Maximale score voor VALTO selectie teams

De eerste wedstrijden in de veldcompetitie zitten er weer op. Na het voor VALTO 1 prima verlopen zaalseizoen, was het vandaag tijd om weer voor de broodnodige punten in de veldcompetitie te strijden. Na enkele oefenwedstrijden tegen VEO en Oranje Wit, waarbij het bij de wedstrijd tegen VEO wel erg fris was en ook bij de avondwedstrijd tegen Oranje Wit was het een koude bedoening. Hoe snel het weer kan veranderen bleek vandaag wel weer. Onder zomerse omstandigheden kon er vandaag gespeeld worden, waarbij de temperatuur flink opliep en er extra drink pauzes werden ingelast. Het was dus prima toeven langs de lijn met binnen de lijnen ook nog eens de nodige positieve resultaten. Bij de jonge VALTO teams C1 en B1 werden de punten gepakt en de junioren trokken deze lijn door. VALTO A1 liet zien dat zij zijn gegroeid als team sinds september. Toen verloren zij nog op bezoek bij Kinderdijk A1, maar vandaag werd er gewoon gewonnen van de nummer 2 en is er weer aansluiting met de nummers zes en zeven uit de poule. Zij zullen er in de volgende wedstrijden alles aan gaan doen om boven de rode streep te komen.

Voor VALTO 2 was het zaak om de draad weer op te pakken waar zij voor de zaal gebleven waren. Willen zij aan het eind aanspraak maken op de zo begeerde titel, dan zullen zij vandaag de zegereeks van voor de zaal moeten doortrekken. Tegenstander vandaag was Merwede/Multiplaat 2 uit Sliedrecht. Hier werd in september 17-21 van gewonnen, maar dat ging toen ook niet van een leie dakje. De wedstrijd startte wat later dan gepland onder leiding van scheidsrechter Wielinga. Ron bleef op de bank, want hij is nog niet helemaal hersteld van de blessure die hij in de laatste zaalwedstrijd op liep.  Het eerste aanvalvak van VALTO had het lastig vandaag. Zij zouden in de eerste helft maar één keer tot scoren komen, maar gelukkig hield het andere vak VALTO in de wedstrijd. Na zes minuten stond er een 0-2 achterstand op het bord, maar dat werd binnen twee minuten door Pieter en Lotte recht gezet en mochten zij weer gaan verdedigen. Lang wisten zij het weer dicht te houden, maar konden niet voorkomen dat Merwede wederom een voorsprong nam en stond het na negentien minuten spelen 4-2. Ruben wist binnen enkele seconden de aansluiting weer te maken, maar aan de ander kant werd een overtreding begaan in de verdediging en werd met de toegekende strafworp het verschil weer hersteld. Thijs wist de ban van het aanvalsvak te doorbreken en zorgde dat VALTO de aansluiting behield. Met nog vijf minuten tot de rust wil je dan graag gelijk komen, maar helaas wist Merwede het verschil weer te herstellen naar twee. De ruststand werd door Ruben op 5-6 gezet een minuut of drie voor tijd. Beide ploegen wisten tot de rust de korf niet meer te vinden in deze weinig enerverende wedstrijd. Misschien zijn we een beetje verwend bij de zaalwedstrijden, maar het kon eigenlijk alleen maar beter worden na de thee. Dat moest ook wel wilden we aanspraak maken op de punten. het was echter Merwede wat na de rust de score opende en ook gelijk een eerste voorsprong van drie op het bord schoot bij 5-8. De VALTO aanvallen werden wel wat beter opgezet, nadat, met behulp van Martijn, Ruben en Rick van vak gewisseld waren. Nu kreeg VALTO een strafworp mee die door Thijs werd verzilverd. Nog één keer zou Merwede de voorsprong verruimen naar drie, maar toen stonden de dames op bij VALTO. Na het doelpunt van Lisanne B was het Lisa die met twee treffers op rij ons langszij bracht bij 9-9. Met nog achttien minuten op de klok nam Merwede meteen een time-out om de ploeg weer terug op de rail te krijgen. Het was echter VALTO wat na deze time-out als eerste scoorde. Ron wist met zijn tanden op elkaar twee goede