Valto selectie pakt vier heel nuttige punten

De voorjaarsveldcompetitie begint dit weekend aan de returnwedstrijden met Valto 2 als koploper in de reserve hoofdklasse en ons vlaggenschip op een 2e plaats in de Ereklasse D, achter het nog ongeslagen DeetosSnel/QSL. Zij hebben als doel om net als in de zaal het kampioenschap binnen te halen, maar het gaat hen zonder Joost Hofman tot nu toe nog niet zo makkelijk af als in de zaal. Valto is na een mindere seizoen opening beter gaan spelen en wil deze lijn maar wat graag ook in de laatste drie wedstrijden vasthouden.

Vandaag eens wat vroeger naar de Villa gekomen om ook Valto 2 weer te bewonderen. Het voorprogramma was al wat uitgelopen, zodat ik ook nog een helft van V3 mee kon pakken. Met een 9-6 voorsprong gingen zij de kleedkamer in en wisten deze voorsprong verder uit te bouwen. Hoewel Fortuna 5 alles uit de kast trok om het gat te dichten, lukte het V3 om juist het omgekeerde te laten gebeuren. Met zorgvuldig opgezette aanvallen werd een gaatje van zes verschil gemaakt en dit de rest van de wedstrijd knap vast gehouden. Coach Johan had het vertrouwen dat de ploeg dit niet meer weg zou geven en gunde de reserve spelers hun speelminuten. Zo konden de aspiranten Jonne, Finne en Frenk hun kunsten vertonen voor het langzaam volgestroomde terras. Bij het laatste fluitsignaal stond er een mooie 18-12 eindstand op het bord, waarmee V3 zich naast koploper ODO 3 nestelt. Volgende week is dit de tegenstander van V3 en gaan zij onderling uitvechten wie als koploper aan de laatste speelronde mag beginnen.

Voor Valto 2 was het vandaag er op of er onder tegen KV Vriendenschaar 2. Twee weken beleefde V2 een lastige middag in Hardinxveld-Giessendam. Na een achterstand van 6-0 wisten zij toen na zestig minuten toch nog een puntendeling uit het vuur te slepen. Zo bleven zij wel koploper, maar zagen DeetosSnel/QSL 2 tot één punt naderen. Het zou vandaag dus moeten gebeuren, maar vooraf hoorde ik de Vriendenschaar spelers in de kantine ook tegen elkaar uitspreken vandaag de koppositie over te willen nemen. Ik ging er dan ook maar eens goed voor zitten op het terras. Scheidsrechter Peters nam vandaag de “fluit” ter hand en liet al snel merken zijn eigen grenzen te bepalen. Ron mocht de score openen vanaf de strafworpstip en niet veel later werd de gelijkmaker gescoord uit een vrije bal. Mark zorgde met twee rake schoten voor het eerste gaatje en na zeven minuten spelen was het verschil na de doelpunten van Mandy, Elise, Thijs en Iris al opgelopen naar 7-2. Tijd voor een time out om Valto te stoppen vond de coach van Vriendenschaar. Dit had voor de helft succes, want de doelpunten regen van Valto kwam hierna ten einde, maar zelf wisten de gasten nog geen vuist te maken. De heer Peters hield de lijntjes kort, waardoor je al in de eerste helft bij sommige tegenstanders de frustatie er in zag sluipen. Valto bleef zoeken naar de juiste kansen, maar het zou toch ruim twintig minuten duren voor er weer gejuicht kon worden. Intussen had Mark, die vandaag een sterk staaltje verdedigen ten toon spreidde, een nieuwe tegenstander gekregen om te verdedigen, maar ook deze jongeman maakte geen kans bij Mark. Ron werd gewisseld voor Romeo om zo meer rebound te pakken, wat even later ook zijn vruchten afwierp toen Martijn de ban brak en het Lierse publiek liet juichen. Thijs en Mark lieten er geen gras over groeien en zetten binnen twee minuten een 10-2 tussenstand op het bord. In de laatste minuut voor de rust wist Martijn nog meer zout in de wonden te strooien bij de gasten door de ruststand op 11-2 te zetten.

Een heel verschil met de uitwedstrijd waar het de hele wedstrijd spannend is geweest. Vandaag andere koek voor de gasten, waarbij de hoop op een overwinning in rook was opgegaan. Bij de start van het tweede bedrijf lukten het de gasten nog wel even om V2 in bedwang te houden en zelfs als eerste de korf te vinden. Vera wist het verschil echter al weer snel te herstellen en haar zus Iris deed dit na de tweede treffer van de gasten. Zo stond er halverwege een 13-4 tussenstand op het bord en zou later blijken dat Vriendenschaar nu al hun laatste doelpunt gescoord zou hebben. De gasten probeerden nog wel met de nodige wissels iets te forceren, maar het mocht allemaal niet baten. De scherpte ging er wel een beetje af bij Valto, maar dat is niet zo gek als je zo ver voor staat. Toch wist Valto in het laatste kwart nog viermaal de korf te vinden, waarmee de eindstand op 18-4 kwam te staan. Een oorwassing voor Vriendenschaar, wat door dit verlies ook DeetosSnel/QSL 2 aan zich voorbij ziet gaan en nu 3e staat in de poule. Volgende week gaat Valto 2 op bezoek bij GKV/Enomics 2, waar in de thuiswedstrijd met 15-10 van werd gewonnen. Zij versloegen echter dit weekend DeetesSnel/QLS met 13-6, waarvan de heenwedstrijd nog met 15-9 werd verloren. Valto is dus gewaarschuwd en kan wel wat support gebruiken. Om 14:00 uur start deze wedstrijd aan de Molenvliet in Gorinchem.

