CKV Valto bezorgt KV Vriendenschaar een kater

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de wedstrijden van vorige week, waarbij de wedstrijd van Valto 1 weinig met korfbal te maken had, werd er uit gekeken naar de confrontatie met kampioenskandidaat KV Vriendenschaar uit Hardinxveld-Giessendam. Het vlaggenschip van Vriendenschaar heeft zich echter geen goede dienst bewezen door de laatste vier wedstrijden slechts 3 punten te pakken, waar de concurrent KV Swift wel gewoon hun punten pakten. Het was vanavond voor de thuisploeg dan ook aan of afhaken in de race om het kampioenschap. Voor beide vlaggenschepen de strijd aan zouden gaan was het eerst de beurt aan de reserve teams. De thuiswedstrijd in december was er één in een mindere reeks voor ons tweede en werd toen met 10-13 verloren. Dit moest vanavond beter kunnen al was het alleen al om een belangrijke stap naar behoud in de reserve 1e klasse te zetten. Met een leuk aantal Lierse supporters op de bank, al dan niet door mijn oproep van vorige week, was het voor mezelf nog even spannend of ik er bij kon zijn. Het was de rijbeurt van Bart, dus was de auto van huize van Leeuwen bezet. Gelukkig werd mijn oproep gehoord door de familie De Raadt, van wie ik de “boodschappen” auto mocht lenen om naar Hardinxveld te rijden. Nogmaals mijn dank aan hen dat ik bij deze wedstrijden aanwezig heb kunnen zijn.

Om half vijf gingen de 2e teams dan los onder leiding van scheidsrechter van Garderen. Binnen enkele minuten wist Valto een 0-2 voorsprong te pakken en was het visitekaartje afgegeven. Er zou vanavond een andere wedstrijd gespeeld gaan worden dan op 10 december. Vanavond stond er een strijdvaardig Valto wat zijn huid duur zou verkopen. Het lukt helaas niet om de voorsprong te behouden, want na tien minuten kwam de thuisploeg weer langszij bij 3-3. De volgende fase zouden de ploegen om en om scoren met Valto wel steeds op voorsprong, maar het verschil bleef steeds steken op één. Met nog een minuut of vijf op de klok voor de rust wist Vriendenschaar voor het eerst op voorsprong te komen bij 8-7 en waren tot de rust de rollen omgedraaid. Nu was het steeds de thuisploeg die op voorsprong kwam met 9-7 en 10-8 en wist Valto wel de aansluiting te houden, maar niet meer op gelijke hoogte te komen. De kleedkamers werden opgezocht bij de 11-9 ruststand, wat toch wel een beetje jammer was voor de aanwezige Valto supporters.

De tweede helft begon voor de Lierenaars niet goed. De eerste aanvallen bleven vruchteloos, terwijl de thuisploeg de marge vergrootte naar 13-9. De volgende fase was voor de gebroeders van Muyen. Zij wisten met drie treffers op rij weer voor aansluiting zorgden bij 13-12. Helaas was er toen weer een doelpuntloze periode voor Valto, waarin Vriendenschaar het verschil weer terug bracht op 16-12. Met intussen de junioren Thijs en Maaike binnen de lijnen werd er een slotoffensief ingezet en toonde Valto zijn veerkracht. Met twee doelpunten van Maaike en Pieter en de afgeronde strafworp van Floris stond Valto zomaar weer op voorsprong. Met nog minder dan een minuut te gaan leek Valto 2 deze wedstrijd naar zich toe te trekken, maar we speelde de wedstrijd niet goed uit. Door te fanatiek verdedigen moest de scheidsrechter wel een vrije bal toekennen aan de thuisploeg, welke zij keurig afrondde. Hiermee kwam de eindstand op 17-17 te staan en werden de punten gedeeld. Dankzij de andere uitslagen in de poule is het gat naar de nummer 7 Vitesse 2 nu drie punten, waardoor er dus nog een puntje ergens vandaan geplukt moet gaan worden. Dit Vitesse 2 is ook de tegenstander van volgende week, dus zullen er in deze wedstrijd spijkers met koppen geslagen gaan worden door of de thuisploeg of door Valto 2. Ook deze week wil ik dus weer een oproep doen om vooral Valto 2 te komen aanmoedigen in de strijd om lijfsbehoud.

