De jeugd is de toekomst!

Eén groot feest was het afgelopen zaterdag in de thuishaven. Sporthal Vreeloo was al vroeg gevuld met de nodige toeschouwers en fans van VALTO én korfbal. En dat binnen de hogere niveaus van de Nederlandse korfbalcompetitie. Want daar staan we met onze club!

Aan het einde van de middag speelde VALTO 2 en 1 hun wedstrijden tegen de nummers twee uit hun poule. Beide hadden Swift uit Middelburg tegenover zich en beide spelen in de (reserve) 1e klasse. Een knappe prestatie nog altijd, als je ziet waar we vandaan komen in relatief korte tijd. Ook nu weer bewijst VALTO dat het hier wel degelijk thuishoort. Waar bij VALTO 2 het kwartje veelal net de verkeerde kant op valt, zoals afgelopen zaterdag (17-18), wist VALTO 1 te winnen en laat daarmee zien dat ze in de top kunnen meedraaien. Je ziet aan het publiek, de spelers, de coaches en verzorgers dat dit is wat we zo graag willen én kunnen.

Maar hoe zorgen we er voor dat we dit niveau blijven behouden? Wel nu, in mijn ogen is het antwoord hierop even kort als duidelijk, dat is de jeugd. Naast verschillende faciliteiten voor de selectie, die zorgen voor prestaties op korte en lange termijn, zorgt de jeugd voor duurzame groei. Als de aanwas van onderaf niet op hetzelfde niveau speelt als de seniorenselectie, zullen de toekomstige prestaties weer terugvallen op het oude niveau. Sterker nog, zonder het opzetten van een jeugdbeleid dat gericht is op toekomstige groei en prestaties zo’n 10 jaar geleden, hadden we niet gestaan waar we nu staan. Dat wat we iedere zaterdag kunnen zien en waar we voor juichen, is hét resultaat van opleiden van jeugd!

Maar de jeugd staat niet stil, in tegendeel. Alle eerste teams spelen ontzettend hoog. De F1, E1, D1 en C1 spelen allemaal 1e klasse in de zaal. Dat is niet altijd even makkelijk, maar wel ontzettend goed! De B1 speelt het hoogst haalbare in hun leeftijdscategorie, hoofdklasse. En de A1 speelt overgangsklasse, waarboven je alleen de hoofdklasse nog hebt. De twee laatste teams hebben afgelopen zaterdag laten zien dat we met een gerust gevoel kunnen uitkijken naar het moment dat zij volwassen worden. VALTO B1 zette met groot gemak Avanti B1 opzij (17-7) en VALTO A1 maakte er een spannende pot van tegen Albatros A1 (16-15). Even later mochten enkele A1 spelers ook nog even laten zien dat ze al prima kunnen meespelen met de selectie.

Bij het laten groeien van de jeugd zijn twee zaken van groot belang binnen VALTO. De eerste is de groep jeugdtrainers. Zij leiden onze jonge leden op. Leren ze korfballen en geven hun spelervaring en kennis van techniek door. Met uitzindering van de A-selectie, wordt dit door eigen leden van VALTO gedaan, iedereen geeft aan elkaar door, als een serie watervallen. Om dit aandacht te blijven geven volgt binnenkort een update van het leerplan jeugdbeleid en kunnen we deze maand naar de jeugdtrainersdagen. Zie hiervoor het stukje op de website. Heel waardevol, dus lees het goed en geef je op!

Het tweede wat van groot belang is, is plezier. Dat zullen we binnen onze vereniging nooit vergeten. Gelukkig geeft het sporten zelf al een enorme voldoening, ook bij de jeugd die voor zichzelf de lat steeds hoger legt. Maar daarnaast zijn er de vriendschappen die ontstaan, hele teams die buiten het korfbal met elkaar omgaan en uitgaan. En of dit nog niet genoeg is, organiseert de activiteitencommissie diverse leuke en gezellige uitjes en activiteiten. Het moet vooral ook gezellig blijven.

Want, VALTO is meer dan korfbal. VALTO wordt dé sportvereniging van het Westland. Ook voor de jeugd … dat is namelijk onze toekomst!

Met vriendelijke groeten,

Jan Jaap Elenbaas

 

 

 

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.