VALTO 1 strijdend ten onder tegen GKV/Enomics 1

Voor VALTO 1 valt het nog niet mee in deze zaalcompetitie en staat nog steeds op de hatelijke nul onderaan de lijst. Vorige week werd er met ruime cijfers verloren van KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam, waar we in voorgaande edities nog wel partij konden geven aan deze tegenstander. De flow waar we in de veldcompetitie in zaten is echter nog ver te zoeken. Vandaag de tweede thuiswedstrijd voor het vlaggenschip, waarin het publiek vooral hoopten dat VALTO zich weer eens van hun beste kant zouden laten zien. In het voorprogramma speelden VALTO 3 tegen de mede koploper Twist 4 een vier punten wedstrijd. Bij mijn binnenkomst stonden zij voor met 10-7, maar er waren nog tien minuten te gaan. In de resterende tijd wist het derde de voorsprong uit te bouwen naar 14-8 en was de wedstrijd wel gespeeld. In de slotfase wisten de gasten nog terug te komen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Het eindsignaal klonk bij 15-10 en is VALTO 3 nu alleen koploper in de poule. Volgende week mogen zij op bezoek bij KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam om het daar op te nemen tegen hun derde team, wat met twee punten uit drie wedstrijden op een zesde plaats staat.

VALTO 2 had er na de klinkende overwinning van vorige week flink zin in deze middag. De tegenstander OVVO 3 uit Maarssen kenden we nog uit de veldcompetitie. In deze uitwedstrijd op 19 oktober wist VALTO toen met een ruime 8-18 overwinning te vertrekken uit Maarssen. Of ons tweede hierdoor wat minder geconcentreerd was bij aanvang van de wedstrijd zullen ze niet gauw toegeven, maar feit is wel dat het vanmiddag wel heel lang erg spannend bleef. Na tien minuten keken we tegen een 1-3 achterstand aan en had alleen Pieter in de derde minuut de korf weten te vinden. Pas tien minuten later zou Lisa de aansluitingstreffer maken en was het Mandy die ons weer op gelijke hoogte zette. Leon besloot een time-out te nemen, want het was niet goed wat VALTO 2 liet zien. Tot de 5-5 tussenstand werd er nog om en om gescoord, maar toen wist Martijn met twee treffers ons voor het eerst op een marge van twee te zetten. Het andere vak wist hier echter geen gevolg aan te geven, waardoor het vijf minuten later weer gelijk stond en het spannend werd of er nog iemand op voorsprong zou weten te komen in de laatste minuten tot de rust. Uiteindelijk lukte het Ruben om voor ons met een prachtige one hander de ruststand op 8-7 te zetten, waarna scheidsrechter de Widt het tijd vond voor de thee.

Na de rust hielden we hetzelfde wedstrijdbeeld. Binnen enkele seconden hadden de gasten de gelijkmaker weer gemaakt, maar mogelijk nog sneller wist Thijs ons weer op voorsprong te zetten. Na weer een gelijkmaker was het Lisanne die weer voor de voorsprong zorgde, maar ook deze werd weer snel van repliek gediend. De volgende vier minuten waren echter voor VALTO. Leon bracht Ron in de aanval en hij deed wat er van hem verwacht werd. Hij wist ons al snel weer op voorsprong te zetten en toen hij even later met een overtreding van zijn volgende treffer werd afgehouden wist Thijs de toegekende strafworp te verzilveren. Na de vakwissel zou Pieter weer gaan verdedigen en wist de verdediging het dicht te houden. Twee minuten duurde dit trouwens maar, want toen hadden Vera en Ruben onze voorsprong verdubbeld naar 14-10. Wederom kwam Ron binnen de lijnen voor Pieter in de aanval en weer wist hij snel doel te treffen. Ook nu wist de verdediging de nul te houden en mocht Thijs weer gaan staan voor een strafworp die we toegekend kregen. Zo stond er binnen enkele minuten ineens een 16-10 tussenstand op het bord, maar waren er evengoed nog negen minuten te spelen. Geen tijd om te verslappen dus. De gasten wisten nog niet van opgeven en rechtte de ruggen nog een keertje. Met hun slotoffensief wisten zij de achterstand te halveren naar 16-13, waarvan er twee vanaf de strafworpstip kwamen. Niet handig dus van ons om hen in de kaart te spelen. De laatste vijf minuten zou VALTO clean verdedigen en geen cadeautjes meer weggeven. Zelf gingen zij nog even vol gas op jacht naar doelpunten, waarbij de voorsprong weer werd uitgebreid naar 19-13 door de doelpunten van Thijs, Lisanne en Vera. Een mooie overwinning weer voor VALTO 2 wat zich prima herstelde na het zwakke begin. Gelukkig is het aan het eind allemaal weer goed gekomen, maar hebben jullie het onnodig spannend gemaakt. Op naar volgende week in Voorburg waar we het gaan opnemen tegen het nog foutloze VEO 2. Het is te hopen dat het VALTO publiek weer in grote getalen aanwezig zal zijn in sporthal de Essensteyn, waar de wedstrijd al om 15:10 uur zal aanvangen.

