VALTO met lege handen na eerste competitieronde.

Eindelijk was het zover. Er werd al enkele weken naar dit weekend toe gewerkt en in navolging van de korfbal league en vorige week de hoofdklasse, zijn nu alle zaalcompetities weer gestart. VALTO 2 kreeg het onbekende REFLEKS 2 uit Rijswijk op bezoek, wat als koploper in de 2e klasse de zaal is ingegaan. VALTO 1 zou vandaag de borst nat kunnen maken, want zij kregen de gedoodverfde kampioenskandidaat Swift uit Middelburg op bezoek. Zij zijn deze competitie met maar één doel gestart en dat is kampioen worden.  In het voorprogramma speelde onze C1, wat getraind wordt door Bart en Thomas. Hun tegenstander kwam uit ’s Gravenzande, ONDO C1. Een heel spannende wedstrijd was dit. Met na vijftien minuten in de tweede helft een 7-7 tussenstand op het bord, maar toen wist VATLO een gaatje te slaan naar 9-7. Deze voorsprong zouden deze jonge talentjes niet meer uit handen geven. Het werd nog wel spannend in de laatste minuten, toen de gasten weer de aansluiting kregen, maar de gelijkmaker bleef gelukkig uit. Een goede start dus van VALTO C1, maar helaas zouden de selectie teams dit voorbeeld niet kunnen volgen.

Onder leiding van scheidsrechter Karbet begon VALTO 2  niet scherp aan de wedstrijd. Al gauw keken we tegen een 0-2 achterstand aan, waarna Pieter pas in de vierde minuut voor VALTO de score opende. Toch wist VALTO na tien minuten weer op gelijke hoogte te komen bij 3-3, maar direct waren er weer twee treffers te noteren voor de gasten. Ruben wist deze achterstand eigenhandig weer gelijk te trekken, waarna VALTO aan de goede kant van de score kwam door Pieter die een 7-5 tussenstand op het bord zette. De laatste tien minuten zouden de ploegen om en om scoren, waarmee de ruststand op 9-7 kwam te staan.

Na de rust stond VALTO even heel goed te verdedigen, waardoor het andere vak lang mocht aanvallen. Makkelijk ging het niet, maar toch wist VALTO de voorsprong uit te breiden naar 11-7. Hierna volgde er voor VALTO echter een doelpuntloze periode van tien minuten, waarin REFLEKS zich weer in de wedstrijd knokte en na tien minuten weer de aansluiting wist te realiseren bij 11-10. Pieter doorbrak deze periode en zorgde dat we weer wat lucht kregen. REFLEKS rook nu echter bloed en deed er nog een schepje bovenop en zette de achtervolging in. Na de 13-11 van Ron volgde weer een te lange periode waarin VALTO niet tot scoren wist te komen, waardoor het halverwege de tweede helft weer gelijk stond bij 13-13 en de gasten in de volgende aanval weer op voorsprong wisten te komen. De laatste tien minuten zou moeten uitmaken wie er met de buit vandoor zou gaan. Na de 14-15 zouden Ruben en Ron met twee treffer op rij ons weer op voorsprong zetten, maar voor lang was dit niet. Vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker weer door de korf en nu kwam het er op aan wie het best met de kansen zou omgaan. Met nog minder dan drie minuten op de klok zette Mandy ons met het eerste dames doelpunt weer op voorsprong. De klok was al stil gezet toen door een misverstandje van dichtbij de gelijkmaker gescoord kon worden. Scheidsrechter Karbet had tijdens de wedstrijd zijn klok blijkbaar vaak stil gezet, want hij maakte nog steeds geen aanstalten om de wedstrijd te beëindigen. De gasten gingen in deze extra tijd nog vol voor de overwinning en wisten in de dying seconds de wedstrijd nog hun kant op te doen kantelen. Zuur punt verlies voor VALTO 2 wat door de te lange doelpuntloze periodes een voorsprong van vier doelpunten zag verdampen. Volgende week zal het beter moeten als we op bezoek gaan bij KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam. Deze wedstrijd staat gepland om 19:20 uur in sporthal “de Wielewaal” in Hardinxveld-Giessendam. We hopen op uw steun, want die hebben we zeker nodig tegen deze lastige tegenstander die vandaag ook nipt verloor van OVVO 3. Zij zullen in hun eerste thuiswedstrijd zeker proberen de punten in huis te houden.

