Verslag Jeugdtrainersdagen

Op maandag 23 februari gingen we met vijf trainers van Valto naar de Groen-Geel hal in Wormer om daar deel te nemen aan een jeugdtrainersclinic. De jeugdtrainersdagen werden dit jaar voor het eerst georganiseerd door Korfbalstars, met als doel de trainers en de jeugdspelers van korfbalverenigingen beter te maken.

De avond begon met een uur theorie en daarna twee uur praktijk. De cursus werd gegeven door korfbalinternational André Kuipers en topcoach Jan de Jager. Tijdens de presentatie werden er verschillende onderwerpen behandeld zoals samenspel, de opbouw en de inhoud van trainingen. Er werden nieuwe ideeën uitgelegd en er werd vooral gewezen op variatie. Om variatie binnen een vak mogelijk te maken is het van belang dat alle vier de spelers kunnen – en erop gericht zijn om te scoren. Iedereen moet kunnen afvangen, iedereen moet kunnen aangeven en het allerbelangrijkste; iedereen moet kunnen scoren.

Tijdens het praktijk gedeelte gingen we in 3/4 tallen naar de palen en moesten we verschillende oefeningen uitproberen. De ene keer ging het reboundoefeningen, de andere keer lag de nadruk meer op aangeven. Maar bij elke oefening die we moesten doen was de tweede kans, de mogelijkheid tot scoren, het belangrijkste. Na elke actie moest je proberen de tweede kans te pakken. In het begin vergeet je dat natuurlijk een paar keer, maar na 2 uur hard oefenen kijk je al bijna automatisch of je een tweede kans kan nemen. We waren natuurlijk met trainers van allerlei categorieën, van de F t/m de A, maar de oefeningen die we moesten doen zaten zo in elkaar dat ze voor elke leeftijdsgroep te gebruiken zijn.

Kortom; de clinic was voor ons een groot succes. We hebben veel nieuwe oefeningen geleerd die we ook zeker op trainingen gaan laten terug komen. Op dit moment zijn we zelfs aan het kijken of Korfbalstars misschien een keer een clinic kan komen geven bij Valto, omdat iedere trainer of coach wel iets kan met deze oefeningen en spelinzichten. Eigenlijk een must-have voor elke trainer/coach omdat we binnen Valto natuurlijk streven naar een zo goed opleidingsprogramma om het beste te halen uit iedere jeugdspeler.

Groetjes, Lysanne van Venetiën

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.