Dan het vlaggenschip wat vorige week nou niet bepaald aan klantenbinding deed, zoals Thom dit zelf ook aanhaalde in de voorbeschouwing van vandaag. Het kon vandaag eigenlijk alleen maar beter en dat werd het ook. De tegenstander GKV\Enomics  uit Gorinchem kennen we nog uit de veldcompetitie van vorig seizoen waar we toen thuis van wisten te winnen. Ook vandaag bleken de ploegen erg aan elkaar gewaagd te zijn. Hoewel we aan het eind toch weer met lege handen stonden, hebben we vandaag wel een strijdend VALTO 1 gezien wat weer voor elkaar en met elkaar heeft gestreden en de huid duur verkocht heeft. Met de vakopstelling weer in de vertrouwde samenstelling als op het veld werd de wedstrijd gestart na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter de Haan die het met zijn assistent De Groot in het begin lekker kort hield. Binnen enkele seconden had Laurens de nul voor ons van het bord geschoten. De tweede aanval bleef vruchteloos en werd er in de volgende GKV aanval een vrije bal toegekend. Deze zijn aan hen wel besteedt dus was het weer gelijk. Ook de 2-1 van Bart werd weer snel beantwoord en niet veel later zou GKV voor het eerst op voorsprong komen uit een wel erg makkelijk gegeven strafworp. Aan onze kant werd het afgedaan met een vrije bal, maar Zané weet daar over het algemeen ook wel raad mee. Zo ook vandaag en was het weer gelijk bij 3-3. Weer ging de bal na een vermeende overtreding op de stip en kon GKV hun volgende cadeautje uitpakken. VALTO moest weer in de achtervolging die ook snel zijn vruchten afwierp. Thom zorgde weer voor de gelijkmaker en niet veel later wist Laurens ons weer op voorsprong te zetten. De wedstrijd was toen vijf minuten oud en leek het vanavond een doelpunten festijn te gaan worden. De voorsprong van Laurens werd weer weggepoetst vanaf, werderom, de strafworpstip, terwijl Sinterklaas toch echt al het land uit was. GKV profiteerde van het feit dat in deze fase elke actie naar binnen met een strafworp beloond werd door de arbitrage. Ook de gelijkmaker na de 6-5 van Thom werd weer vanaf de stip gemaakt, waarna GKV weer even aan de goede kant van de score wist te komen. Met zowaar twee velddoelpunten wisten zij een 6-8 tussenstand op het bord te zetten, maar deze werd binnen een minuut weer rechtgezet door de doelpunten van Bart en Thom. Tijd voor een time-out vond de coach van GKV. Met 8-8 op het scorebord begon het tweede kwart en die begon VALTO goed. Laurens, Zané en Thom wisten een eerste gaatje van drie te creëren, maar GKV bleef aan het elastiek hangen. Door een doelpuntloze periode van zeven minuten wisten de gasten bij 11-11 weer op gelijke hoogte te komen en waren er nog ruim twee minuten te gaan tot de rust. Thom zette ons weer op voorsprong en toen er nog maar vijfenveertig seconden op de klok stonden wist Romee deze voorsprong te verdubbelen. VALTO zal moeten leren om ook in deze laatste seconden van een wedstrijd scherp te blijven, want het is niet de eerste keer dat er in de slotseconden tegentreffers vallen uit te makkelijk gegeven kansen. Dit gebeurde in de voorgaande wedstrijden tegen Swift en KV Vriendenschaar en ook vandaag wist GKV de aansluiting weer te maken. Met nog twintig seconden op de klok mocht VALTO de laatste aanval gaan spelen voor de rust, waarin Mees met nog negen seconden op de klok ons op 14-12 bracht. Dit zijn de momenten dat je dan scherp moet zijn en dat ontbrak er vandaag weer aan bij VALTO. Door te traag van vak te wisselen wist GKV binnen twee passes een heer onder de paal te bereiken die zijn doorloop rustig afmaakte en er dus met 14-13 gerust werd. Jammer, maar laten we hiervan leren en het een volgende keer niet weer laten gebeuren.

