VALTO 1 is het spoor bijster in “de Wielewaal”.

Na de verloren wedstrijd van vorige week thuis tegen Swift uit Middelburg ging de VALTO selectie vandaag richting Hardinxveld-Giessendam om daar de wedstrijden te spelen tegen het plaatselijke KV Vriendenschaar 1 & 2. Ook zij hadden de eerste wedstrijden in de zaalcompetitie verloren en wilden natuurlijk in de eerste thuiswedstrijden de punten in huis houden. VALTO 1 mocht vandaag het spits afbijten om, tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander, een poging te doen om de eerste punten binnen te halen. Onder leiding van het prima leidende arbitrale duo Ringma en De Vree ging de wedstrijd van start. Binnen enkele seconden had, verrassend genoeg, één van de dames van de thuisploeg de eerste bal al door de korf, terwijl bij KV Vriendenschaar eigenlijk de doelpunten veelal door de heren gemaakt worden. Deze werd bijna net zo snel beantwoord door Mees, maar het andere vak had geen antwoord op het volgende  doelpunt van Vriendenschaar. Na vijf minuten stond er al een 4-1 achterstand op het bord en was het eerste gaatje al geslagen. Romee en Bart hielden in de eerste tien minuten de schade nog beperkt tot 5-3, maar na de gemiste strafworp bij 7-3 raakten we de aansluiting kwijt. Toen de thuisploeg er 9-4 van maakte veerde VALTO weer op en wist het verschil terug te brengen tot drie bij 9-6. Vijf minuten later stond er echter al een 14-6 achterstand op het scorebord en leek de wedstrijd wel gespeeld. VALTO kreeg geen grip op het mannen kwartet van de thuisploeg die bijna elk schot tot een doelpunt wisten te verzilveren. Met nog drie minuten op de klok wisten we weer wat terug te doen. Met drie doelpunten op rij wisten Maaike, Mees en Zané binnen drie minuten de 14-9 tussenstand op het bord te zetten, maar de ruststand werd, natuurlijk, door een Vriendenschaar heer op 15-9 bepaald.

Het aanwezige VALTO publiek was het er wel over eens dat er nog een lange tweede helft stond te wachten voor ons vlaggenschip. Wilde zij nog de aansluiting willen realiseren dan zou er wel met meer inzet gespeeld moeten gaan worden en vooral de aanvoer naar de heren van de tegenstander moeten zien te stoppen. Mees had vandaag nog het beste schot binnen onze selectie en wist binnen tien seconden te scoren na de onderbreking. Echter gingen ook de heren van de thuisploeg verder waar ze gebleven waren en hadden direct weer een antwoord. Met vijf doelpunten op rij verdween KV Vriendenschaar aan de horizon en was de wedstrijd gespeeld. Voor het Lierse publiek was er weinig meer te genieten, want zij moesten toezien hoe ons vlaggenschip zich naar de slachtbank liet leiden. Pas na tien minuten wist Mees ons tweede doelpunt in de het tweede bedrijf te scoren en toen het verschil al oplopen was naar tien was hij het weer die de korf wist te vinden. Erik deed nog een poging het tij te keren door Nikki en Maaike van vak te laten wisselen, maar dit had geen resultaat. Tot onze verbazing werd de enige speler die een wel beetje op schot was vandaag vervangen door Ruben, maar ook deze ingreep bleef zonder resultaat. De trein van Vriendenschaar denderde onverminderd door en wisten het verschil naar een 26-12 tussenstand te tillen. In de laatste twee minuten wist VALTO met treffers van Laurens en Romee de teller voor VALTO nog op te schroeven naar veertien, maar dat is natuurlijk veel te weinig als je wilt overleven in de overgangsklasse. Met deze terechte 27-14 nederlaag blijft VALTO op nul punten staan en zal volgende week zichzelf moeten herpakken om tegen GKV/Enomics wel kans op de punten te kunnen maken. Vandaag was er te weinig beleving en strijdlust om het de tegenstander lastig te maken en lieten we al snel in de tweede helft de koppies hangen. Waar we in voorgaande wedstrijden tot het eindsignaal bleven knokken voor de doelpunten, lieten we het vandaag lopen en gaven de tegenstander te veel ruimte om aan te leggen wat deze ruime nederlaag als resultaat geeft. Gezien de uitslagen van de andere wedstrijden in de poule wordt het zaak dat Eric de ploeg weer snel op de rails krijgt om niet te veel averij op te lopen. Te beginnen volgende week in de Vreeloo hal tegen de volgende makkelijk scorende tegenstander GKV/Enomics. Zij hebben in de eerste twee wedstrijden al 57 doelpunten achter hun naam staan, waar VALTO slechts 33 doelpunten heeft staan. Uw steun is dus volgende week zeer gewenst in de volgende thuiswedstrijd.