aanvallen neer te zetten en VALTO aan de goede kant van de score te brengen. Hij zou het veld weer verlaten bij de vakwisseling en nam Pieter de verdediging weer op zich. Lisa bleek de smaak te pakken te hebben en zette VALTO voor het eerst op een voorsprong van drie bij 12-9, maar helaas bleven de gasten aan het touwtje hangen. Zij hadden steeds een antwoord op de doelpunten als VALTO dreigde los te komen. Na de 14-11 van Thijs stonden er nog ruim vijf minuten op de klok, maar leek de buit wel binnen in deze weinig doelpuntrijke wedstrijd. De coach van Merwede nam weer een time-out en wist zijn ploeg weer op te peppen voor een slotoffensief. Via een gemakkelijk gegeven strafworp en twee afstandsschoten kwamen zij met nog iets meer dan een minuut te gaan weer op gelijke hoogte. Natuurlijk werd Ron weer gebracht om in een alles of niets poging de volle buit nog over de streep te trekken. Het was even zoeken naar de juiste kans en gelukkig was zijn eerste schot goed af te vangen. Hij nam zijn volgende poging met nog maar twee seconden op de klok en kreeg met zijn treffer het VALTO publiek op de banken. De overwinning was binnen, want scheidsrechter Wielinga floot na het uitnemen van de bal direct voor het einde van de wedstrijd. De eerste zwaarbevochten punten zijn weer binnen en VALTO 2 blijft samen met Swift 2 koploper van de poule. Ook zij maakte geen fout tegen laagvlieger HKC 2 en laat het zich aanzien dat de uitwedstrijd in Middelburg de sleutelwedstrijd zal gaan worden.

Voor VALTO 1 stond het vandaag in het teken van revanche op de wedstrijd in september tegen Merwede/Multiplaat 1. Er werd toen in een heel slechte wedstrijd verdiend met 13-9 verloren van deze ploeg. Dit moest vandaag dus beter als VALTO 1 zich wil handhaven in de overgangsklasse, wat natuurlijk wel het doel is. Grote domper bij het hervatten van de veldcompetitie is toch wel dat Thom zich afgelopen dinsdag blesseerde bij de oefenwedstrijd tegen Oranje Wit. Het is nog even afwachten hoe ernstig het is, maar vandaag bleef hij in ieder geval aan de kant en bestonden de heren koppels uit Frank en Bart in de aanval en Mees en Laurens in de verdediging. Ook bij de dames was er een wijziging te zien. Daar startte Naomi en Zané wel gewoon naast elkaar, maar stond Maaike deze keer naast Romeé. Net als in de voorgaande wedstrijd wist Merwede het aanvalsspel van VALTO aardig te ontregelen. Toch waren het Bart en Naomi die VALTO op voorsprong zette. Het verdediging vak had echter meer moeite met het vinden van de korf, waardoor na zeven minuten spelen ook bij de gasten de nul van het scorebord verdween. Door strak verdedigen van VALTO werd uiteindelijk door Mees toch het verschil weer hersteld naar 3-1. Zané was de volgende die op het score formulier kwam te staan en het verschil vergrootte, maar toen werd er aan de ander kant een aanval met een overtreding gestopt door VALTO. Dit buitenkansje werd door de gasten benut en leek VALTO de grip op de wedstrijd te verliezen. Zeker toen halverwege de eerste helft de aansluitingstreffer door de korf viel, maar toen werd Merwede iets te enthousiast in de verdediging en kreeg VALTO een strafworp mee. Deze zijn wel aan Mees besteed en kreeg VALTO weer wat lucht. Lang zou dat echter niet duren, want de gasten hadden nu bloed geroken en gingen nog strakker verdedigen. Zij wisten ons zeven minuten van het scoren te houden en wisten zelf in die periode langszij te komen bij 5-5. Met nog tien minuten tot de rust was het zaak voor VALTO om een nieuw gaatje te slaan en met voorsprong richting kleedkamer te gaan. Romeé en Laurens waren scherp en zette ons weer op voorsprong. Helaas wist ook Merwede nog voor de rust te scoren en gingen we met een minimale voorsprong van 7-6 naar de kleedkamers.

