Sporten in een veilige omgeving

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom ik korfbal de leukste sport vind die er bestaat. In de 25 jaar als actief speler, de jaren daarna wat meer van de zijlijn en de laatste tijd weer actief betrokken, heb ik de sport erg leren waarderen. Het is een sport waar je uiteraard leert winnen en verliezen, maar ook leert samenwerken, respect en waardering voor elkaar hebt zonder grove overtredingen en een sport waarbij jongens en meisjes samen spelen, in een veilige en beschermde omgeving.

Dat laatste kan helaas wel eens een schijngedachte zijn. We kennen daarvan het recente voorbeeld uit Wassenaar waar, bij hockeyclub HGC, een 45 jarige jeugdtrainer in het geheim beelden maakte van de dameskleedkamer. En zo zijn er nog meer voorbeelden, onder andere uit De Lier zelf. En ook bij het regio overleg van korfbalverenigingen uit de buurt speelt dit onderwerp. Je hoort en ziet dat iedereen er mee bezig is en de veilige, beschermde omgeving voor kinderen wil behouden.

Uiteraard willen we dit bij VALTO ook en we gaan hier dan ook beleid op maken. Er bestaat al wel een protocol, echter we vinden dat dit aangepast moet worden en bijvoorbeeld uitgebreid zou kunnen worden met een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), iets wat veel verenigingen nu invoeren. Het bestuur gaat daarom met dit onderwerp aan de slag, om in de ledenvergadering komend voorjaar de plannen voor te leggen aan de leden. Daarnaast is van belang dat iedereen onze vertrouwenspersonen weet te vinden. Veel leden en ook ouders weten wel dat dit Marja Varekamp en Peter van Duin zijn, hun gegevens staan immers op de website (onder organisatie), maar niet iedereen is hiervan op de hoogte. En ook niet iedereen weet waarvoor je ze kunt benaderen.

Misschien is het goed om dat laatste eens toe te lichten. Mocht het namelijk zo zijn dat je ongewenst gedrag ziet of, vervelender nog, zelf meemaakt dan kun je contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen. Ongewenst gedrag gaat bijvoorbeeld over pesten, vernielen en discriminatie. Maar ook over ongewenste intimiteiten, zoals seksueel getinte opmerkingen, onnodige aanrakingen of aanranding. Dit kan overigens tussen leeftijdgenoten zijn, maar ook van volwassene naar kind en van trainer/coach naar een pupil. Je kunt in deze gevallen een melding doen bij de vertrouwenspersoon, een advies vragen of je kunt gewoon je verhaal kwijt. Zij behandelen alle zaken met uiterste zorgvuldigheid en in alle vertrouwen. Mocht er aanleiding toe zijn, dan kunnen zij het bestuur inlichten over misstanden die er binnen de vereniging plaatsvinden, zonder details vrij te geven. Ze hebben namelijk ook echt een geheimhoudingsplicht, voor altijd. Maar ze kunnen er wel voor zorgen dat er iets aan de ongewenste situatie wordt gedaan.

Misschien niet het meest gezellige onderwerp om het jaar mee af te sluiten in deze laatste Bijblijver van 2014, maar wel een belangrijke in onze ogen. We vinden het van belang dat alle leden als ook de ouders en verzorgers het moeten kunnen aangeven als er iets niet klopt. Zo houden we onze club namelijk wél gezellig.

En laten we dan afspreken dat we het oude jaar goed afsluiten, met VALTO-A-GOGO op zaterdag 27 december. En het nieuwe jaar goed beginnen, met een nieuwjaarsborrel op 1 januari 2015. Jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd, leden en ouders, vanaf 19.00 uur in onze VILLA VALTO.

Namens het bestuur, Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.