Dan was het tijd voor het klapstuk van deze eerste competitieronde. Kon ons vlaggenschip stunten tegen het getergde Swift 1 uit Middelburg, wat vorig seizoen wel op een heel zure manier de strijd om het kampioenschap moest opgeven. Het was in een van de laatste wedstrijden van de competitie dat Oranje Wit met een gestolen overwinning er voor zorgden dat Swift alleen door een wonder nog kampioen kon worden. Dat later een speler van Oranje Wit voor een zware overtreding alsnog gestraft werd door de tuchtcommissie met acht wedstrijden schorsing veranderde natuurlijk niets aan de uitslag, dus zijn de spelers dit seizoen op oorlogspad en hebben maar één doel. Op het veld spelen zij al een niveau hoger en doen dat niet onverdienstelijk met de derde plaats na acht speelronden. Het arbitrale duo konden we nog van de oefenwedstijd van vorige week tegen Wit-Blauw Kampen. Onder leiding van deze prima leidende scheidsrechter ging VALTO op jacht naar een stuntje, wat in het eerste bedrijf ook prima spel te zien gaf. VALTO wist na enkele vruchtloze aanvallen de scoren te openen met een afstandsschot van Thom. Helaas was toen ook gelijk de ban gebroken voor de gasten, want in de volgende aanval was het weer gelijk. Tot de 3-3 tussenstand wist VALTO steeds als eerste te scoren, maar toen stelden de gasten orde op zaken en namen het initiatief over. Na de 4-4 van Laurens wisten de gasten door twee meegekregen strafworpen een gaatje te slaan naar 4-6 en leek Swift halverwege de eerste helft de wedstrijd al naar zich toe te trekken. VALTO rechtte echter de ruggen en zette de achtervolging in, wat er in resulteerde dat we zes minuten voor de thee bij 9-9 weer op gelijke hoogte stonden. Swift heeft echter met de zusje Zuidweg en Stephan den Boer en Gijs Gillissen een viertal scherpschutters binnen de lijnen. Tel daarbij de andere vier spelers op die ook hun doelpunten wel altijd meepikken en je weet dat je zelf ook goed moet zijn om hen te stoppen. Nikki (H) zou ons nog één keer op gelijke hoogte brengen bij 10-10, maar in de laatste twee minuten tot de rust zou Swift nog even gas geven en weglopen naar een 10-14 ruststand die in de zoemer binnen viel. Het lijkt er op dat de Zeeuwse formatie de paalpositie wel heel erg belangrijk vindt in de aanval, want zij kwamen al snel weer in de zaal, waarna Dylan Gillissen al ruim voor de hervatting zijn positie onder de paal innam. Dit had bij aanvang van het tweede bedrijf waarschijnlijk een doelpunt moeten opleveren, maar dit lukte niet in de eerste aanvallen na de rust. Toch wisten de gasten binnen zes minuten vijf keer de korf te vinden waar VALTO alleen de afgeronde vrije bal van Zané tegenover kon zetten. Tijd voor een time out vond Eric, maar deze time out bracht de gasten nog niet uit hun ritme. Bij het uitnemen verspeelde de VALTO aanval de bal op knullige wijze, waarna Swift de teller op twintig zette. Na het doelpunt van Laurens wist Swift in de volgende drie minuten weer vier keer te scoren en stond er een 12-24 tussenstand op het bord. De wedstrijd was wel gespeeld, maar VALTO moest nog wel zoveel mogelijk aan schade beperking doen. Na de tweede time out van VALTO wist Maaike nog wat terug doen, maar de gasten lieten VALTO niet meer dichterbij komen. Hoewel Swift met twaalf doelpunten voor stond bleef de ploeg onverminderd strak verdedigen en met volle overgave aanvallen. VALTO beleefde een mindere fase maar herpakte zich nu wel weer en wist het verschil niet verder te laten oplopen. Bij de gasten kregen de bankzitters ook nog wat speelminuten, zodat zij niet voor niets de lange reis gemaakt hadden. Met om en om scoren werd de 19-30 eindstand bereikt, waarmee VALTO de eerste punten naar Zeeland ziet verdwijnen. Volgende week wacht weer een lastige tegenstander in KV Vriendenschaar, waar VALTO 1 het altijd erg moeilijk tegen heeft. In de afgelopen seizoenen zijn we deze ploeg tien keer tegen gekomen in competitie verband, waarvan VALTO er slechts twee heeft gewonnen en één keer tot een puntendeling is gekomen. In het verleden behaalde resultaten zijn natuurlijk geen garantie, maar zoals u ziet is uw steun meer dan nodig in Hardinxveld-Giessendam om een kans te maken op de overwinning. VALTO 1 zal als eerste de arena betreden in “de Wielewaal”, dus zorg dat je om 17:55 uur op de tribune zit.

We zien elkaar in Hardinxveld, Arno van Leeuwen.