VALTO wint eerste wedstrijd in Haagse Korfbaldagen

Sponsor: Martin Stolze B.V.

In de voorbereiding op de zaalcompetitie doet VALTO ook dit jaar weer mee aan de Haagse Korfbaldagen. Altijd een mooi toernooi met minimaal 3 oefenwedstrijden in aanloop op de zaalcompetitie. Vorig jaar heeft VALTO dit toernooi voor het eerst als winnaar in de 1,2,3 klasse weten te winnen en wil dit jaar deze prestatie evenaren. Dit jaar zal in de 1e klasse in de zaal ook met schotklok gespeeld gaan worden. Er zullen dus heel veel ploegen, maar ook scheidsrechters graag wat wedstrijden spelen met schotklok voor de competitie begint. Hierin schiet de organisatie van de Haagse korfbaldagen helaas tekort. In het reglement is opgenomen dat in de poule fase alleen met schotklok gespeeld mag worden als beide ploegen in de 1e klasse spelen in de zaal. VALTO had voor vanavond met tegenstander Velocitas (zaal 2e klasser) en de scheidsrechter vooraf overlegd en beiden wilde heel graag met schotklok spelen. Vooral scheidsrechter P. Fuchs wilde heel graag ervaring op doen in het spelen met schotklok. Hier werd echter een stokje voor gestoken door een autoriteit van de Haagse Korfbaldagen, door het reglement strikt toe te passen.

De klok werd dus voor de wedstrijd op 30 min gezet en de aftel klokken werden zwart voordat scheidsrechter Fuchs floot voor het begin van de wedstrijd. VALTO speelde vandaag in de Vreeloohal een uitwedstrijd, waardoor Velocitas de eerste aanval speelde. Na vier minuten zoeken was het Frank die voor VALTO de score opende en even later VALTO op 0-2 zette. Zonder wind, regen of een verblindend zonnetje vielen de doelpunten nu als rijpe appeltjes door de korf. Na tien minuten was het verschil nog steeds vier toen Sanne er 3-7 van maakte. Tot halverwege de eerste helft hield VALTO dit verschil vast, maar na de 5-10 van Judith had VALTO toch een doelpuntloze periode van zes minuten. In deze fase wist Velocitas weer aansluiting te krijgen bij 9-10, waarmee zij de Lierse ploeg weer even op scherp zette. Het verschil van vier werd door Zané, Frank en Mees weer hersteld en leek er geen vuiltje meer aan de lucht. Velocitas zette echter nog even aan voor de thee en wist de achterstand weer te halveren, zodat bij 11-13 de kleedkamers werden opgezocht.

Al in de veldcompetitie is gebleken dat de rust niet altijd even gunstig uitpakt voor VALTO. Zo was er ook vandaag weer de after break dip bij de Lierse ploeg. Met Maaike op de plaats van Iris werd er aan het tweede deel begonnen. De eerste aanval leed VALTO weer snel balverlies en wist Velocitas al in de eerste minuut de aansluiting te maken. De VALTO dames hadden vanavond pittige tegenstanders, want 10 van de 19 doelpunten kwamen van de Velocitas dames. Velocitas kwam na vijf minuten weer langszij bij 13-13 en nam in de volgende aanval ook gelijk een kleine voorsprong. Kevin maakte weer gelijk, maar in de volgende aanval van Velocitas wist een dame een doorbraak af te ronden en keek VALTO weer tegen een achterstand aan. Dit was gelukkig van korte duur, want in onze volgende aanval werd Maaike vrijgespeeld achter de korf en kon zij de gelijkmaker weer binnenschieten. Nu pakte VALTO gelijk door en schoot Judith ons weer naar 15-17 en niet veel later was het 15-18 door Frank. Velocitas had met een aantal tactische wissel intussen geprobeerd meer grip op de VALTO aanvallen te krijgen, maar dit had weinig effect. VALTO wist de voorsprong vast te houden en de eerste overwinning in de zaal binnen te halen. Nadat Nikki, die in de slotminuten ook nog mee mocht doen, de eindstand op 19-21 had gezet floot scheidsrechter Fuchs voor het eind van de wedstrijd. Hoewel het publiek had uitgekeken naar een wedstrijd met schotklok, was het vanavond bij vlagen een attractieve wedstrijd om te zien. Velocitas, wat op het veld herbstmeister in de 1e klasse C is, wist het VALTO knap lastig te maken, maar kon toch niet voorkomen dat VALTO de winst naar zich toe kon trekken.

Zaterdag de tweede poulewedstrijd wat ook gelijk een leuke derby gaat worden. ONDO komt dan op bezoek in de Vreeloohal wat helaas ook een 2e klasser is in de zaalcompetitie, waardoor er weer zonder schotklok gespeeld moet worden. Het zou de organisatie van de Haagse korfbaldagen sieren als zij alle 1e klasse ploegen tegemoet zou komen en hen ook met schotklok laten spelen als zij het met de tegenstanders overeen komen. Dit levert volgens mij een win win situatie op voor alle partijen, want ook veel scheidsrechters hebben hier nog geen ervaring mee.

We gaan het zaterdag zien, maar met een derby verwacht ik zo wie zo een leuke wedstrijd.