Finales

Eind februari, traditiegetrouw een tijd van finales. Het zaalseizoen loopt ten einde en in de competitie is binnen iedere poule wel zo’n beetje duidelijk wie er voor het kampioenschap gaat en wie tegen degradatie strijd. De laatste wedstrijden zijn voor deze ploegen bovenaan of onderin dan ook wedstrijden op zich. Het zijn, zoals men zegt, finales waarin vaak alles nog mogelijk is. Het is zaak om het hoofd koel te houden, scherp te zijn en nooit te denken dat je er al bent.

Ik kan me namelijk nog een voetbalwedstrijd herinneren, die illustrerend is voor bovenstaande. Het zal de Sparta-supporters nog helder voor de geest staan, of inmiddels met opzet gewist uit het geheugen. Sparta speelde namelijk een degradatieduel tegen Excelsior. De laatste wedstrijd in de nacompetitie die zou bepalen wie het jaar erop eredivisie zou gaan spelen. Het was een typische 0-0 wedstrijd, de ploegen waren in evenwicht. In de slotfase krijgt Excelsior een penalty en kan het duel beslissen. Fernandez mist deze poging en niet lang daarna scoort Sparta de 1-0. Het is de 90ste minuut, de bank rent het veld op, iedereen is in extase, want dit kan niet meer fout gaan. Sparta denkt er te zijn. Alle spanning is er af en daarmee ook de scherpte. Behalve bij één man. Fernandez zit nog met een gevoel van revanche en in de laatste minuut van de blessuretijd krijgt hij de bal op zijn schoen. Hij schiet hem met een volley in het doel. De 1-1 was daar en dat was voldoende voor Excelsior. Sparta stond alsnog met lege handen …

Dus, voor alle VALTO-teams die nog kampioen kunnen worden, of nog strijden tegen degradatie: het is pas gespeeld als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Zorgt dat je scherp blijft tot dat moment en win die finale!

Een andere finale, iets verder weg, is de finale van de korfballeague. Daar gaan we met tientallen VALTO-leden naar toe om te zien én beleven wie er zaalkampioen van Nederland wordt. Het is al wel duidelijk dat PKC uit Papendrecht in die finale staat of het moet helemaal mislopen in de kruisfinales. Deze ploeg beleeft een ijzersterk seizoen en lijkt inmiddels niet te kloppen. Afgelopen week ging ook de nummer 2, TOP uit Sassenheim, er met een behoorlijk verschil af. Overigens denk ik dat TOP de kruisfinales wel gaat halen. Daaronder is het een stukje spannender en kan zo’n beetje iedereen de finale nog halen, in theorie. Alles is mogelijk, hoewel niet waarschijnlijk.

Tenslotte dé finale van het seizoen, ook weer een wedstrijd op zich. Ik heb het dan natuurlijk over de Zuid-Holland Korfbal Cup. VALTO heeft in dit bekertoernooi laten zien dat alles mogelijk is. Tot twee keer toe met 20 doelpunten verschil winnen en zelfs een tegenstander uit de hoofdklasse uitgeschakeld. Aanstaande dinsdag kan het de prestatie in die halve finale overtreffen. De tegenstander is CKV Nieuwerkerk, een ploeg die het erg goed doet in de overgangsklasse en dus blijkbaar ook in de beker. Het wordt een hele lastige. De grootste uitdaging tot nu toe. Maar … het blijft een bekerwedstrijd, een duel op zich, waarin alles kan gebeuren. Niets in onmogelijk. En, ik geef het nog maar eens mee, een wedstrijd is pas gespeeld nadat het laatste fluitsignaal heeft geklonken!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.