Toen was drank heel gewoon

20170206-Stukje-voorzitter

 

Het is dubbel. Ik kom uit een tijd dat alcohol met 16 jaar heel gewoon was. Het was een soort magische grens, iets waar je naar uitkeek. De tijd ervoor was je kind en om de een of andere reden leek het drinken van bier of wijn je ouder te maken, volwassen. Je hoorde erbij. Het gaf je een status richting de 14 en 15-jarigen en misschien was het wel stoer. Gek eigenlijk. Heel eerlijk, iedereen weet dat je bier of wijn moet ‘leren’ drinken, de meesten vinden het gewoonweg niet lekker. Het is dus niet echt een natuurlijke verandering in je leven. En volwassen? Dat ben je op die leeftijd natuurlijk nog niet.

Afgelopen week was dokter Nico van der Lely te gast bij onze voetballende vrienden van vv Lyra. Hij was daar om de Lierse sporters en bestuurders te laten inzien dat het optrekken van de leeftijdsgrens om alcoholische dranken te mogen nuttigen van 16 naar 18 jaar een heel goed idee was in 2014. Hij is kinderarts, expert op dit gebied en werkt op de Delftse alcoholpoli, waar hij dagelijks te maken heeft met het gevaar van drank voor jongeren. En dat zijn niet alleen de jeugdige ‘comazuipers’ die daar binnenkomen, er is de afgelopen jaren steeds meer duidelijk geworden wat alcohol op jonge leeftijd doet met de hersenen, kans op verslaving en geweld.

Als sportclub heeft Valto hier ook mee te maken. We vinden het natuurlijk belangrijk dat we goed zorgen voor onze leden en opletten dat ze niet te jong met alcohol in aanraking komen. Dat die grens eerst 2 jaar jonger lag, neemt niet weg dat de nieuwe inzichten dit bewustzijn kunnen aanscherpen. Daarnaast is Valto ook wettelijk gebonden aan regels. Dit zorgt er voor dat, ook als we denken dat het wel kan of mag, we strafbaar zijn als we tóch alcohol schenken aan de jeugd. En aangezien we met veel vrijwilligers de bar bezetten, is het een verantwoordelijkheid voor iedereen. Het bestuur, de barmensen, maar zeker ook de ouders, 18+ vrienden en de andere leden die er iemand op kunnen aanspreken. Daarnaast is het de verantwoordelijkheid voor de jeugd die het betreft. Jullie zijn dan nog wel niet volwassen, maar nadenken kunnen jullie wel. Denk dan vooral aan jezelf, maar ook aan de club.

Eén van de meest concrete voorbeelden van waar het lastig is om preventief te controleren, hoe goed iedereen zijn best ook doet, is het Valto feest. Dit is een avond waar veel leden en hun vrienden naar uitkijken, van genieten en lang in hun geheugen blijft hangen. En dat willen we graag zo houden. Daarom hebben we als bestuur, in overleg met de organisatie, besloten om de leeftijd voor dit feest te verhogen naar 18+. Ik realiseer me dat dit enorm zuur is voor de jeugd die nu nog iets langer moet wachten. Daarbij wil ik wel aangeven dat het beter is om nog iets langer te wachten, dan dat er nooit meer een feest zal zijn. 

Laten we tenslotte ook niet schijnheilig doen. De inkomsten vanuit de kantine zijn een belangrijk deel van de begroting en de verkoop van bier en wijn levert daar een belangrijke bijdrage aan. Drank en sport gaan dan wel niet samen, drank na sport kan best lekker en gezellig zijn. Alleen niet te veel en te jong.

Proost, op een goede week!

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.