Hoe ongewoon was het dat VALTO 2 hierna het veld betrad. Het aantal supporters in het thuis vak dunde aanzienlijk uit, terwijl er bij de Liers aanhang juist een kleine groei plaats vond. VALTO 2 is dit zaalseizoen met een missie begonnen, die vorige week onverwacht al een deukje heeft opgelopen. Het verlies tegen Refleks 2 was niet nodig geweest als we tot het einde scherp waren gebleven. Dit mocht ons vandaag niet weer gebeuren tegen de gastheren, die vorige week ook met één punt verschil verloren hadden. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd lag het initiatief in deze wedstrijd direct bij VALTO, wat via een schot van Pieter de score opende. Met een verdiende strafworp wist Vriendenschaar weer op gelijke hoogte te komen, maar Ruben en Lisanne zorgden voor een 1-3 voorsprong na vier minuten. Deze voorsprong was echter drie minuten later weer verdwenen en begon de wedstrijd weer opnieuw bij 3-3. Weer waren het Ruben en Lisanne die ons weer op voorsprong zette, maar ook deze voorsprong werd bij 6-6 weer teniet gedaan. Thijs, Pieter en Ron wisten hierna het eerste gaatje van drie te maken en leek VALTO zich los te weken van Vriendenschaar. Thijs had het eerste kwartier gebruikt om zijn vizier op scherp te stellen en wist met twee treffers op rij een 7-11 tussenstand op het bord te zetten. De thuisploeg zette echter weer aan om in de laatste acht minuten tot de rust de schade te herstellen en wist drie keer op rij de korf te vinden en vond bij 10-11 weer de aansluiting. Thijs zorgde met zijn afstandsschot weer voor wat lucht, maar Vriendenschaar bleef aandringen. Met om en om scoren wisten Ron en Thijs ons aan de goede kant van de scoren te houden en werd de gang naar de kleedkamers gemaakt bij 12-14.

Na de rust pakte VALTO de thuisploeg bij de strot en liep in enkele minuten uit naar 12-18 en was het eerste serieuze gaatje na vijf minuten een feit. Na een tegentreffer van Vriendenschaar wist VALTO dankzij vijf doelpunten op rij de wedstrijd al halverwege de tweede helft in het slot te gooien bij de 13-23 tussenstand. Vriendenschaar had intussen al twee heren uit het eerste van de bank gestuurd om warm te lopen, wat het speelschema van Vriendenschaar ook gelijk verklaard, maar ook zij zouden het tij niet kunnen keren. Zij werden in de laatste tien minuten gebracht bij de 15-25 tussenstand en zouden alleen aan schade beperking kunnen doen. Van hen zou alleen Daan Brouwer zijn doelpunten weten te maken. VALTO had gelukkig de wedstrijd al in een eerder stadium beslist, waardoor de overwinning in de slordige slotfase niet meer in gevaar kwam. VALTO liet zich in deze fase onnodig opjagen door de thuisploeg en tot fouten dwingen, waardoor het verschil terug liep tot zes bij 20-26. Ron en Thijs wisten hierna het verschil te handhaven en was het Thijs die met zijn tiende treffer de eindstand op 21-28 zette. De eerste punten zijn binnen met deze dik verdiende overwinning, waar het publiek weer heeft kunnen genieten van een strijdlustig VALTO 2. Met veel inzet wisten zij aan het begin van de tweede helft het verschil te maken en de voorsprong verder uit te bouwen naar een onoverbrugbaar gat voor de thuisploeg. Volgende week zal VALTO 2 ook OVVO 3 graag aan de zegekar willen hangen, wat, gezien het resultaat in de veldcompetitie op deze tegenstander, mogelijk zou moeten zijn. De aanwezige supporters worden bedankt voor de steun bij deze wedstrijd en we hopen u weer te verwelkomen in de Vreeloohal volgende week als we om 15:40 uur starten met de wedstrijd tegen OVVO 3 uit Maarssen.