Klasse Korfbal

Zaterdag 7 april, een klein aantal reguliere competitiewedstrijden, maar vooral de dag van de finales voor het Nederlands Kampioenschap in Ziggo Dome, dat sinds een aantal jaar hét toneel is voor dé strijd.

Op de tevens eerste echte warme dag dit jaar in Nederland, begon Valto D1 met een minitoernooi op het plein voor de Ziggo Dome. Met name om het korfbal te laten zien aan voorbijgangers en wat sfeer te krijgen op het plein, maar ook de Champions League genoemd, omdat hier alleen kampioenen speelde. Hoewel de verschillen desondanks groot waren, was het wel een hele leuke ervaring. Valto werd tweede in de poule en mocht vooraf inschieten en natuurlijk ook even op de foto met de internationals van TeamNL Korfbal.

Daarna was het tijd voor de huldiging van de kampioenen. De drie teams van Valto (B2, C1 en D1) die zich hadden opgegeven, werden op het bordes boven de ingang gehuldigd voor hun prestaties dit seizoen. Omdat de bus met de andere Valto leden wat laat aankwam, werden onze teams bijna als laatste gehuldigd, met als voordeel dat het plein vol stond en dus iedereen het kon zien, luid aangemoedigd door wat meegereisde VakkieV-ers.

Inmiddels was het tijd om naar binnen te gaan, op naar de ‘kleine’ finale voor junioren tussen Dalto A1 en Fortuna A1 en de ‘grote’ finale tussen Fortuna en TOP. Onze regiogenoot dus twee keer in de finale dit jaar, waarbij deze in de juniorenfinale de favoriet waren, gezien de vele titels die ze de afgelopen jaren hadden behaald en in de seniorenfinale de underdog, gezien de onverwachte uitschakeling van PKC eerder deze week.

De wedstrijden waren leuk om te zien. De ambiance waarin werd gespeeld was weer goed. Zo’n 12.000 korfballiefhebbers in de zaal en de meegereisde Valto leden en ouders daar tussen. De groten aan het werk zien. En hoe. De junioren maakten er een spannende wedstrijd van. Dalto stond eigenlijk het grootste deel van de wedstrijd voor en je voelde dat dit wel eens een geel-zwart feestje zou kunnen gaan worden. Maar een wedstrijd is pas gespeeld als het laatste fluitsignaal heeft geklonken en zo ook hier. Fortuna kwam dichter en dichter in de buurt van Dalto tot het gelijk stond en er verlengd ging worden. In die 5 minuten wist Fortuna toch weer aan het langste eind te trekken en werd opnieuw Nederlands Kampioen. Een hele knappe prestatie! Klasse korfbal door de ploeg uit Delft.

In de seniorenfinale zoals gezegd een andere rol voor Fortuna. Tegen TOP als David tegen Goliath, zoals in de pers al werd geschreven en de ploeg uit Delft liet zich in het begin een beetje overrompelen. TOP, met veel ervaring in een dergelijke finale de afgelopen jaren, schoot uit de startblokken en kwam binnen no time met 4-0 voor. En met een ruststand van 12-8 hadden velen het idee dat TOP de titel hier zeker wel weer zou gaan pakken. Maar, daar dacht Fortuna toch echt anders over. Na rust herpakte de Delftse ploeg zich en knokte zich terug naar 13-12. De spanning was weer terug, zou het dan echt? Jammer genoeg was dit dan toch echt het enige écht spannende moment van de wedstrijd, want de dames van TOP waren op dreef en schoten de voorsprong van 4 weer snel op de borden. Eindstand 24-20 voor TOP. Fortuna is het verschil van de eerste 4 niet meer te boven gekomen. Toch ook wel klasse korfbal van de ploeg uit Sassenheim. Al drie jaar op rij de beste van Nederland.

Al met al een vermakelijke dag, het blijft een heerlijk uitje met vooraf en tussendoor leuke acts en toch wel een spektakel als je het vanaf de tribunes bekijkt. Wat mij betreft ieder jaar weer voor herhaling vatbaar. En de jeugd? Die heeft weer kunnen zien wat topsport in het korfbal is. Iets waar je van kunt leren en genieten door er naar te kijken.

Tot volgend jaar!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.