De wedstrijd lag dus nog helemaal open en was het afwachten wie er het scherpst uit de kleedkamer zou komen. In de eerste aanval wisten de gasten weer langszij te komen bij 7-7, maar toen brak er een lange doelpuntloze periode aan. Beide ploegen hadden moeite om de korf te vinden en besloot de coach van Merwede na zeven minuten een time-out te nemen. Natuurlijk had ook Erik het nodige met zijn ploeg te bespreken, want er was nog een hoop te verbeteren binnen de lijnen. De gasten besloten het spel nog meer te gaan vertragen en het achter verdedigen tot het uiterste door te voeren. Toch was het VALTO die hier na de time out als eerste resultaat uit haalde. De gasten moesten tot tweemaal toe aan de noodrem trekken, waardoor Mees tweemaal achter elkaar vanaf de strafworpstip mocht aanleggen. Hiermee was het verschil weer twee in het voordeel van VALTO en werd het tijd dat er eens spijkers met koppen geslagen gingen worden. Helaas was het eerste Sliedrechtse schot in de volgende aanval weer raak, maar Frank zou dit herstellen met zijn afgeronde vrije bal. Laurens zou voor het eerst na de 4-1 het verschil weer op drie zetten bij 11-8, maar toen kregen de gasten weer een strafworp mee en waren we weer terug bij af. VALTO had nu echter meer grip op hun tegenstander en wist het achter verdedigen prima op te lossen, waarna naar de juiste kansen werd gezocht. Het doelpunt waarmee Bart ons weer op drie verschil schoot werd nog van repliek gediend, maar daarna schoot Maaike tweemaal raak en stond er een 14-10 tussenstand op het bord. De gasten bleven echter aandringen en wisten ook weer de korf te vinden. Zané herstelde het verschil weer, maar even later moest er weer aan de noodrem getrokken worden en mocht Merwede de achterstand verkleinen vanaf de stip. Het verschil werd zeven minuten voor tijd weer hersteld met de vierde treffer van Maaike, wat later het laatste Lierse doelpunt zou blijken te zijn. VALTO zou in de laatste zeven minuten de korf niet meer weten te vinden, maar wisten de gasten de eindstand door twee treffers op 16-14 te zetten. Een moeilijke hervatting van het veldseizoen voor ons vlaggenschip, maar gelukkig zijn de punten wel in De Lier gebleven. Waar zij in de zaal een gemiddelde haalde van bijna 30 doelpunten per wedstrijd, bleef vandaag de teller steken op slechts 16 treffers. Dit zijn er echter wel zeven meer als in de heenwedstrijd en voldoende om de overwinning te pakken. Met deze overwinning heeft VALTO de rode lantaarn overgedragen aan GKV/Enomics, wat ook de volgende tegenstander is van VALTO. Het duurt nog even voor het zover is, want er volgen nu eerste weer twee vrije weekenden. Op 11 mei zal ons vlaggenschip weer alle steun kunnen gebruiken in deze vier punten wedstrijd in Gorinchem, waar GKV alles uit de kast zal trekken om zich te revancheren op de nederlaag die er in De Lier werd geleden. We hopen dus op een goed gevuld “Vakkie V”  in Gorinchem waar op sportpark “Molenvliet” aan de Kleine Schelluinsekade 5a de wedstrijd om 16:00 uur zal beginnen. Geniet allen van Koningsdag en sta even stil op 4 mei bij hen die vielen voor de vrijheid die we genieten, dan zien we u graag op 11 mei in Gorinchem.