Dan was het de beurt aan beide vlaggenschepen. KV Vriendenschaar is na de kerstvakantie niet in goeden doen. De eerste wedstrijd in 2017 wisten zij nog te winnen, maar daarna kwam de klad erin. Tegen DES werd niet alleen de wedstrijd verloren, maar werd er ook een belangrijke basisspeler voor drie weekenden op de bank geparkeerd door een rode kaart. Vanaf de bank zag Nolan den Boer zijn ploeg driemaal gelijk spelen en de koppositie overdragen aan KV Swift uit Middelburg. Vanavond was Vriendenschaar echter weer op volledige oorlogssterkte, dus hadden zij maar één doel en dat was Valto, net als in december, met lege handen achterlaten. Valto heeft de punten echter net zo hard nodig, dus zou ook het vlaggenschip er alles aan gaan doen om niet weer met lege handen te blijven staan. Met Ron op de plaats van de geblesseerde Kevin was de eerste psychologische tik alvast uitgedeeld. De eerste aanvallen van de thuisploeg bleven zonder doelpunten. Het was Naomi die voor Valto de score opende, maar deze voorsprong werd door Vriendenschaar al snel weer gelijk getrokken. In de openingsfase waren de doelpunten schaars en stond er na tien minuten pas 3-3 op het bord. Twee prima korfballende ploegen hielden elkaar tot zover in evenwicht, maar toen wisten Judith en Laurens binnen een minuut het eerste gaatje te slaan naar 5-3. Deze voorsprong zou Valto de rest van de eerste helft weten vast te houden met tussenstanden van 4-7 en 7-8 werd de ruststand door Frank op 9-12 gezet.

Valto kwam echter niet scherp uit de kleedkamer, want binnen enkele minuten wist Vriendenschaar deze achterstand weg te werken. Valto was dus weer terug bij af, maar ook gelijk wakker geschud. Via Ron wist Valto weer een voorsprong te nemen, maar de thuisploeg leek bloed geroken te hebben. Met twee snelle doelpunten kwamen zij sinds de 2-1 weer op voorsprong met 14-13. Valto bleef echter zoeken naar de juiste kansen en die werden gevonden door Bart, Ron en Frank, waarmee Valto het tij weer gekeerd had bij 14-16. Er was echter nog een kwartier te gaan, dus was de wedstrijd nog lang niet gespeeld. Verdedigend werden de lijntjes strakker aangetrokken waardoor doelpunten schaarser werden. Na acht minuten bikkelen wist de thuisploeg weer de aansluiting te krijgen bij 15-16, maar gelukkig viel het schot van Bart even later ook binnen en ging het meegereisde publiek nog eens extra achter de ploeg staan. Onder luide aanmoedigingen wist Valto het verschil via Ron en Frank naar 15-19 te vergroten en was de buit binnen. Na deze genade klap begon er in het Lierse supporters vak al een feestje en werd het op de rest van de tribune angstvallig stil. Met nog maar een minuut op de klok was de buit wel binnen. De eindstand werd uiteindelijk door Vriendenschaar op 16-19 gezet met een schot in de laatste seconden, waarna de prima leidende scheidsrechter Wolfgang een eind aan de wedstrijd maakte. Voor Vriendenschaar zijn de druiven zuur, want zij haken nu definitief af voor het kampioenschap. Valto doet echter goede zaken. Door deze twee punten bij te schrijven aan het totaal zijn we buiten bereik van de nummer zeven, IJsselvogels 1, gekomen, dus spelen we ook volgend seizoen weer in de 1e klasse. Het vlaggenschip kan het seizoen dus ontspannen uitspelen, maar het is wel te hopen dat zij er voor het publiek nog mooie wedstrijden van maken. Het zou toch mooi zijn als we aan het eind van de competitie met 17 punten eindigen. Laten we dus met z’n allen volgende week weer achter de selectie aan reizen naar sporthal “de Bongerd” in Barendrecht om hen naar de overwinningen te schreeuwen. Valto 2 zal daar gaan strijden voor het laatste puntje voor behoud in de 1e klasse, terwijl Valto 1 om de eer zal gaan strijden tegen het reeds gedegradeerde Vitesse 1.