijhouden. Mees zette ons weer op voorsprong en deze voorsprong werd met hand en tand verdedigd. Toch was het even later weer gelijk en ontspon de strijd zich opnieuw om als eerste te scoren.

Met nog ruim vier minuten op de klok was daar weer de voorsprong voor VALTO door het doelpunt van Laurens. De spanning op de tribune ging richting het kookpunt en in het veld werd het er niet vriendelijker op. VALTO ging vol voor het veilig binnen brengen van de punten en Tjoba voerde het achter verdedigen tot in de puntjes door. Toch lukte het ons om lange aanvallen te spelen, waarin meerdere keren een schotklok gepakt werd. Met nog 30 seconde op de klok kreeg VALTO een vrije bal te nemen, welke Judith normaal gesproken gewoon binnen kan schieten. Nu werd er gekozen voor de veilige weg en werd de bal weer rond gespeeld in plaats van het schot te pakken. Met nog tien seconde speeltijd werd het schot gepakt en raakte we de bal kwijt. Deze ging in één streep naar een vrijstaande dame van Tjoba in het aanvalvak. Zij had geen keuze en pakte het schot vanaf de zijlijn. Hiermee schoot zij haar ploeg weer langszij en zette de eindstand op 18-18. Achteraf natuurlijk makkelijk om te zeggen “hadden we die vrije bal maar genomen”. Judith werd niet verdedigd dus wie weet wat er van gekomen was.

Met deze puntendeling is het verschil met VEO opgelopen naar vier en lijkt het kampioenschap naar Voorburg te gaan dit seizoen. Zij maakte geen fout door directe tegenstander Fortis met een ruime 22-13 zeper naar huis te sturen. Tot nu toe hebben zij alleen in VALTO hun meerdere moeten herkennen, dus verwacht ik dat er voor VALTO niet meer in zal zitten dan te strijden om des keizers baard. VEO heeft namelijk nog twee thuiswedstrijden voor de boeg tegen RWA en het gedegradeerde KV Juliana en nog de lastige uitwedstrijd tegen Tjoba, waar thuis met maar 23-22 van werd gewonnen. Wil VALTO de druk er op houden bij VEO dan zal er volgende week gewonnen moeten worden in Hardinxveld/Giessendam bij KV Vriendenschaar, wat zeker niet gemakkelijk zal worden.

Vorig seizoen kon bij hen de champagne na het bezoek van VALTO definitief de koelkast in voor een volgend seizoen. Of dit zaterdag ook zo is zal ook afhangen van het aantal supporters wat met hen mee reist. Voor het zover is maken we ons natuurlijk eerst op voor de bekerwedstrijd van dinsdagavond tegen de nummer 1 uit de korfballeague PKC/SKWgroep. Ik verwacht een bomvolle Vreeloo hal die naar dit spektakel komen kijken. Wil je een goed plaatsje hebben moet je dus op tijd zijn. De wedstijd begint om 20:30 uur en het streamteam verzorgt hier weer de beelden van. Deze zijn speciaal voor de aanhang van de PKC, want de VALTO aanhang wordt toch wel op de tribune verwacht.