Na de rust was het VALTO wat weer als eerste de korf wist te vinden, maar na drie minuten hadden de gasten de stand toch weer gelijk getrokken en kwamen zij niet veel later weer aan de goede kant van de score te staan. Thom poetste deze nog weg maar daarna ging het mis voor VALTO. Er zou bijna twaalf minuten lang niet gescoord worden door VALTO en in deze fase maakten de gasten het verschil wat VALTO niet meer te boven zou komen. Pas in de zestiende minuut wist Mees voor ons de korf weer te vinden, waarna Romee even later het verschil terug bracht tot 18-21. GKV\Enomics loopt echter al langer mee in de overgangsklasse en geeft een wedstrijd waarin nog maar zeven minuten te gaan zijn niet zo snel meer uit handen. Met goed opgezette aanvallen werden de juiste spelers in stelling gebracht en wisten zij het verschil te herstellen naar 18-23 en was de wedstrijd wel gespeeld. Eric deed nog een beroep op Ron om ook bij het eerste zijn kunstje te laten zien, maar dat ging nu niet zo soepel als in de voorgaande wedstrijd. Hij slaagde er uiteindelijk wel in om de 19-23 binnen te schieten, maar dat was ook gelijk het laatste wapenfeit van VALTO vandaag. De laatste minuut liep intussen en VALTO liet nu wat meer ruimte vallen in de hoop de afvallende ballen te kunnen pakken. GKV heeft echter genoeg spelers die vanaf vier meter bijna alle ballen binnen schieten als er op twee benen geschoten mag worden. Zo ook vandaag, zodat zij met nog twee treffers van deze afstand de eindstand op 19-25 zette. Met deze derde nederlaag op rij staat VALTO nog steeds op die hatelijke nul onder aan de lijst, terwijl er intussen, door het verrassende verlies van Swift bij Sporting Trigon, vijf ploegen op vier punten staan. Daar achter staan VEO en HKV beiden met één punt die zij aan hun onderlinge duel overhielden. Volgende week speelt ook VALTO 1 in Voorburg tegen het plaatselijke VEO 1 en hoopt daar revanche te nemen op de verloren wedstrijd op 21 september toen VALTO 1 de punten naar Voorburg liet vertrekken. Ondanks een prima wedstrijd dus helaas geen punten, maar hopelijk heeft VALTO 1 wel aan klantenbinding gedaan. Aan uw aanmoedigingen heeft het vandaag niet gelegen, dus hopen we volgende week weer op uw aanwezigheid in de Essensteyn om ons te steunen in de strijd om de broodnodige punten.