Dan ons vlaggenschip, wat ook tegen dezelfde tegenstander mocht aantreden als voor de Pinksterdagen. Toen werd er in Krimpen a/d IJssel na een gelijk opgaande eerste kwart een gaatje geslagen en gingen we met een 5-9 voorsprong rusten. In de 2e helft werd even tien minuten gas gegeven en de wedstrijd uitgespeeld met uiteindelijk een 12-22 overwinning voor onze Lierse trots. Vandaag zou KOAG de huid nog duurder verkopen en gingen nog harder de wedstrijd in dan in Krimpen. Het zou dan ook even duren voor het eerste doelpunt viel. Mirthe was het die voor ons de nul van het bord schoot, waarna Frank niet veel later het voorbeeld volgde. Na acht minuten spelen wist ook KOAG de korf te vinden en hield hiermee de aansluiting. Sheila herstelde dit door haar doorloop binnen te gooien, maar ook nu behielden de gasten de aansluiting. Ondanks de scoren van Koert en Laura wist KOAG met nog 13 minuten op de klok weer op gelijke hoogte te komen bij 5-5. Even leek Valto te wankelen en namen de gasten heel kort een kleine voorsprong. Met nog tien minuten tot de rust zette Sheila ons weer naast de gasten en zetten Frank en Koert ons weer op een 8-6 voorsprong. We speelden het echter niet zo goed uit tot de thee deze keer, want met een afstandsschot en een makkelijk gegeven strafworp wisten de gasten de stand weer gelijk te trekken voor de thee.

Na de rust waren het weer Mirthe en Frank die voor ons de score openden en ons weer op voorsprong zette. Jasper betrad het veld op de plaats van Frank om meer verdedigende rebounds te stelen en ons aanvalsvak langer de kans te geven om onze voorsprong weer uit te bouwen. Veel tijd hadden zij daar niet voor nodig. Laurens stond op en wist binnen twee minuten onze voorsprong te verdubbelen naar 12-8, waarna KOAG weer naar een time-out greep om het ritme te breken. Dit sorteerde echter weinig effect, want na de time-out zouden Koert en Jasper onze voorsprong verder uitbouwen naar 14-8. Pas na zeventien minuten spelen in de 2e helft wisten de gasten ook weer de korf te vinden, maar hier had Thom, die inmiddels binnen de lijnen was gekomen voor Bart, direct een antwoord op. De gasten kwamen nog terug tot 15-11 toen er nog tien minuten te gaan waren, maar de overwinning kwam voor Valto nooit meer in gevaar. Nadat Laura de wedstrijd in het slot gegooid had door vier minuten voor tijd 17-13 op het bord te zetten namen Mark en Thomas ook een time-out om de laatste aanvallen te bespreken en gelijk Maaike en Sheila te bedanken voor de bewezen diensten. Zij maakten plaats voor Elise en Iris die mee mochten helpen de overwinning naar veilige haven te brengen. Laurens was vandaag weer eens ouderwets op dreef en schoot met zijn vierde onze laatste treffer binnen, maar de eindstand werd door de gasten gescoord vanaf de stip. Een prima 18-14 overwinning voor onze Lierse trots, wat deze keer wel flink meer tegenstand kreeg van de gasten uit Krimpen. Op het andere veld was een verrassende uitslag voor mij. Ckv Nieuwerkerk versloeg de koploper DeetosSnel/QSL met 15-10, waardoor Valto nu op gelijke hoogte is gekomen met deze ploeg uit Dordrecht. Volgende week is het dan ook een belangrijke wedstrijd voor ons vlaggenschip in Nieuwerkerk, waar we bij een overwinning het verblijf in de Ereklasse kunnen veiligstellen. De thuisploeg zal er echter alles aan doen om ons op een flinke nederlaag te tracteren om revance te nemen op de dikke nederlaag die zij op 4 mei in De Lier te slikken kregen. Het vlaggenschip hoopt dan ook dat het Lierse publiek in grote getale hen achterna zal reizen naar Nieuwerkerk a/d IJssel, waar om 15:30 uur het startsignaal zal klinken bij de Kleine Vink.

Graag tot volgende week iedereen, Arno van Leeuwen.